17 October 2017

Perasaan Itu

Salam. Huhu...Dah lama Ina cari seseorang ni. Kisah cinta pertama. Cinta. Putus. Sambung semula. Putus. Move on with my own life. Contact semula. Borak panjang, kongsi cerita cinta baru & kehidupan kami masing-masing. Pasrah yang kami tak boleh bersama. Then, GF baru dia jeles dengan Ina (kami tak berjumpa langsung. Berborak & berkawan semata-mata). Terputus hubungan sebab Ina tak mau ganggu hubungan dorang & terkilan dimarah sebab GF baru dia jeles. Langsung tak contact & contact number dia sengaja dibuang. 

For so many years, I'm looking for him. Just to keep in touch. Rasa tak nak putus kawan. Rindu nak borak dengan dia. Tapi, sepanjang mencari, tak jumpa langsung. Maybe Allah tak nak temukan. 

Beberapa hari lepas, Ina terdetik nak taip balik nama dia kat FB. Jumpa! Serius memang dia. Mata tu Ina cam sangat. Tapi, wow... He's so handsome. Takut pulak nak contact balik. Add dia tapi just dibiar pending. Nak guna messenger, terasa canggung. Faham tak perasaan tu? Bertahun-tahun cari. Bila jumpa, jadi segan tak tau nak kata. Nak berborak macam dulu pun risau. I just want him to know that Ina tak simpan marah & dendam pun pada dia. Nak kongsi semua cerita dulu-dulu. Update kehidupan masing-masing.

Oh my! Ina memang orang yang selalu terperangkap dengan kenangan. Move on tapi, ada detik manis yang sentiasa datang dalam ingatan. Lebih ralat bila dia tinggal tak la jauh dari ofis Ina. Tak dapat jumpa, borak pun dah cukup...

12 October 2017

Keturunan Mak Abah

Salam. Entri ni khas untuk ahli keluarga Zawawi & Rohani. 

Masa Ina membesar, Ina sempat kenal moyang perempuan sebelah Abah & moyang lelaki sebelah Mak. Tapi, tak sempat bertanya asal-usul keluarga. Rugi tak tau susur galur keturunan kita. Tok Ayoh (Mak), Mek, Tok Ayoh (Abah) & Mok semua Ina sempat kenal & membesar dengan dorang. Cumanya, Ina ni pendiam dalam keluarga. Tak rapat dengan tok nenek semua. Jarang nak berbual dengan dorang. Hormat & segan sikit.

Sekarang, Tok Ayoh (Mak) je yang tinggal. Abah pun (yang tertua dalam family besar Abah) dah hampir 70 tahun. Satu hari tu, Ina & Azran (abang) borak pasal wajah & kepelikan keturunan kami. Azran cakap ramai yang tegur telinganya bentuk besar di cuping (bukan capang ya), yang bahagian bawah kecil. Lain daripada kebiasaan orang Malaysia. Semua anak-anak lelakinya pun sama. Then, kami mula tanya asal-usul kami pada Abah & Mak.

Mak pernah bagitau yang Mok cerita Tok Ayoh (Abah) daripada keturunan sebelah Arab (tak tau negara mana) & Keluarganya seolah-olah terpisah daripada keturunan asal (keturunan raja yang tak berpangkat raja). Macam ada ciri-ciri Raja Jembal (kisah rebut kuasa & ada yang terpisah daripada keturunan; sesetengah makanan tak boleh dimakan). Tak ada kesahihan lagi. Kalau ikutkan asal keturunan, Tok Ayoh ramai saudara mara di Kota Bharu sedangkan keluarga kami di Machang. Tok Ayoh orangnya putih melepak (macam orang Afghanistan) & tinggi. Mok pulak, kalau diperhatikan macam Indian. Berkulit gelap & hidung mancung. Cucu keluarga Tok Ayoh (Abah) & Mok semuanya bermata coklat! 42 orang semuanya.

Moyang lelaki sebelah Mak adalah pembuka tanah kawasan Rantau Panjang. Tok Wan Jala dulu terkenal dalam jajahannya. Sebut namanya, ramai yang hormat & sanjung. Dia tukang kait jala. Dia usahakan tanah-tanahnya sendiri. Tapi, garang orangnya. Berapa jumlah isterinya; tak kami tau. Ramai. Dia punya ilmu yang kalau di zaman kita, orang akan fikir tak logik & mustahil (karamah mungkin). Asal keturunan tu tak dapat dipastikan lagi (nanti nak soal siasat Mak). Mek berasal daripada Thailand. Orang alik siam; orang Kelantan cakap. Beragama Islam. Lepas kawin, terus menetap di Malaysia. Kulitnya tak berapa cerah (mungkin dah dimakan usia). Kalau tengok pada makcik-makcik Ina (yang putih melepak), mungkin ada yang kata Mek ni berkulit cerah dulu. Mek jugak bermata coklat. OK, Mak tak cerah. Orangnya berkulit ala-ala sawo matang je.

So, dalam family Zawawi & Rohani ada variasi. Yang berkulit cerah separuh, yang berkulit gelap separuh. Ada yang dari kecil gelap, ada yang dah besar baru gelap. Ada yang hidung mancung, ada yang hidung kemek & ada yang hidung besar (ikut Abah). Telinga anak-anak lelaki sama macam yang diceritakan kat atas tu. Kebanyakan berkening lebat. Ada yang bercantum, ada yang jarak, ada yang nipis. Mata semuanya coklat. Cuma kecerahan berbeza. Ada yang nampak macam hitam, ada yang cerah macam warna hazel.

Yang berkulit cerah biasanya ada alergi masing-masing. Daripada makcik-pakcik sampai la anak-anak buah Ina terkena. Ada yang alah dengan seafood, cuaca panas, peluh, air hujan & air laut. Pelik kan? Dalam satu keluarga ada terlalu ramai yang alergi. Tu sebab Mak & Abah cakap...kami mungkin keturunan Raja Jembal! Betul ke? Wallahu'alam...

07 October 2017

Nabi-nabi Ulul 'Azmi

Salam. Sekadar nak kongsi ilmu pada yang mencari ilmu. Baru-baru ni, mintak anak buah sorang ni fahamkan apa itu nabi-nabi ulul 'azmi & siapa nabi-nabinya. Untuk Ina sama-sama ingat & hafal...

Nabi-nabi ulul 'azmi ialah nabi-nabi yang SABAR dalam menempuhi ujian. Ada 5 orang semuanya:
  1. Nabi Nuh a.s
  2. Nabi Ibrahim a.s
  3. Nabi Musa  a.s
  4. Nabi Isa a.s
  5. Nabi Muhammad s.a.w
Mudah ingat; nabi yang SABAR (5 huruf), bilangannya 5 iaitu N.I.M.I.M (singkatan untuk yang 5 nabi-nabi tu).


06 October 2017

Muliakan Hari Jumaat

Salam. Hai! Jumaat dah ni. Al-kahfi dah baca?

Jumaat ni banyak pahala boleh kumpul. Pakai baju hijau (sunnah) dapat pahala. Mandi dapat pahala (pasang niat la). Al-kahfi pun dibaca hari Jumaat..mudah-mudahan dilindungi di akhirat kelak.

Ina pernah cerita pasal Mr Nor, cikgu yang meninggal dunia pada hari guru tu kan? Meh Ina cerita macam mana kami lalui Jumaat bersama Mr Nor.

Awalnya, Ina ingat dia guru yang 'gatal' sebab suka layan budak-budak perempuan. Tapi, banyak sudut kebaikan guru ni. Dia pernah cakap, 'Saya nak kamu pandai Maths dari kecil. Sebab tu saya ajar sekolah rendah'. 

Apa yang Mr Nor buat? Dia guru Maths & PJK kami (darjah 6). Dia ambil masa PJK untuk kelas Maths supaya kami lebih banyak masa belajar. Dia akan guna macam-macam cara untuk tambah minat kami dalam Maths. Ina yang dah memang minat ni, jangan cakap la. Skor je la. Dia akan buat kuiz, soalan-soalan guna kad, hafal sifir dengan soal jawab sebelum mula kelas...

OK. Kelas hari Jumaat pagi biasanya adalah PJK. Bila kelas digantikan jadi kelas Maths, Mr Nor akan pakai baju Melayu lengkap bersampin & songkok. Dia akan mulakan dengan tazkirah selama beberapa minit. Dia ingatkan kami, bagi nasihat. Dia muliakan hari Jumaat.

Segala ilmu & amalannya ingatkan Ina, Jumaat tu hari yang mulia & patut dimuliakan. Penghulu segala hari. Jom sama-sama solat Dhuha (setiap pagi), baca Al-waqiah (setiap pagi), Al-kahfi (10 ayat awal & 10 ayat akhir. Setiap Jumaat). Mandi hari Jumaat jugak ya!

28 September 2017

Hak Orang

Salam. Mohon maaf kalau ada yang terasa dengan entri ni. Tak ada specific pada sesiapa pun.

Kalau korang kenal siapa Ina Awie yang sebenar..latar belakang family Ina, korang tak perlu risau pasal suami/tunang/bf korang. Ina paham situasi, status & batas agama. Setakat ni, setiap pergaulan terjaga. Ina tak amik hak orang. Kalau berkawan dengan suami/tunang/bf orang, tak ada kata-kata 'manja' atau 'gedik' yang keluar. Bergurau pun jaga batas. InsyaAllah akan kekal macam tu. Don't worry. If I have to have the permission from their wife/fiancee/gf, i will - Just to be friend.

Even the guy knew me before the girl, I still respect the relationship between them. Yes, I'm single but not desperate. So I don't take shortcuts to have 'someone'. Ina masih waras.😊

For those yang fikir I'm flirting around, jangan perasan. I'm not doing it..especially when I know u have 'special one'.

Ya. Poligami memang halal. Tapi bukan untuk Ina...InsyaAllah...