20 November 2017

Keluarga Besar

Salam. Korang prefer yang mana? Seronok anak-beranak yang tak ramai atau yang meriah macam kami?

Kalau pilihan Ina mesti la keluarga besar. Mak Ina anak sulung daripada 8 beradik. Anak masing-masing pun ramai. Paling sikit 4 orang. Abah Ina anak sulung daripada 7 beradik. Sama, masing-masing ramai anak.

Kalau sebelah Abah, Kak Ana cucu ke2 paling tua. Kebanyakan sepupu hampir sebaya je dengan adik-beradik Ina. Dulu-dulu, semua akan balik beraya kat kampung. Nak makan, kena beratur. Nasi masak dalam periuk letrik yang besar tu. Dah macam kenduri. Ada 7 anak, 8 menantu & 40+ cucu. Siapa lambat masuk dapur, kena tunggu masakan second round la jawabnya. Kami rapat & sangat kecoh kalau semua ada. Tok Ayoh akan hadkan masa untuk kami tengok TV sebab terlalu bising..hihi.. Kalau tidur, kena cari port masing-masing. Siapa lambat, kena tido depan TV la.

Sebelah Mak, Kak Ana cucu sulung. Jarak dengan sepupu yang lain jauh sangat (sebab Kak Ana dengan Mak Adik, maksu kami, beza setahun je). Sampai sekarang pun, ada lagi sepupu yang baru lahir (lebih muda daripada anak-anak buah kami). Semua sepupu dalam 40+ orang jugak. Sama macam rumah Abah, tidur kena berebut tempat. Tapi, rumah ni lebih kecil. Kalau tak muat, ada yang terpaksa tidur kat rumah sebelah, rumah Pak Da. Makan tak macam rumah Abah sebab masa kami kecil, tak ramai sangat sepupu. Masak sikit cukup, masak banyak habis jugak.

Siapa yang tak boleh hidup dalam keluarga 'sesak' macam kami, rasanya susah la nak masuk keluarga kami. Makan kena berkongsi...situ la belajar muafakat & berkat rezeki yang ada. Tidur beramai-ramai..Ye, bilik tak cukup. Tapi, jaga la batas masing-masing. Kalau perlu jaga aurat, jaga la. Dulu, mandi kat perigi terbuka je. Pandai-pandai la nak selesakan diri. Bab solat berjemaah paling best. Anak-beranak je dah macam buat majlis kat surau. Urusan pengkebumian keluarga pun diuruskan anak-beranak. Orang kampung datang melawat & bantu yang mana perlu je. Alhamdulillah...kami bahagia dalam keluarga besar ni. Besar atau kecil keluarga tu tak penting. Yang penting macam mana kita sesuaikan diri & bekerjasama dalam semua keadaan.

15 November 2017

Kasih Si Ayah

Salam. Huhu..baca kisah menyentuh hati tadi. Kak Fynn share tadi.

Ramai yang tau Arjuna anak angkatnya. Sekarang ada Sakti, anak angkatnya jugak. Mula-mula, Ina baca cerita tentang Sakti. Macam mana Kak Fynn tunggu detik-detik kelahirannya dengan si ibu. Kongsi rasa, kesakitan, kekuatan & ketabahannya. 

Hari ni, Kak Fynn post kisah seseorang yang email padanya. Tentang keterlanjuran seorang wanita. Dia mengandung & melahirkan anaknya di kolej waktu pagi-pagi buta. Tak tau macam mana kesakitannya, kekuatannya & debarnya. Dia kejutkan kawannya lepas sejam melahirkan. Ya Allah, tak banyak ke darah yang mengalir? Kuatnya dia. Ya, dia salah kerana nafsu. Tapi bukan hak kita untuk menghukum. Ayahnya terima dengan tabah waktu si anak bagitau semuanya. Terkejut tapi jawapannya 'Ayah on the way'. Allah...kalau kita si anak, mesti menangis. Even banyak salah kita, ayah tetap melindung, memastikan si anak dalam keadaan baik. 

Mampu ke korang sebagai bapa bertindak macam ni? Keluarga yang jadi penguat semangat mereka. Jang dibuang mereka yang bersalah. Tapi, perbaiki. Bawak mereka dekat dengan Allah. Lindung mereka agar mereka rasa masih ada yang sayang & bertaubat dengan sesungguhnya. InsyaAllah. 

Tahniah si ayah. Tak semua mampu lakukan. Moga si anak benar-benar insaf...

12 November 2017

Geng KAMI

Salam. Saja nak cerita kisah KAMI. Nape namakan KAMI? Entah. Cuma nama untuk geng kami je kot. Semua bermula kat UTM....


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sebelum masuk UTM, Ina matriks kat Kedah. Pernah seblok dengan Yan. Tapi, setakat pernah nampak je. Tak pernah bertegur sapa. 

Kat UTM, Ina seblok & sekelas dengan Sha. Dari Tahun 1, kami dah rapat. Nama dekat-dekat, selalu satu group. Dok kat kelas pun nak sama-sama je. Sampai la ada yang ingat kami kembar. Kebetulan ada iras-iras sikit, masing-masing ada tahi lalat kat muka. Lecturer yang jumpa Ina mesti tanya, 'Mana 'kembar' awak?' Masa join kelas extra kat luar fakulti, ada yang dok depan kami, pandang berkali-kali. Lepas tu cakap ' adik beradik?' Hihi...gelak je mampu. Yang paling best, KAMI SAMA BIRTHDAY!

Elin satu blok jugak dengan Ina. Course sama, cuma kelas lain. Awal-awal tak kenal walaupun sebelah bilik je. Bila ada gotong royong bersih blok, kami jadi kamcing. Siap boleh bergurau macam dah kenal lama. OK, ada chemistry sangat kan...

Tak lama lepas tu, kami kena register kelab kolej. Ina join A-team & KLM. Tapi, lebih aktif dengan KLM. Time tu la ternampak Yan semula. Tegur dia, cakap macam pernah jumpa kat Kedah dulu..sebab cubemate Ina sekelas dengan dia (masa matriks). Makin lama, makin rapat. Yan dok jauh sikit dari kami. Kalau ada aktiviti kelab, dia akan singgah borak dengan Ina sampai la kenal dengan yang lain. Nak dijadikan kes, Yan rasa tersisih sikit dalam group kelas dia. So, Ina ajak dia lepak dengan coursemate Ina. Yes, Yan course lain tapi fakulti sama. 

Wafa kawan sekelas, selalu dapat group assignment sekali. Dia dok blok lain, course sama tapi suka tukar-tukar kelas. So, tak berapa rapat dengan Ina.

Diha, sekelas dengan Elin tapi seblok dengan Yan. Tahun 1 Ina memang tak rapat dengan dia. Rasa macam Diha ni sombong..sebab muka dia kot..hihi..dia tau ye! Masa Tahun 3, kami dapat ko-Q sama kelas. Ina kena tumpang Diha gi kelas yang jauh tu. Naik motor setiap minggu. Time tu la baru Ina mula rapat dengan Diha. Lagi-lagi bila kami duduk seblok, searas & suka kumpul dekat 1 bilik (ikut mood nak kumpul kat mana). Ada la sesi luahan perasaan, lepak santai petang-petang, surprise birthday party discussion...macam-macam la. Serius, time ni baru rasa best hidup kat U.

Bila bergabung (selalunya berlima, without Wafa sebab Wafa kolej lain), ada la idea-idea best yang keluar. Banyak buat on the spot decision. Keluar berjalan la, mandi air terjun la, tengok wayang & shopping la...Full of memories sangat. 

Now, even dok jauh & ada family masing-masing, kami akan cuba jugak contact melalui whatsapp & datang jenguk bila ada masa. Dalam kami berenam, ada yang dah ada anak, ada yang lambat ada anak, ada jugak yang tak kawin lagi (Ina la tu). Tapi, sentiasa ingatkan each other yang kami ada supporters & ada hikmah setiap yang kita miliki. 

Hopefully, persahabatan ni kekal sampai syurga. KAMI, aku sayang korang semua. Kalau boleh, tambah ahli keluarga kita ye. Doakan jodoh kami sampai jugak! 


07 November 2017

Reaksi Pada EX

Salam. Haaa...meh main topik ni. Apa reaksi korang bila terjumpa dengan crush, ex-bf/gf atau secret admire (yang korang dah kantoikan)?

Sebab apa Ina bukak topik ni? Sebab ramai yang tak akan HADAP macam yang Ina selalu buat..hihi. Everytime berjumpa atau terpaksa berhubung dengan dorang, Ina cuba jadi professional. Ya, awalnya rasa awkward sangat. Rasa susah nak hadap. Tapi, Ina bukan jenis yang lari daripada masalah. Kalau boleh jernihkan keadaan, Ina buat.

Ramai kata Ina GILA bila sanggup hadap semuanya. Kadang-kadang, Ina mengadu pada BFF. Cerita balik lepas hadap muka si ex. Menangis pun ada. Tapi, percayalah. Korang akan lega bila orang tu boleh berbual, berhubung dengan kita macam kawan biasa.

Sebelum ni, ada yang luah perasaan, Ina tolak. Tapi, Ina cakap yang Ina still anggap dia kawan. Sampai sekarang, kalau jumpa dia & wife, kami boleh je berbual macam biasa. Macam tu jugak dengan kawan yang Ina pernah minat. Dia tau semuanya. Kami jadi kawan baik tau. Wife dia pun kenal Ina. Ex? Hurm...bila kita OK, kita tak boleh anggap orang lain OK jugak kan? Semuanya Ina bagitau yang Ina still nak berkawan macam biasa. Tapi ada kekangannya.

Yang 1st, dia jumpa orang baru masa tu. New gf marah. So, Ina menjauh untuk kebaikan dia & his gf. Yang ke-2, bagi kad kawin. Memang boleh pergi. Tapi, kena consider perasaan si isteri. Ina tak pergi. Tak kacau dah lepas kawin. Yang ke-3, boleh berkawan tapi menjauh dengan sendiri. Ada masa, Ina contact jugak. Kata kawan kan?

Masalah...kalau tak hadap, takkan selesai. So, cuba la cara ni. Cuma kena banyak bersabar & bertahan ye emosi. lama-lama, tak ada apa dah. Siap boleh jadi kawan rapat lagi...
Jangan salah anggap, tak ada niat lain pun tau!


27 October 2017

Metroseksual VS Sporty

Salam. Erm..terfikir nak tulis pasal ni lepas tengok FB ex-BF..

Ina jenis yang sporty. Kebanyakan 'orang sport' tak suka berambu-rambu, mekap tebal-tebal, baju pelik-pelik. Janji bersih, kemas, ringkas & selesa. So, jeans & T-shirt lebih mudah. Jarang sekali nak beli fesyen 'comel-comel' or baju berambu-rambu.

Tapi, tak tau kenapa, Ina selalu dapat BF yang Mat Smart atau 'Metroseksual'. Crush pun macam tu. Hurm...dorang biasa la kan? Mesti pakaian smart, rambut terurus, ada accessories, kasut tutup. Setiap bahagian terjaga. Kalau shopping, Ina rasa Ina yang jadi 'lelaki', tunggu dorang pilih barang. Serius, dorang memilih kalah perempuan. Ina bukan THAT type of lady yang boleh duduk lama-lama pilih barang & beli ikut standard kejelitaan..hehe.

Nampak sangat perbezaan perangai tu. Tapi, yes. Ina suka tengok kekemasan & ketelitian dorang. Cuma agak rimas bila sentiasa terjaga. Rambut rosak sikit, kena baiki. Accessories tak cukup, kena cari. Shopping perlu masa yang sangat panjang. 

Be clean & smart but SEMPOI guys! Huhu..mana nak cari orang camni? OK, jangan tanya kenapa tak kawen lagi...hahaha. Just wondering, why orang macam Ina selalu ditemukan dengan Mat Smart? Mungkin jugak yang kontra ni yang bawak 'warna' dalam hidup kita kan?