02 February 2017

5 Tahun Lagi???

Cinta Pertama - 2004/2005
Zaman cinta monyet lagi kot. Walaupun dah habis sekolah, tapi masih belajar lagi time ni. Tak dating langsung. PJJ katanya.. Tapi, tak tahan lama. Nak jadi kawan tapi ditentang girlfriend baru dia. So, lost contact la.

Cinta Kedua - 2010/2011
Haa.. 5 tahun kemudian OK! Dah selesai degree. Tapi, hubungan tu sekadar 'teman masa konvo' je. Then, tamat.

Cinta Ketiga - 2016/2017
5 tahun lagi? Hurm...sekejap sangat. Kenal, rapat, baik. Tetiba menjauh, putus. Ada reason yang munasabah. Ina faham. So, sekali lagi...kecewa.

Ermmm...nak kena tunggu lagi 5 tahun ke??? Dah tua dah time tu.... Moga Allah permudahkan segalanya...Amin.

Kenapa cerita? Ina punya blog kan? Suka hati la! Hihi

31 January 2017

Kisah Hadi & Lina

Kenangan..AMWAY PJ

Hurm...Ina tulis sebagai kenangan. Jangan salahkan dia. Dia perlu ruang.

2 tahun sebelum:
Kami kenal sebagai Subcon & Main Con. Tak pernah ada peluang untuk rapat (sebab Ina tak berapa suka cara kerja dia). Dia minat Ina dalam diam. 2 tahun memendam perasaan ye... Dia ada bagi hint, tapi Ina ignore sebab tak nak syok sendiri.

Oktober 2016:
Seorang pekerja pangkat Supervisor (Bangladeshi yang fasih berbahasa Melayu) jumpa Ina secara tak sengaja di site. Kami berbual. Dia tanya bila nak kawin. Ina cuma jawab, doa-doakan sampai jodoh. Dia ada bagitau di akhir perbualan. 'Hadi suka awak.' Ina cuma menggeleng; tak mahu. Dalam masa tu jugak, Ina cerita pada kakak & kawan baik Ina. Dorang nasihatkan Ina untuk kenal-kenal dulu... Hadi baru add Ina di FB.

November 2016:
Hadi mula bermesej kat FB. Ina yang mula-mula ajak keluar. Tengok wayang cerita seram (which is cerita yang memang Hadi elak untuk tengok. He tried to watch it because he love me). After that, makin kerap tengok cerita-cerita seram. He was sooo happy. Ina tak cakap apa-apa pasal hubungan. Ina mintak Hadi jumpa Abah. Biar Abah yang decide. Kebetulan dalam proses nak membaiki rumah. Hadi datang nak tolong mengecat. Dia tak tahu Abah akan datang jugak. Accidentally, he met Abah. Makan, berbual. Abah said; 'He's OK. Proceed.' Huhu..lega hati ni. Ye, Ina dah mula sukakan dia masa kami ke Time Square. He's very protective, tak mengambil kesempatan atas perempuan (even he has the chance). Sebelum kami rapat lagi Ina pesan 'Ingatkan saya tentang agama & batas pergaulan kalau saya terleka'. Yes, he did. 

Disember 2016:
Bulan yang Ina tunggu-tunggu. Hari Jadi. Ina mula nampak perubahan sikap dia. Menjauhkan diri, suka menyendiri & perasaannya macam ditahan-tahan. Macam ada yang tak kena. Di FB, statusnya asyik marah-marah. Kadang-kadang, menyalahkan takdir. Bila ditanya, dia cuma jawab 'Tak ada apa-apa'. Kawan sekeliling pressure tanya bila nak kawin. Ina yang dah tau perangai dia memang tak sebut pasal tu sebab tak mahu tambah pressure dia. Hari jadi Ina tak disambut. Cuma ucapan 'Awak dah tua'. OK, Ina terasa hati sikit. But, dia datang masa kami buat majlis bukak rumah; buat majlis hari jadi sekali.

Januari 2017:
Dia terjatuh masa kerja. Injured. Bila nak melawat, dia buat perangai. Off HP tak mahu Ina contact or datang. Pelik. Marah. Sedih. Semua ada. Tapi, Ina bersabar. Katanya, tak mahu orang bantu. Ina nasihat dia untuk dressing semula luka dia, gi klinik. Dia buat. Sendiri. Hadi makin payah nak jumpa. Dia larikan diri. Pertengahan Januari, dia mesej untuk putuskan hubungan. Ina mintak penjelasan. Dia kata 'Saya sakit. Tinggalkan saya & cari kebahagiaan awak.' Ina terima keputusan tu supaya dia tak terbeban. Tapi, hati yang dah mula sayang ni susah nak melepaskan. Ina tetap tanya khabar. Cek FB dia. Yang paling best, kami tetap kena bekerja bersama kat office. Susah. Tapi, kena buat. 


Now, Ina akan move on. Ina tetap kawan dia. Jangan menghukum dia. 

Kalau dia membaca, Ina cuma nak cakap, Ina sanggup hidup dengan dia walaupun dia sakit. Ye, sebab sayang. Tapi, kalau dia tak mahu, Ina tetap akan teruskan hidup...

11 January 2017

Sakit Pulak Hati Kita..

Oppss..sori. Nak post meroyan malam ni sebab dah tak tahan dengan dia.

Time usha;.mengintai-ngintai, mencari-cari, bertanya-tanya. Dah dapat, ditinggalkan je? Sakit pulak hati kita ni awak....

Apa masalah pun tak tahu. Ditanya, diam. Provoke, kena marah. Tak ambil tahu, dikatanya tak tahu hargai dia...hurm...

Wahai hati, bersabar selagi mampu. Bertahan la. Tak tahan kang, cabut lari. Meroyan dalam FB, ramai pulak komen..tak mau...

Haish!!!! Serba tak kena jadinyee...

04 January 2017

Rumahku Syurgaku

Assalamualaikum...

Huhu..susah benar nak update blog kan...

OK. Just nak kongsi pada yang tengah cari idea hias rumah. Hihi..Ina pun selalu survey ideas dekat internet. Mudah & membantu. 

Rumah kecik Ina baru je didiami. Tepat-tepat selepas cukup umur Ina. Masa dapat kunci, rumah ni rumah tinggal. Dah lebih setahun tak ada penghuni. So, banyak yang perlu dibaiki & dicat semula. Ideas daripada Ina (hasil search internet & kombinasi warna daripada imaginasi Ina je). Here some pictures:

Master Bedroom

Bilik Ke-2. Idea datang bila nampak frame tingkap yang centre tu.

Bilik Ke-3. Bilik solat. Ni idea spontan je.

Luar rumah. Sori, gambar luar rumah tak banyak.

Dapur. Ni sebelum kabinet siap

Ruang tamu. Bunga tu hasil tangan abang Ina ye..


Semua gambar-gambar ni diambil masa dalam proses mencantikkan lagi. So, ada yang nampak tak proper lagi..kan?

Meh tengok update gambar yang baru...











Walaupun simple, berbaloi sangat bila semuanya kita buat sendiri. Ina ,abang, kakak & Abah yang mengecat & menghias. Rumah kecik ni dah siap! Cuma akan terus dicantikkan untuk kepuasan & keselesaan kami...

Syukur dengan segala yang ada..

05 October 2016

Pengalaman: Berhujan, Pine Tree Trail

Salam.

Lama sungguh berhenti berblog. OK. Nak cerita pengalaman-pengalaman baru.

Last 3 weeks, Ina join Larian Run for National Unity 2016. Yang join termasuklah OKU. Seronok tengok dorang 'berbual' dengan cara dorang. Ina jadi pemerhati sebab tak paham apa-apa. Hari tu, pertama kali Ina berlari dalam hujan lebat sampai HP terkorban. Masuk air & rosak. Ada seorang kakak ni, dari awal sampai, dok pandang Ina sambil senyum. Tiba-tiba, datang dekat. Ajak nak lari sama-sama. OK. New friend. Kak Ita. Rupa-rupanya, dia hiker. Baru nak try larian. Ina pulak minat hiking tapi, zaman belajar kena kawal dengan family; tak boleh hiking. Kebetulan, malam tu dia nak ke Gunung Rajah. Ina pun cakap nak join kalau ada sesi hiking yang tak ganggu masa kerja.

Gambar sebelum HP rosak
Next week nya, Kak Ita ajak pergi Pine Tree Trail kat Fraser Hill. Free & kebetulan offday Ina. So, join! Pengalaman pertama hiking dengan hikers yang hebat-hebat. Segala barang nak cari pun tak tau. Mintak nasihat Kak Ita. Kami gerak malam, naik Fraser Hill. Kak Ita drive sampai ada yang muntah-muntah pening kepala. Perut Ina meragam jugak tapi tak muntah. Sampai resort pukul 2 pagi. Mujur ada team yang dah sampai tolong bukakan pintu untuk kami. Tengah tidur, kami terjaga sebab terlampau sejuk. Hidung dah beku..
Pine Tree Trail


Pukul 7.30 pagi, kami dah bersiap tunggu kat bawah. Tapi sebab ramai yang lain masih tak siap, hampir pukul 9 baru masuk. Baru setengah jam jalan, tangan kebas. Badan dah rasa sejuk, jantung berdegup kencang je. tiba-tiba melelong. Mujur sempat capai akar pokok. Kalau tak, tak tau apa jadi. Ija (geng hiking) tolong baringkan & angkat kaki tinggi-tinggi. Dah lega, baru dapat tengok sekeliling. Kami terus berjalan. Ija pegangkan beg sampai Ina betul-betul stabil. Perjalanan masuk 4 jam. Sampai puncak, punya la seronok. Nak balik, menangis la nak jalan. 4 jam perjalanan jugak. Tengah jalan hujan lebat.
Laluan sebelum sampai puncak
Sampai kereta, kami terus drive turun ke KKB. Mujur sempat solat Zohor & Asar kat sana. Dalam kepenatan & kelaparan, entah berapa kali Ina tidur. Ina sampai kat rumah pukul 11 malam. Letih & seronok. Walaupun kaki sakit, inilah pengalaman. Rasa nak join lagi. InsyaAllah...