17 September 2017

Tragedi & Pengajaran

Salam. Seluruh Malaysia menangisi pemergian adik-adik sekolah tahfiz Ittifaqiyah yang terkorban dalam kebakaran pusat tahfiz tu. Sedih,pilu. Lagi kecoh bila hasil siasatan didedahkan semalam.Punca kebakaran kerana dendam & pergaduhan antara anak-anak remaja. Allah.. apa yang Ina fikir? Ina fikir bagaimana nak bentuk akhlak anak-anak kita. Ya, Ina belum berkeluarga, belum ada anak sendiri. Tapi, Ina hidup dalam masyarakat. Ada anak-anak saudara yang ramai. 

Mungkin awalnya orang akan salahkan sekolah tahfiz yang kurang ciri-ciri keselamatan. Itu asbab kesukaran untuk mereka selamatkan diri. Tapi, fikirlah seluas-luasnya. Pertama, macam mana kita mengelak, perkara yang jadi ini dah Allah tentukan. Dia yang menetapkan segalanya. Tak tersalah sikit pun. Kita marah pengetua yang menguruskan sekolah tu tapi, apa sumbangan kita pada mereka? Ada tak yang membantu kewangan sekolah tu? Ada tak yang usaha untuk bantu mereka beri keselesaan pada anak-anak ini?

Point kedua, anak-anak yang membakar sekolah ini anak-anak bangsa kita. Mereka yang akan teraju Malaysia nanti. Mampu ke kita didik mereka dengan ilmu yang cukup? Pendeknya pemikiran mereka yang merancang bakar sekolah tu. Tapi, mereka amik dadah. Dari mana sumbernya? Macam mana pendidikan mereka? Di mana keluarga mereka? Allah...apa kehidupan yang mereka lalui sehingga tergamak untuk bertindak sebegitu? Tolong Ina fikirkan semua ni...

Ketiga, semua dah berlaku. Macam mana kita nak hindar semua perkara ni atau perkara semacam ni berulang? Cukup la kes buli rakan sebaya, kes kebakaran ni & kes bunuh diri anak-anak remaja. Bantu mereka fahami ISLAM. Itu segala penyelesaian. Kukuhkan iman & baiki akhlak anak-anak. Pantau siapa rakan-rakan mereka. Tak ada manusia yang serba sempurna. Kita sama-sama bentuk anak yang baik akhlaknya, faham agamanya & bijak membina negara. InsyaAllah...

15 September 2017

Hari Kerjaya Maktab 2017

Salam. Ni kisah budak maktab yang dah hampir 12 tahun tak masuk & jenguk maktab. Dulu, Ina antara orang pertama yang masuk. Pioneer. Bayangkan maktab kami betul-betul baru bukak. Kelulusan bangunan pun tak dapat lagi. Macam duduk dalam bangunan construction tau. 

Sekarang, dah 15 tahun dah maktab kami. Banyak sangat perubahan. Apa yang kami cadang dulu semuanya dah tertunai. Tak caya? Jom tengok...

Gambar-gambar ni kami amik masa pergi Hari Kerjaya 2017 untuk adik-adik SPM. Cikgu Yati jemput untuk kami kongsi cerita & pengalaman dengan mereka.

Haa..ni toilet kat BA. Zaman kami, toilet ni tak secantik sekarang
Dewan Seri Budiman. Dulu kosong je
Hasil seni yang ada kat dinding BA
Kelas Ina dulu
Ni laa tempat Ina tuntut ilmu & melepak
Ni toilet Aspuri. Dulu, banyak yang bocor
Padang yang dulu botak sekarang dah hijau..ada stage lagi
Ade gazebo baru pulak kat bawah tu
Maktab kami
Nampak tak padang hijau tu?
 
Ni cadangan pioneer. Ada laluan berbumbung DS ke BA. Untung adik-adik


Kami dengan cikgu & adik-adik SPM 2017
Yang datang awal pagi
Batch Ina yang datang
Jumpa Ustaz Zaki, guru agama kami. Still kelakar.
Aspuri!
Laluan antara sickbay & aspuri
Disudahi dengan Cendol Durian..hihi
Perubahan ketara:
  1. Padang dah menghijau. Ada mini stage kat situ
  2. Katanya ada hutan simpan untuk perkhemahan. Yang ni tak tengok sebab takut becak
  3. Laluan DS ke BA berbumbung
  4. Laluan BA ke DSB
  5. Surau dah ada aircond.Ruang solat pun makin luas
  6. Ada tempat melepak kat tengah-tengah laluan dalam hostel
  7. Ada plug untuk cas handphone dalam hostel
  8. Ada mesin dobi berbayar dalam hostel. Dobi free still ada. Dekat dengan ampaian
  9. Mural penuh kat belakang BA. Cantik!
  10. Cafe dah dipindahkan ke bawah & tempat tu besar
  11. Galeri khas dekat tapak cafe lama & sebelah belakang koop
  12. Ada bilik seminar untuk ceramah
Hopefully dapat datang maktab lagi & berbakti untuk maktab & adik-adik junior 😁

14 September 2017

Buaya Puchong

Awak: Hai awak! Awak dok mana ye?
Saya: Sungai Buaya
Awak: Mesti banyak 'buaya' kan kat situ?
Saya: Eh..tak ada pulak. Awak dok Puchong kan? Situ ada 'buaya'...

Dengan senyuman, saya pun tinggalkan awak yang terkulat-kulat di situ...hehe

Nah! BUAYA PUCHONG (sumber: google je la)

P/S: Memang tak ada kaitan dengan yang hidup ataupun mati. Kalau terasa, sila menangis jauh-jauh


13 September 2017

Enjoy What You Have Now

Salam. Hai! Happy dengan hidup korang?

Ramai yang dah kawin cakap 'Enjoy la zaman single korang. Once dah kawin, susah nak ade ME time'

Yang tak kawin pulak cakap 'Bestnya tengok orang dah ade keluarga sendiri,anak,isteri...'

For me, korang patut enjoy apa yang korang ada sekarang.

Yang single memang diberi keinginan untuk berkeluarga. Nak ada suami / isteri, anak-anak, rumah sendiri... Tapi, selagi belum kawin, korang sebenarnya banyak masa untuk berbakti pada keluarga, ibubapa, masyarakat & kengkawan korang. Ada masa untuk diri sendiri, boleh bina kerjaya & mungkin sambung belajar. Enjoy the moment. Ina biasanya habiskan masa dengan keluarga & kengkawan terdekat yang single lagi (yang berkeluarga susah sikit la). Cari aktiviti luar yang boleh dicuba. Menikamati kehidupan sebagai 'anak dara'. Syukur dengan pemberian Allah, Ina boleh kumpul aset sendiri sebelum 35 tahun. Nak langsaikan segala hutang belajar, kereta & rumah. Ada merancang nak sambung belajar. Tapi kewangan tak mengizinkan lagi. It's OK. Maybe boleh buat benda lain.

Yang dah berkeluarga, korang patut bersyukur jugak. Ada suami / isteri, tempat untuk bermanja, berkongsi semua cerita. Yang dah ada anak, Alhamdulillah... Anak-anak tu sumber rezeki keluarga. Didik & asuh amanah Allah ini sebaiknya. Jangan fikir tak ada masa untuk diri sendiri, tak sempat nak rehat. Semua tu ada ganjarannya nanti. Segala letih tu akan Allah balas dengan kebijaksanaan anak-anak, kejayaan mereka & insyaAllah akan dapat anak-anak yang mampu menjaga kita bila kita sakit & tua.

Enjoy whatever you have now. Be happy always. Jangan merungut. InsyaAllah..akan rasa tenang & bahagia sentiasa. Amin.

03 September 2017

Tanah Suci Haramain

Salam. Ina asyik teringat-ingat semua kisah sepanjang kat Madinah & Mekah tahun lepas. Almaklum la baru lepas Hari Raya Haji...

Tak pernah merancang nak ke sana sebelum ni. Start dari cadangan Kak Ana 'pergi la sana, berdoa sungguh-sungguh apa yang dihajat. Sambil-sambil teman Mak'. Sebenarnya, masa tu nak temankan Mak yang pergi sendiri dengan kawan-kawan mengaji dia (hujung tahun 2015). Tapi, tak diizinkan sebab Ina perlukan Mahram.

Bila cakap dengan Abah, dia bagi GREEN LIGHT! Abah nak teman Ina pulak. Siap tolong tanya kawan dia yang jadi tetiba, Mak join jugak... Nak gi lagi...

Ina memang tak sependapat denga Mak. Selalu ada yang tak kena. Tapi, terfikir jugak kalau dapat pergi sama-sama lagi seronok. Ada teman. Sepanjang kat sana, kami bergerak dalam family je. Bilik pun mintak sefamily. Makan, solat, turun lobby semuanya dengan Mak Abah & Adik.

Cerita kat Madinah. Ina sesat masa ziarah masjid Quba'. Terpisah dari Mak. Hilang dari ramai. Terjumpa makcik-makcik satu rombongan. Kami sesat beramai-ramai sampai ustaz yang datang amik kami, naik bas semula. 'Ter'gaduh sikit dengan Mak. Mak cakap 'tu la..tinggal Mak lagi...' Ina terasa hati. Menangis sorang-sorang dalam bas. Dalam fikiran, 'ini balasan untuk aku bila selalu bertelagah dengan Mak agaknya'. Kifarah tu.

Sepanjang beribadah di Mekah, Mak ni tekun sangat-sangat. Tak rehat langsung. Sentiasa cari masa nak dok masjid. Bagus tapi, kesihatan akan terganggu. Kurang minum sebab takut dia tak tahan nak kencing kalau dok dalam masjid. (Tandas semuanya luar masjid. Kalau nak kencing, kena turun bawah & keluar dari bangunan masjid. Nak masuk balik memang payah la..). Di hujung hari-hari nak balik Malaysia, Mak demam. Tak larat nak solat di masjid. Tapi, tawaf wida' tetap kena buat.

Abah dah tak mampu nak redah kawasan ramai orang. Sesak nafas katanya. Ada hari-hari yang kami cuma solat fardhu je, tak pergi niat umrah. Abah kena teman kalau nak ke miqat. Jadi, kami pasrah je apa yang dapat. Ada masa kami pergi niat umrah, ada masa kami jalan keliling Mekah & solat fardhu di masjid saja.

Ramai yang cakap, niat la sebelum keluar ke masjid. Apa yang kita nak cuba buat, mohon dipermudahkan. Ina & Mak yang takut tengok orang Arab besar-besar, langsung tak terfikir nak cium hajarul aswad atau masuk hijir Ismail. Memang tak berpeluang la. Bila fikir balik, rasa nak ke sana lagi & buat semua tu. Rugi rasanya.

Untuk yang belum pernah ke sana, simpan niat untuk pergi. In shaa Allah, dipermudahkan segala urusan. Ina nak buat haji kalau diizinkan. Atau mungkin dapat umrah lagi...