29 April 2018

Cinta & Cita-cita

Assalamualaikum.

Huhu.. bersawang blog ye. 2018 satu post je sempat. Ampun.

Busy? Biasa la kan...masing-masing ada tanggungjawab.

Masih sendiri, masih bahagia menjaga ibubapa, anak-ank sedara & hati sendiri. Yang lepas, Ina redha. Yang akan datang, doakan yang terbaik. Yang dilalui sekarang, Alhamdulillah... Moga Allah kuatkan & tabahkan hati ini mengharungi segalanya.

Cinta? Hurm...better tak mengharap pada yang tak pasti. Yang menanti, mohon maaf awal-awal. Ina tak mampu terima. Teruskan hidup anda & bahagia la dengan kehidupan korang. Untuk kerja, Ina terpaksa lupakan 'kisah lalu'. Professional please.

Kerjaya pulak. Makin letih, makin penat melayan kerenah manusia yang sama & tak pernah menerima segala pendapat. Once dia cakap tak, tak la jawapan dia. Allah, kuatkan aku, berikan penyelesaian terbaik untukku. Projek baru ni terlalu ramai yang muda, malas mengkaji & mengambiltahu kerja masing-masing. Senior, sorang-sorang keluar. Risau nak hadap lagi ni. Risau nak teruskan.

Eh...tak perlu la cerita semua. Takut yang baca ni spy-spy luar. Haaa...nak bagitau, ada orang cuba godam my IG. I'm not artist & tak ada apa yang istimewa untuk korang godam. Stop la segala godam-menggodam ni ye. Tak dapat apa pun... OK la, bye.

03 January 2018

Disember 2017

Salam. Disember memang ditunggu-tunggu. Yelah, budak baru nak cukup umur. Orang tak sambut pun tak apa. Seronok raikan sendiri je. Dapat kumpul 1 keluarga pun dah cukup bahagia.. Syukur!

OK. Sebenarnya, macam-macam jadi dengan Disember 2017. Ina dah tambah umur setahun lagi. Banyak reward membership card untuk segala wayang. Syok! Marathon tonton wayang. Hihi...
Jakel Charity Run 2017

Dimulakan dengan Jakel Charity Run 2017. Kenal dengan Kak Olin beberapa meter sebelum habis lari. Lepas lari, terus ikut dia rest & tengok lucky draw. Tak sangka pulak aritu nak dapat 2nd Grand Prize untuk lucky draw. Tiket & hotel untuk 2orang ke Bali. Alhamdulillah...rezeki kenal Kak Olin & dapat cabutan bertuah pulak...(macam mimpijadi kenyataan).

Norsyai. Baby December jugak ni...
Balik kampung, sempat je menyinggah kat Bentong. Jumpa BFF, Norsyai & baby Najiha. Ateng kerja. tak sempat la nak jumpa. Next time pulak ye...



Hasil tanganku yang....boleh laaa

Semua adik-beradik ada dalam 1 gambar + Mak Abah

Lan yang bertunang bulan 8 nak kawin pun bulan Disember 2017. Asalnya nak amik tarikh lahir Ina. Tapi, family Zana nak ikut availability makcik dia, caterer untuk majlis tu. So, majlis on 27th. Puas hati dapat tolong siapkan segala hantaran dengan jayanya... Tak la cantik sangat tapi, boleh laa... Tak dapat bantu kewangan, kita kerah tenaga & segala effort untuk jayakan majlis Lan. Dia la kawan baik sejak kecik. Gaduh pun dengan dia. Selamat sudah segalanya.

Abah pulak; dari dekat KL/Selangor, dia dok sakit pinggang tak henti-henti. Sanggup drive balik kampung sorang-sorang, bawak Mak ikut Terengganu. Siap berhenti rehat semalaman, esoknya sambung semula. Ada jugak la pancit tayar, peronda PLUS tolong. Sepanjang kat Kelantan; 3 kali pergi klinik, 3 kali mintak cucuk. Tak tahan sakit katanya. Sian pulak tengok Abah.
Majlis Faris. Sipi-sipi je gambar

Balik KL/Selangor, sambung majlis Faris pulak (sepupu sebelah Mak). Tunang dengan orang Selangor. Mintak Abah untuk jadi ketua rombongan. Yang datang semuanya makcik-pakcik yang stay around KL je. Alhamdulillah..smooth je urusan dorang.
MDCC NYE Run

Penutup Disember, ada night run malam 31st. Walaupun apps tertutup sendiri, anggaran dalam setengah jam untuk 5km. OK la, better. Pace 7+. Try teknik run-walk. Cuma belum consistent lagi.

2017 diakhiri dengan baik. Memori yang menyeronokkan. Hopefully 2018 dilalui dengan lebih keceriaan, kebahagiaan & pengalaman yang menarik. Temukanku dengan jodoh terbaik daripadaNya, bertambah rezeki yang diberkati & boleh menyimpan untuk masa depan. In shaa Allah. Aaaammiiiinnn....


01 December 2017

Budak Construction

Salam. Meh nak cerita pasal hidup budak costruction.

Tak kira la apa jawatan, contractor dalam construction paling dahsyat kehidupannya. Jangan compare kalau korang sebagai client. Lain. Kebanyakannya akan bekerja 6hari seminggu. Kadang-kadang tak ada weekend (selagi boleh elak, Ina akan elak). Masa cuti cuma sehari. Tu la masa dengan kawan-kawan, family & aktiviti yang bermanfaat. Lagi-lagi yang suka outdoor activity. Tak cukup masa!

Kalau projek besar, memang tak menang tangan. Kalau duduk diam tak buat kerja, mula rasa bersalah. Budak-budak intern memang terkejut kalau join the company. Semua orang tak sempat tengok korang. Huhu..pandai-pandai bawak diri ye.

Mula-mula masuk, Ina pun macam tu. Tak tau nak buat apa. Slowly baru paham culture dalam conctruction ni. Cuti panjang sikit, habis la orang pakat cari. Yang jawatan penting memang macam tak cuti la ye. Cuma kalau hp tak ada coverage je la hidup korang aman seketika. Masa umrah dulu, bos cina tak berapa paham kita buat apa kat Mekah. Dorang fikir macam vacation kot. Memang dia try jugak call. Sorry, kat sana Ina bukak internet & no hp sana. Tak dapat la dia nak cari..hihi.

Siapa yang biasa plan kerja memang akan stress. Subcon akan tetiba nak buat kerja la, cari masa yang dorang boleh jumpa kita la...timing lari habis. Untuk tak rasa tak ada 'life', Ina akan limit masa kerja & kat rumah. No works at home (seboleh-bolehnya). Kalau ada high blood pressure nanti kita jugak yang susah. Company setakat cover dengan CIDB je. Still, sakit tanggung sendiri kan...

Learn to limit works, time for yourself & your family. Hopefully Ina bertahan la dalam dunia construction ni. Kalau berubah angin pun, harap-harap for better environment la...

20 November 2017

Keluarga Besar

Salam. Korang prefer yang mana? Seronok anak-beranak yang tak ramai atau yang meriah macam kami?

Kalau pilihan Ina mesti la keluarga besar. Mak Ina anak sulung daripada 8 beradik. Anak masing-masing pun ramai. Paling sikit 4 orang. Abah Ina anak sulung daripada 7 beradik. Sama, masing-masing ramai anak.

Kalau sebelah Abah, Kak Ana cucu ke2 paling tua. Kebanyakan sepupu hampir sebaya je dengan adik-beradik Ina. Dulu-dulu, semua akan balik beraya kat kampung. Nak makan, kena beratur. Nasi masak dalam periuk letrik yang besar tu. Dah macam kenduri. Ada 7 anak, 8 menantu & 40+ cucu. Siapa lambat masuk dapur, kena tunggu masakan second round la jawabnya. Kami rapat & sangat kecoh kalau semua ada. Tok Ayoh akan hadkan masa untuk kami tengok TV sebab terlalu bising..hihi.. Kalau tidur, kena cari port masing-masing. Siapa lambat, kena tido depan TV la.

Sebelah Mak, Kak Ana cucu sulung. Jarak dengan sepupu yang lain jauh sangat (sebab Kak Ana dengan Mak Adik, maksu kami, beza setahun je). Sampai sekarang pun, ada lagi sepupu yang baru lahir (lebih muda daripada anak-anak buah kami). Semua sepupu dalam 40+ orang jugak. Sama macam rumah Abah, tidur kena berebut tempat. Tapi, rumah ni lebih kecil. Kalau tak muat, ada yang terpaksa tidur kat rumah sebelah, rumah Pak Da. Makan tak macam rumah Abah sebab masa kami kecil, tak ramai sangat sepupu. Masak sikit cukup, masak banyak habis jugak.

Siapa yang tak boleh hidup dalam keluarga 'sesak' macam kami, rasanya susah la nak masuk keluarga kami. Makan kena berkongsi...situ la belajar muafakat & berkat rezeki yang ada. Tidur beramai-ramai..Ye, bilik tak cukup. Tapi, jaga la batas masing-masing. Kalau perlu jaga aurat, jaga la. Dulu, mandi kat perigi terbuka je. Pandai-pandai la nak selesakan diri. Bab solat berjemaah paling best. Anak-beranak je dah macam buat majlis kat surau. Urusan pengkebumian keluarga pun diuruskan anak-beranak. Orang kampung datang melawat & bantu yang mana perlu je. Alhamdulillah...kami bahagia dalam keluarga besar ni. Besar atau kecil keluarga tu tak penting. Yang penting macam mana kita sesuaikan diri & bekerjasama dalam semua keadaan.

15 November 2017

Kasih Si Ayah

Salam. Huhu..baca kisah menyentuh hati tadi. Kak Fynn share tadi.

Ramai yang tau Arjuna anak angkatnya. Sekarang ada Sakti, anak angkatnya jugak. Mula-mula, Ina baca cerita tentang Sakti. Macam mana Kak Fynn tunggu detik-detik kelahirannya dengan si ibu. Kongsi rasa, kesakitan, kekuatan & ketabahannya. 

Hari ni, Kak Fynn post kisah seseorang yang email padanya. Tentang keterlanjuran seorang wanita. Dia mengandung & melahirkan anaknya di kolej waktu pagi-pagi buta. Tak tau macam mana kesakitannya, kekuatannya & debarnya. Dia kejutkan kawannya lepas sejam melahirkan. Ya Allah, tak banyak ke darah yang mengalir? Kuatnya dia. Ya, dia salah kerana nafsu. Tapi bukan hak kita untuk menghukum. Ayahnya terima dengan tabah waktu si anak bagitau semuanya. Terkejut tapi jawapannya 'Ayah on the way'. Allah...kalau kita si anak, mesti menangis. Even banyak salah kita, ayah tetap melindung, memastikan si anak dalam keadaan baik. 

Mampu ke korang sebagai bapa bertindak macam ni? Keluarga yang jadi penguat semangat mereka. Jang dibuang mereka yang bersalah. Tapi, perbaiki. Bawak mereka dekat dengan Allah. Lindung mereka agar mereka rasa masih ada yang sayang & bertaubat dengan sesungguhnya. InsyaAllah. 

Tahniah si ayah. Tak semua mampu lakukan. Moga si anak benar-benar insaf...