20 August 2017

Larian Lebih Baik Kalau...

Assalamualaikum. Hai! Lama tak tengok blog ni. Sian dia.

OK. Tentang larian. Ina agak obses dengan larian sejak 4 tahun kebelakangan ni. Setiap bulan, mesti ada 1 event yang Ina join. Banyak pemerhatian dah dibuat. So, ini antara yang Ina nak tegur tentang runners & penganjur event.

  1. Kebanyakan yang join adalah Melayu Islam. Tak semestinya kita kena berpakaian ketat & seksi kan? Banyak perempuan pakai seluar ketat (menampakkan bahagian yang tak sepatutnya) & bertudung. Ina yang malu tengok. Mohon sopan bila berpakaian ye.
  2. Masa larian, setiap orang ada kelajuan yang berbeza. Kebanyakannya lari berpasangan atau berkumpulan. Tolong elak daripada buat 'kubu' ye. Kesian runners yang laju, terpaksa slow, tunggu orang bagi laluan atau lari kat tepi & selit-selit. Tak salah tunggu kawan, tapi bagiruang untuk orang lain.
  3. Penganjur kena buat lebih research sebelum event. Banyak event yang tersusun rapi yang boleh dijadikan contoh. Logik ke runners nak beratur panjang tunggu goodies bag & medal lepas penat berlari? Silap2 ada yang pengsan masa beratur. So, cari cara yang mudah untuk runners dapat semua tu & kurangkan kerja penganjur jugak.
  4. kebanyakan jalan-jalan yang dilalui adalah jalan raya besar. Mohon setiap simpang 'dijaga' sebaiknya oleh Rela, Polis Trafik atau Sukarelawan larian.
  5. Larian waktu malam: mohon penganjur sediakan pencahayaan yang cukup atau inform runners untuk bawa head lamp. Keselamatan runners lebih terjamin.
Erm... cukup la mengomel. Nanti orang menyampah pulak nak baca. Bye.

15 July 2017

Kenapa Berlari?

OK. Saja buat entri ni sebab ramai yang cakap "Ina ni suka sangat berlari..'

Kenapa Berlari?

  1. Hobi sejak kecik. Siapa yang kenal Ina dari zaman sekolah, tau la yang Ina memang suka acara larian.
  2. Game yang paling mudah. Tak ada rules, tak perlu peralatan khas.
  3. Nak sihat. Hari-hari kita boleh jog kecuali hari hujan. Nak sihat, kena bersenam.
  4. Itu je game yang Ina boleh buat. Ina tak masuk segala bola jaring, bola keranjang, bola tampar... sebab tak suka rules yang banyak & tak pernah rasa nak belajar.
  5. Step untuk mencabar diri. Motivasi diri jugak sebenarnya. Dari satu distance yang pendek, Ina dah cuba 1/2 marathon. InsyaAllah...nak try biasa dengan 1/2 marathon dulu baru boleh try full marathon.
Cukup la tu ye... Oh ye, jangan fikir Ina sehebat atlet. Ina tak pernah pun dapat 1st prize, second or third. Berlari cuma hobi & nak sihat. Bukan jaguh pun...

17 June 2017

Ramadhan Ina

Assalamualaikum. Salam Ramadhan. Hari ni dah masuk hari ke-22 puasa. Tinggal seminggu lagi puasa...

Apa yang best bila Ramadhan?

Kalau zaman sekolah rendah dulu, Ramadhan ialah 'sebulan balik awal'. Sekolah agama akan ada tadarus setiap petang. Hujung Ramadhan ada majlis tadarus. Balik awal sebab takut tak sempat berbuka dengan keluarga.

Zaman asrama, seronok. Petang-petang, prep pun malas. Bersembang je. Balik mandi, terdengar kawan-kawan tanya 'Nak order makanan tak? Kami ikut Sir Zack gi Bazar'. Time tu, berjela-jela la senarai makanan. Roomate Ina tukang ambil order. Hehe..so, makanan untuk kami mesti ada. Setiap hari, ada homeroom yang akan turun sediakan makanan (berhidang untuk setiap meja) kat DS. Bila sampai kami yang senior ni, kecoh la satu dewan selera tu. Sibuk tapi seronok.

Zaman universiti, semua kena buat sendiri. Gi bazar naik bas. Balik kolej, berkumpul kat satu bilik. Bukak laptop. Sediakan satu cerita untuk ditonton sambil berbuka. Biasanya kawan satu kos ni memang akan bukak anime (Ina yang tak layan pun, ngadap jugak).

Masa kerja, dok rumah staf. Seronok memasak sama-sama. Siap ada giliran lagi. Yang chef akan bagi menu. Yang lain, akan turun membantu. Serius best sebab banyak idea, resipi & cara masak yang berlainan. Pernah setahun tu, sepanjang Ramadhan kami memasak kat rumah.

Dan... Ramadhan yang paling diingati adalah Ramadhan 2009. Arwah Mek (nenek sebelah Mak) jatuh sakit dan meninggal pada 25 Ramadhan. Kami balik kampung awal. Sepanjang Ramadhan yang berbaki tu kami buat tahlil & tarawikh di rumah. Agak sibuk tapi puas hati sebab semuanya anak cucu yang buat...

Alfatihah buat Arwah Mek. Setiap Ramadhan Ina mesti teringatkan arwah yang sangat baik & sentiasa pentingkan cucu-cucunya...

16 May 2017

Ustaz Legend

Selamat Hari Guru!

Sempena hari guru, Ina story sikit pasal Ustaz Legend.

Kalau zaman sekarang, cikgu cubit pun dah masuk berita kan? Ustaz kami ni bukan setakat cubit. Tendang, lempang, sepak, terajang pun ada. Rotan tu biasa dah.

Ni sekolah agama negeri. Dia satu-satunya ustaz dalam sekolah tu, merangkap Guru Besar. Kalau tengok, dia tak la garang. Cuma, bila korang buat salah, bersedialah terima akibat.

Setiap kali Jumaat terakhir setiap bulan, kami akan gotong royong bersihkan sekolah. Selalunya, dari tengahari sampai waktu rehat. Lepas rehat, solat Asar & berkumpul dalam 1 dewan. Kalau ada kes besar, memang lambat la kami balik. Soal siasat & sesi rotan, lempang, sepak & terajang. Ustaz ni memang terkenal dengan aksi tu sejak zaman kakak & abang Ina sekolah lagi. Tujuannya, kami mengaku salah, terima hukuman & janji tak akan buat lagi. Macam kes 'Kencing Dalam Botol' yang Ina cerita dulu. Murid tu dibelasah tapi setimpal dengan perbuatan. Memang budak tu insaf terus. Maluuu...

Batch Ina, memang banyak jugak kes besar. Kami memang ketakutan bila dipanggil naik 'dewan'.
'Mesti ada kes ni...'

Ina cerita semua ni cuma nak membezakan cara pengajaran dulu & sekarang. Macam mana kes ustaz sepak terajang pelajar ni tak pernah kecoh? Ibubapa kebanyakannya tau. Tapi, masih hantar anak ke sekolah tu. Sebab ibubapa yakin dengan cara ustaz ustazah kami.

Terima kasih semua ustaz ustazah SRASC. Jarang disebut & dikenang kan? Mereka la yang ajar Ina Al-Quran, Fikah, Tauhid, Tajwid, Arab & lain-lain (tak ingat berapa subjek dah). Ada yang Ina masih ingat cara & apa yang diajarkan...

02 February 2017

5 Tahun Lagi???

Cinta Pertama - 2004/2005
Zaman cinta monyet lagi kot. Walaupun dah habis sekolah, tapi masih belajar lagi time ni. Tak dating langsung. PJJ katanya.. Tapi, tak tahan lama. Nak jadi kawan tapi ditentang girlfriend baru dia. So, lost contact la.

Cinta Kedua - 2010/2011
Haa.. 5 tahun kemudian OK! Dah selesai degree. Tapi, hubungan tu sekadar 'teman masa konvo' je. Then, tamat.

Cinta Ketiga - 2016/2017
5 tahun lagi? Hurm...sekejap sangat. Kenal, rapat, baik. Tetiba menjauh, putus. Ada reason yang munasabah. Ina faham. So, sekali lagi...kecewa.

Ermmm...nak kena tunggu lagi 5 tahun ke??? Dah tua dah time tu.... Moga Allah permudahkan segalanya...Amin.

Kenapa cerita? Ina punya blog kan? Suka hati la! Hihi