22 December 2010

kejadian-kejadian hari ni

Tengahari tadi,gara-gara puntung rokok,lab kami hampir-hampir terbakar.Selamat la kami masuk kelas lepas lunch tu agak awal.Kalau x,x tau la apa akan jadi....
Lab kami tu oily,ade power supply.For sure tempat tu mudah marak dengan api kalau kami lambat bertindak....

Kesnya jadi bila budak-budak lelaki yang singkat pemikirannya merokok dalam toilet & buang puntung rokok tu dalam bekas plastik tisu yang dorang guna untuk lap tangan berminyak.Tanpa sedar,api puntung rokok dorang tu masih menyala & dah start bakar tisu berminyak tu.Masa keluar lunch,x ada yang perasan pun...sampai la kami naik lepas makan.Masing-masing dah terbau benda terbakar,tapi lab kami tu berkunci..kena tunggu cikgu kami tu datang bukak.Bila bukak,kami nampak asap berkepul-kepul dalam lab.Semua pusing-pusing,cari punca asap tu.Cikgu bukak toilet lelaki & ternampak la tempat asap tu...api tengah menyala dengan dahsyatnya...

Tindakan seorang kawan ni dengan curah air pada api tu buat api makin kuat.Cepat-cepat kami cari alat pemadam api.Kawan yang sama jugak yang bukak pinnya & terus cuba padamkan...
Alhamdulillah berjaya padamkan & x ada barang elektrik yang disambar.Kalau x,habis la bangunan 4tingkat tu terbakar....

MORAL OF THE STORY:JANGAN MEROKOK KALAU X TAU MACAM MANA NAK PADAMKAN API PUNTUNG ROKOK TU SEBELUM DIBUANG!!!!!!

25 November 2010

salah siapa???

kite xleh gembirakan SEMUA org,tapi kite boleh buat RAMAI org gembira!!!

kadang-kadang,kite cube buat ape yg kite rase betul & boleh buat orang senang.Tapi,adakah orang sekeliling kite akan senang dengan setiap tindakan kite tu???

Ina lalui situasi ni banyak kali & setiap kali tu jugak orang salah tafsir.Dorang anggap Ina lakukan bende yg salah...

ape pun yg orang nk ckp psl Ina,Ina x kisah...kalau itu yg dorg pk,Ina mintak maaf banyak-banyak...1 day korang akan tau sape yg betul & salah...

11 November 2010

iNFo!!!

Ni beberapa perkara yang Ina tau daripada pembacaan & kawan-kawan yang tau.
Baca la untuk pengetahuan.Mana tau ada gunanye...

  1. Kalau start kereta,biarkan tingkap dibuka dulu waktu pasang air-cond..SEBAB angin yang keluar awal2 tu boleh menyebabkan kanser.
  2. Kalau kereta anda mati masa harungi banjir (dalam air),jangan tukar gear sampai habis lalui banjir tu...SEBAB air mudah masuk dalam enjin masa kita tekan clutch.
  3. Kalau bateri hp korang dah low,jangan guna untuk telefon.Cas dulu ye...SEBAB tahap radiasi pd hp tu akan bertambah & menyebabkan kanser jgk.
  4. Ubat terbaik untuk resdung (mengikut Islam) adalah BAWANG PUTIH YANG DIMAKAN MENTAH!
  5. Tudung yang pakai sarung je tu (tudung Indonesia) x elok dipakai sebenarnya...SEBAB Islam melarang wanita sanggul rambut tinggi2..menyerupai bonggol2 unta.
  6. Tudung yang sama jgk ada yang pinkan sebelah bawah sanggul (hingga nampak leher)...x elok...SEBAB dah macam rahib kristian.
**If ada fakta2 Ina bagi ni salah,tolong betulkan ye...Ina cuma berkongsi apa yang Ina tau...

31 October 2010

Tip kuruskan badan tanpa ubat

Cara Untuk Kurus Tanpa ubat-ubatan

1. JANGAN BERLAPAR

Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar muscle(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi

2. AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN
Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.

3. MINUM 8 GELAS AIR SEHARI
Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.


4. ELAKKAN MINUM MINUMAN YANG BERGAS
Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh.


5. KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM

Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.


6. AMBIL SARAPAN PAGI

Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula didalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.


7. MAKANLAH DENGAN PERLAHAN-LAHAN
Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan.


8. KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL

Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.


9. Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.


10. Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.


11. Kurangkan pengambilan marjerin, butter dalam makanan anda. Kalau boleh, usah ada di dalam peti ais anda.


12. Apabila makan di restoran atau gerai , pesanlah air limau nipis atau jus oren kerana minuman masam menggalakan pembakaran lemak. Mintalah minuman yang kurang gula.


13. Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik untuk vitamin, mineral dan serat dan kandungan lemak yang rendah.


14. Jangan timbang berat badan anda setiap hari kerana anda tidak akan nampak perubahannya. Jika anda minum banyak, dan waktu itu anda timbang berat badan yang pastinya meningkat, mungkin anda akan berputus asa untuk berdiet


15. Ambil makanan yang berempah Sesetengah rempah seperti cili, biji sawi, didapati boleh membakar kalori. Penambahan lada hitam bukan sahaja meningkatkan penghadaman, ia juga meningkatkan pembakaran lemak.


16. Pilih Lebih Banyak Bijirin dan Kekacang Dalam Makanan
Bijirin penuh adalah sumber utama tenaga. Bijiran dan hasil bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikit lemak.


17. SIMPAN SATU DIARI
Simpan satu diari makanan boleh berpengaruh besar dalam proses penurunan berat badan. Rekodkan dalam sehari, berapa kali anda makan dan berapa banyak, tahap kelaparan yang memerlukan anda makan, dan perasaan anda ketika makan. Diari makanan boleh membuatkan anda peka kepada keinginan makan anda. Setelah beberapa lama membuat catatan, perhati dan kenal pasti di mana anda boleh membuat atau perbaiki tabiat pemakanan anda kepada yang lebih sihat. Diari ini juga boleh membuatkan anda lebih fokus dan lebih komited terhadap pelan diet anda. Mulakan diari makanan anda dan rajin-rajinlah membuat catatan.

18. TUMPUKAN PERHATIAN UNTUK SIHAT, BUKAN KURUS

Ramai orang lebih berjaya dalam penurunan berat badan dalam jangka masa panjang apabila mereka menukar motif mereka daripada untuk kurus kepada untuk kekal sihat dan segar. Tukarlah fikiran anda untuk memikirkan dan memilih makanan apa yang boleh menyihatkan tubuh badan.


19. Cara memasak paling baik untuk mengurangi jumlah kalori dalam makanan adalah merebus memanggang atau mengukus. Khusus untuk sayuran, anda boleh menumisnya dengan sedikit minyak(misalnya satu sudu minyak masak). Hindari minyak atau lemak haiwan.


20. Ketika memilih piring makanan , ambilah piring yang rata dan bukan piring cekung. Ambil sayuran dahulu untuk memenuhi piring, kemudian baru nasi dan yang terakhir, lauk dagingnya. Jika ingin tambah, hanya sayuran yang boleh anda ambil. Jangan lupa, makanlah di meja makan dan jangan di sembarang tempat apa lagi sambil menonton tv. Sebab, makin menarik program tv, semakin banyak makanan ringan yang anda habiskan!


21. Selain memberi peluang makanan untuk turun , kebiasaan berjalan-jalan sesudah makan akan membantu menghabiskan sebahagian kalori dari makanan itu. Setiap 25 langkah anda berjalan satu kalori akan diguna. Lebih-lebih lagi anda menaiki tangga. Tentu saja semua ini harus dilakukan dengan santai kerana perut anda baru saja terisi.


22. Khusus bagi kaum wanita , yang juga perlu diperhatikan adalah tabiat berbelanja dan memasak. Seelok-eloknya, tidak berbelanja semasa perut kosong. Rancanglah perbelanjaan sesuai dengan keperluan. Jika ingin membeli makanan, kunjungilah dahulu gerai buah dan sayuran. Gerai makanan segera harus anda kunjungi paling akhir sekali jika memang benar-benar memerlukannya.


23. Untuk mengempiskan perut , gerakan punggung yang ringan tetapi lama akan lebih efektif. Latihan dapat dilakukan dengan alat seperti untuk permainan hula hoop. Gerakan ini mungkin boleh disamakan dengan gerakan penari gelek, dangdut atau hula-hula yang memiliki perut lebih kecil dan cantik.


24. Kurangkan pengambilan gula kerana setiap satu sudu gula mengandungi 32 kilokalori.


25. Beberapa aktiviti fizikal yang mudah untuk langsing.

i. Jalan cepat. Gunalah kasut yang cukup selesa dipakai agar kaki tidak melecet dan sihat

ii. Gunakan tangga untuk naik ke tingkat atas. Jika terlalu tinggi,naik tangga untuk beberapa tingkat, kemudian sambunglah denagan menaiki lif

iii. Renang adalah latihan menyeluruh. Berenang dengan laju dengan nafas yang dalam

iv. Bersenam atau peregangan, sangat baik bagi otot-otot dan sendi-sendi yang kaku. Melenturkan otot dapat melancarkan peredaran darah

v. Tunggang basikal dan kayuh perlahan-lahan tetapi dalam tempoh yang lama. Ini dapat mencantik dan merampingkan peha.


**Ina tengok kt sini

26 August 2010

Digeus System Optimizer 8.2.7346 (offer for all....)

Nak tau apa nie??? Ini salah satu sistem baru sebuah syarikat untuk meng'optimize' penggunaan komputer kita. Kalau nak tau lebih lanjut,boleh view link nie...

Tawaran untuk semua pembaca juga!!!!

Ini email daripada syarikat tersebut:

Please send me the link to your

review as soon as you create it, then I will send you a registration code.


We may also provide a free copy for

any of your readers if they create a review in any blog/forum/tweeter/facebook, etc.

Please let them know, as this offer expires on the 1st of September.

From:alise.johnson@digeus.com

Kalau x faham,Ina tolong jelaskan dengan ringkas ye...

  • tulis mengenai produk nie kat korang punye blog/forum/tweeter/facebook/ape2 je la
  • hantar email pada alise.johnson@digeus.com beserta link website yang korang tulis tu.
  • syarikat nie akan bagi registration code for full version of this product!!!!
  • Syarat: mesti dibuat sebelum 1 September....



24 August 2010

Mari Kita Kongsi...........

Ina terbaca 1 nota di FB...tentang MENGAPA YAHUDI BIJAK??
Meh kita baca sama-sama & kongsikan dengan yang lain...Semoga kita juga mampu melahirkan manusia yang bijaksana....

tengok nie

22 August 2010

Zaman Kanak-kanak & Hantu!!!hehe...

1st story

Masa tu,Ina baru berumur 3tahun.Perumahan kami penuh dengan orang Al-Arqam (sebelum berlaku ajaran-ajaran yang pelik-pelik).Mak suruh kakak-kakak & abang-abang Ina gi ngaji kat umah Ustaz Al-Arqam tu.Ina pulak suka mengekor dorang...belajar ngaji jugak la kononnya (huruf pun x kenal lagi masa tu).
Kalau nak ke umah Ustaz tu,kami kena lalu umah-umah jiran kat lereng bukit.Nak dijadikan cerita,masa lintas kat umah Makcik L****,kami dengar suara anak-anaknya menjerit panggil kami...minta tolong kami panggilkan Wak Dam (kira macam ketua taman la).Ina yang nak tau apa jadi terus menjenguk kat dalam umah tu.Ina nampak Makcik tu tengah merangkak macam harimau...
Ina terus lari balik umah.Anak-anak Makcik L**** yang ketakutan rupanya lari sama,nak tumpang kencing katanya.Orang taman yang mendengar suara kami keluar menjenguk umah Makcik L****.Selepas keadaan reda,Ina pun sibuk la tanya kat Mak.Difahamkan Makcik ni terkena saka harimau.Masa merangkak tu,dia x sedar diri sampai mencederakan tangan dia sambil minta benda yang pelik-pelik.Bila dia kembali sedar,dia tanyakan kenapa tangannya berdarah...Kata Mak,Makcik ni macam diikut oleh sesuatu....jeng...jeng..jeng!!!!Baca kisah seterusnya....

2nd story

...masih kisah Makcik L****....
Lepas kejadian pertama tu,mereka sekeluarga pindah ke umah lain,kawasan depan (lorong lain tapi masih taman yang sama).
Suatu subuh(lepas sahur,bulan puasa),Ina bersama kakak & 'adik yang x berapa adik' main basikal kat lorong umah Makcik L**** ni.Tiba-tiba,'adik' cakap yang dia nampak orang pakai jubah & serban serba putih depan umah Makcik tu.Kami patah balik ke umahnya untuk tengok...memang ada!!!
Sebenarnya,suami Makcik L**** memang suka pakai jubah putih.Tapi,mereka sekeluarga dah balik kampung.Lagipun,cuba fikir...kenapa nak datang umah orang subuh-subuh macam ni???
Kami ceritakan pada Mak & Abah.Mereka nasihatkan kami jangan main kat kawasan tu waktu subuh....

3rd story

Dulu,Mak & Cik Mah selalu ke surau sekolah waktu malam untuk dengar ceramah agama.Satu malam,tengah mereka jalan kaki (Mak bawa Alan yang baru berumur 1-2tahun),Mak terpandang cahaya api kat hutan tepi taman.Cahaya tu macam mengiringi mereka ke surau.Mak yang rasa pelik,terus pas Alan kat tangan Cik Mah.Takut disampuk katanya.Cahaya api tu macam tuju-tuju (salah satu ilmu santau orang) & Mak mula-mula nampak kat kebun Makcik L****!!!Bila sampai ke kawasan bukit sekolah,cahaya api tu hilang serta merta....
Adakah Makcik L**** terkena sesuatu???Hanya dia & keluarga saja yang tau....
Bila Ina berumur 7tahun,Makcik L**** dah berpindah ke kawasan lain (daerah yang sama).Disebabkan Mak adalah salah sorang kawan baiknya,kami selalu berhubung & mengetahui cerita-cerita pelik tentangnya di tempat baru tu.....

4th story

Masa berumur 5tahun,Ina suka ikut abang-abang & kakak-kakak main 'roundas' (betul ke x eja ni??hehe) kat padang sekolah,dekat dengan taman kami.Kawasan sekelilingnya hutan.Mak selalu marah abang & kakak sebab bawa adik-adik kecik gi main kat situ.Masa yang besar main,yang kecik-kecik ni hilang kat dalam bangunan sekolah.Kami suka main kejar-kejar dalam bangunan sekolah tu.Satu hari (bulan puasa),kami main lagi kat dalam bangunan tu.Disebabkan x tahan nak kencing,kami pun masuk salah satu toilet kat tingkat bawah.Sorang daripada kami try tolak 1pintu ni.Tapi,pintu tu macam dikunci dari dalam.X ada orang lain yang naik ke kawasan sekolah kecuali kami (budak-budak taman).Kawan tu cuba menjenguk kat bawah pintu.Dia nampak 1lembaga hitam berbulu kat dalam toilet tu!!!!Kami yang lain x berani nak jenguk,terus bertempiaran lari ke padang....Persoalannya,betul ke lembaga???Di bulan Ramadhan,ada hantu ke????

19 August 2010

NaSiB Si TuKanG JaHiT!!!!

Rasa nak kongsi cerita nie dengan semua...

Tadi,lepas berbuka puasa & solat maghrib,Ina berbual sekejap dengan Mak.Timbullah cerita pasal pelanggan-pelanggan Mak (Mak amik upah jahit baju perempuan)....

Ina rasa x puas hati dengan segelintir pelanggan tetap Mak (orang kat taman kami nie la kebanyakannya).

>>Patut ke datang waktu malam semata-mata nak hantar @ amik kain??kadang-kadang,masa makan tengahari pun ada...kami manusia biasa,perlu privacy waktu-waktu macam nie...paling tidak,telefon la dulu..tanye waktu tu boleh datang ke x...jangan main serbu je....

>>Mak selalunya cukupkan 30helai baju untuk sepanjang bulan puasa..nak amik lebih pun takut x sempat siapkan...TAPI,jiran-jiran (pelanggan-pelanggan tetap) buat 'slumber derk' je anta kain last minute...cian la kat Mak tu,nak tolak pun serba salah...jangan dera tukang jahit anda...dorang pun ada kampung gak...macam kami,selalunya akan balik kampung dalam lingkungan seminggu sebelum raya (takut jalan sesak).Camne nak siapkan semua kain-kain tu???lastly,anak-anak jugak yang selalu x ada baju raya :(

>>kalau pelanggan datang lewat,jangan la paksa-paksa tukang jahit buat cepat-cepat...jangan potong Q ye...cian Mak tu,penat dah buat kerja...kurang tido,kurang makan (tapi badan tetap maintain..hehe)

Pesanan Ina;bertimbang rasa la dengan tukang jahit WALAUPUN anda semua membayar upah (orang lain pun bayar gak kan....)

09 August 2010

RaMaDhaN....

Antara kuih kegemaran Ina bila Ramadhan menjelma....(gambar hiasan semata-mata)-dari encik goooogle!

Huhu..semakin hampir kita dengan Ramadhan,semakin sayu hati Ina...
Segala kenangan indah berpuasa datang dalam ingatan..........

Yang paling Ina rindu ialah saat-saat sambut Ramadhan di kampung bersama arwah nenek.Arwah sempat juga berpuasa pada Ramadhan yang lepas sebelum menghembuskan nafas terakhirnya pada 25 Ramadhan tahun lepas.Arwah seorang nenek yang penyayang & pendiam.Setiap kali kami balik kampung,macam-macam permintaan kami dikabulkan.Pernah satu hari,K.Ana 'ter'cakap....
"Rasa nak makan laksa laaa..."

Nak tau apa tindakan nenek???Dia keluar dari rumah,berjalan seorang diri sampai ke simpang kampung...Rupanya nenek keluar pesan laksa kat kilang laksa terdekat.Terharu kami bila dia balik dengan MILO(permintaan adik) kat tangan sambil bagitau....
"Mek(panggilan kami pada Arwah) dah order laksa kat kilang tu...2kg cukup??"
Sehari sebelum raya,nenek sibuk nak anyam ketupat daun palas & Ina pun sibuk belajar menganyam. :)

X dinafikan zaman kanak-kanak sangat menyeronokkan...termasuklah pada bulan puasa.Mak ajar Ina berpuasa sejak umur 6tahun(lambat sikit berbanding adik-adik).Mula-mula,puasa separuh hari.Kadang-kadang curi minum air paip sebab x tahan lapar.Kakak-kakak & abang-abang x bagi Ina & adik-adik makan bersama kalau x puasa.So,acting like I'm fasting too laa kan...hehe...Pagi raya,kami tunggu Abah susun duit atas meja(upah berpuasa sebulan).

Banyak kisah kalau nak dikenangkan...rindunya pada Ramadhan....

Selamat menyambut Ramadhan yang mulia ini dengan penuh kesyukuran & kesabaran...
Semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan baik& mendapat keberkatan darinya...

08 August 2010

Manusia...Manusia....haish....

Ina nie bukan la orang yang sosial.Nama je dok Selangor,tapi jalan-jalan area Selangor-KL pun xtau...
Semalam,a fren of mine,Ana ajak merayau pusing-pusing KL.Nak bawak tempat-tempat yang Ina xpernah & jarang pergi.3 shopping complex kami jelajah.x membeli pun,window shopping je....hehe...
Seriously,kami dah lama sangat kenal..sejak sekolah rendah.Dia tau apa yang Ina suka,xboleh & xsuka buat...Sepanjang-panjang jalan kami berbual.Macam-macam kerenah manusia yang kami bincangkan.Nak tau apa???

>>Bila nampak perempuan pakai baju ketat,seluar ketat (yang menampakkan 'segala-galanya') pakai tudung!!!!haish...jangan rosakkan imej orang bertudung....

>>Bila lelaki xpaham bahasa!!!!perkataan 'KOC WANITA' dah terpampang besar kat dinding koc KTM tu,apa masalah korang nak sibuk-sibuk nyelit masuk kat situ???koc sebelah tu kan ada....

>>orang yang berbadan gempal & berpakaian seksi (nampak paha & lurahnya)....adoiyai...cover sikit leh x???

P/S:Ina bukan orang yang perfect,tapi nasihat menasihati itu perlu...sekian.

06 August 2010

PuaSa....

Tadi terbaca status seseorang kat FB.Cerita pasal rindunye puasa kat Lipis.
Tetiba rasa sangat rindukan zaman puasa bersama-sama kat Lipis.....

Bila sahur,dikejutkan dengan bunyi siren pukul4 pagi.Dalam sejuk-sejuk tu,Ina akan pegi mandi sebelum turun sahur (biasanya bangun sangat-sangat awal).Lepas tu,balik bilik.Bersiap-siap nak solat subuh kat surau.Lepas solat,amik masa tu untuk lelapkan mata yang ngantuk sebab bangun awal-awl pagi...
Bila masuk waktu tengahari,semuanya nampak lesu.Nak pegi prep pun xlarat.Kalau nak study time petang-petang camtu,Ina,Haza & Afiq akan masuk library...lebih nyaman & xngantuk sangat.

Lepas prep,Ina siap mandi terus.Tau-tau la,bila dah masuk Asar,nak kena prepare untuk berbuka & pesan makanan kat warden!!!hehehe...Yang selalu jadi mangsa pembeli juadah mestilah Sir Zack kesayangan student perempuan.Panjang berjela pesanan dari kami 1blok...huhuhu...

Siapa yang bertugas sediakan juadah,kena turun DS awal-awal.Isi nasi & lauk untuk semua pelajar.Berbuka dengan buah kurma & juadah yang best-best.Yang dipesan pada Sir Zack tu kadang-kadang jadi makanan sampingan.xpun,jadi makanan sahur sebelum lelapkan mata....

Time tarawikh,ramai yang lari.Semuanya menyorok dalam bilik...uzur katanya....bijak...bijak!!!!

Kenangan puasa dengan kawan-kawan sangat seronok!!!Thanx for all frenz yang banyak tolong Ina sepanjang Ina sakit bulan puasa terakhir kita sambut kat sekolah tu...U all are my BEST frenz ever...sentiasa membantu walaupun sangat sibuk...;)
Thank you sooooooo much!!!!!!

28 July 2010

Pr0MoTe!!!!!!!

***Ada kemudahan,kita gunakan ye!!!***

Kepada mereka di kawasan sekitar Rawang,Sungai Buloh,Taman Melawati & AU3 yang berminat nak dapatkan lesen kereta,motor atau lori; boleh hubungi nombor-nombor telefon ini....

>Rawang: 013-3313255 (Am)
>Sungai Buloh:012-3868646 (Zawawi)
>Taman Melawati & AU3:019-3441304(Azwani)
  • Harga berpatutan
  • Jurulatih wanita & lelaki
  • Jadual belajar boleh ditentukan (berdasarkan kekosongan waktu)
Kepuasan hati pelanggan diutamakan....

Link berita mengenai jurulatih wanita,Azwani:
http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=0721&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_01.htm

10 MeNaRiK TenTanG iNa aWiE...(Menarik ke???huhu)



Kedah: zaman muda-muda....
  1. satu-satunya anak encik aWiE yang lahir songsang
  2. menulis dengan tangan kiri (i'm proud to be lefthanded gurl!!!)
  3. anak ke-5 pasangan aWiE & aNi
  4. xsedar mempunyai mata coklat yang cantik (perasan je..wekkk!!!) sehingga orang tegur
  5. lembut pada perwatakan tapi jiwa ROCK!!!
  6. xpandai main apa-apa sukan selain balapan (lompat jauh & larian)
  7. minat muzik tapi xada bakat
  8. minat math,add math & fizik sejak kecil
  9. suka merantau (tinggal jauh daripada family) sepanjang belajar..Selangor>Pahang>Kedah>Johor
  10. setia pada yang satu...amin..insyaALLAH....;)
P/S:this is my blog...kalau rasa xminat nak baca,boleh main jauh-jauh...tiada paksaan untuk membaca...terima kasih;p

18 July 2010

TenSen!!!!!

Dah lebih 2bulan kot menganggur...cari keje,dapat training je banyak...
Bile dah dapat 1,1 lagi panggil...pastu,diberi kata 2 untuk pilih.
Bile dah decide nak join yang 1 ni,1 lagi tu terpakse dilepaskan...
Masalahnye...yang dah dipilih ni x kompem lagi dapat ke x,position ape & di mane training tu???
GERAM!!!TENSEN!!!!
>>kena isi borang & pos ke syrkt tu...then,isi online pulak...
>>borang online tu x leh send!!!huhuhuhu.....

13 July 2010

delima ke dilema???hikhik...

Haish!!!!di kala menjadi jobseeker...sangat tension nak buat pilihan. Terpaksa mintak bantuan Mak & Abah....
TAPI,pihak yang dah dipilih pulak x ambik tindakan ape2...payah le camni...adoyai...bile la nak dapat keje tetap nie???

Frenz,pray for me k...amin3....

27 June 2010

DuNiA HaRi iNi

Manusia yang cerdik jadi bodoh kerana cinta.
Manusia jadi hamba duit,anak & keluarga diabaikan.
Manusia hilang pertimbangan bila marah.
Manusia abaikan tanggungjawab untuk kesempurnaan diri sendiri.

Patut ke semua ini berlaku????

Renung-renungkan & selamat beramal...hehe;)

07 June 2010

DuNiA HaRi iNi.....

Jangan salahkan Ina kalau Ina terlalu memilih...terlalu berhati-hati dalam hidup...
Kenapa????
Prasan x surat khabar,berita-berita x pernah berhenti cerita pasal keganasan rumah tangga,penderaan kanak-kanak & pembuangan bayi????
Ina sendiri jadi takut untuk berkeluarga...tapi,Ina masih percayakan jodoh & ketentuan,masih percaya semua yang berlaku ada hikmahnye....kalau boleh,Ina nak tau setiap hikmah perbuatan manusia-manusia durjana tu...
Kalau anda yang membaca tergolong dalam golongan mereka yang durjana ni,fikirkan la...x ada lagi ke belas kasihan pada anak-anak kecil yang x berdosa???x ada rasa kasih ke pada wanita yang melahirkan anak-anak comel untuk anda,yang menjaga makan minum anda???
Kaum lelaki,siapkan diri anda semua untuk memikul tanggungjawab sebelum berumah tangga.Berkeluarga bukan sekadar menghalalkan hubungan yang terlarang.Tapi,melahirkan umat manusia yang akan membina negara & agama 1 masa nanti...
Perkataan TANGGUNGJAWAB tu dah cukup jelas untuk kita fahamkan...Seorang insan pernah bercakap dalam sesi ceramahnya (x ingat siapa yang bercakap)....TANGGUNGJAWAB maksudnye kita TANGGUNG segala amalan di dunia untuk kita JAWAB di hadapan Yang Maha Esa,di akhirat kelak....
Kukuhkan pegangan agama kalian untuk membimbing keluarga.Mesti ada kesabaran,mesti mendidik dengan penuh hemah...InsyaAllah,isteri & anak-anak akan mudah dibentuk...
Semua orang inginkan keluarga yang bahagia,macam tu jugak dengan Ina...kita sama-sama doakan kesejahteraan & kebahagiaan orang sekeliling kita...

04 June 2010

AutoCAD..JB & hidupku...

Rase cm dh lame x menulis...

Baru-baru nie,Ina ke JB utk program AutoCAD (3P) tajaan MoHE...under Prestariang...
2minggu lamenye dok kt sane...bnyk yg Ina blaja...
Even gagal dapatkan sijil dr Autodesk,Ina tetap dapat blaja AutoCAD dgn sempurna...Alhamdulillah...

xsangka lak sahabat2 Ina pun nak turun JB time Ina kt sane...dapat la kami b'kumpul lg...
W/pun xdapat tido serumah,Ina tetap dapat habiskan mase dgn dorg sume...sngt sronok tengok final AF8 ramai-ramai... ;)
To my best frenz;sha & elin yg sanggup turun JB,sori eh..xdapat nk dok b'bual lame2 dgn korg...segala cerita kite simpan utk next meeting k...

Utk org yg t'syg,thanx atas segalanye...hope ditemukan jodoh dgn kamooo ;)

Skrg,perlu meneruskan kehidupan di alam pekerjaan...doakan Ina dapat keje yg baik & bahagia dgn............amin...

07 May 2010

Epul Di Zaman Kanak-Kanak

Tadi,Ina b'bual2 dgn Mak psl Epul zaman kanak2.Tiba2,t'ingat 1 kisah ni...

1 malam,Mak masak ayam masak kicap & xsempat hidangkan.So,benda alah tu masih kat dalam kuali.Kami sume sibuk nak tngok TV.Almaklumlah,cite tngh best...

Kebetulan jugak,Kak Ana bwk blk asam (jeruk).Kami nie sumenye 'antu' jeruk,t'masuk la Epul a.k.a. adik bongsu masa tu...

Tngh syok menonton,Epul dtg dkt Mak...dgn gaye pnuh manje,die ckp....

'Mak,Epul nak ATAM' (Epul pelat,susah faham apa yang die ckp)

'Nak ape??ayam?ke asam?'

Epul angguk & geleng...kami sume kompius seketika..masing2 cube nk fahamkn ape yg die mntk...

'Nak ape??ckp elok2...'

'ATAM....!!!!',bunyi cam nak marah sbb xde yg phm...

'Cube tunjuk ape yg nak...Mak xphm nie...'

Epul b'lari ke dapur laju2,tapi kluar pelan2...

DIE BWK KUALI KAT TANGAN!!!!

Hahaha..br la kami sume phm...EPUL NAK AYAM...
habis 1 rumah gelakkan die..
Till now..kalau ingt kisah tu,kami akan cite kat die sambil t'gelak2 ingt muke die yg marah masa tu...

Mslh pelat Epul pernah wat kami 1 kluarga risau...takut die xleh b'ckp dgn baik...
Masa umo 4thn,sebutan yg kuar dr mulut die masih xjelas...
Contoh:
LOLI=lori
LALI=lari
ATAM=ayam,asam

Syukur die boleh b'ckp dgn baik bile masuk umo 5thn....

25 April 2010

RiNDu KaLiAn!!!!

Playing tennis 2gather!!!

Sesi penggambaran kat Balai Cerap Universiti...

Rindu kalian sangat2!!!bile la dapat kumpul sume skali ramai2 kn????

Baru2 nie....
>>tengok wayang kt Tebrau dgn Erlin...
>>b'borak dgn Diha kt McD Universiti...

Bakal dirancang...
>>berjimba2 dgn Sha kt Melaka...
>>ber'window shopping' dgn Yan di KL...

Mari ber'reunion' smule sahabat2ku!!!!

14 April 2010

selesai sudah!!!

Huhu..Smlm,hari menghabiskan final exam for my degree..hope tiada ulangan subjek lg...
Doakan Ina cepat2 grad & dpt jd engineer b'jaye ye...amin...
Tibe mase untuk balas jase Mak & Abah lak...
Kengkawan di JB,Ina akan slalu rindu kamooo & ingat segala yg kite wat kt cni..korg mmg kawan2 yg sangat BEST!!!!!
Selesai je exam pagi smlm,Ina & Erlin (a fren of mine yg dh keje kt Pasir Gudang) rancang tngok wayang sebelah malam...
Sangat sronok sbb Elin mau blanje..hikhikhik...pastinye Ina sanggup redah ujan...
Lagipun,my bestfren nie dh lame gk xjumpe..bnyk gosip mau cite..
Cite ape kami nonton??hehe...Semerah Cinta Stilleto!!!
1st time kot tngok wayang cite Melayu...thumbs up!!!
Ina hampir nangis mase part Leto t'pakse tinggalkan Stila..demi kluarge..huhuhu...
**To Stringray,Lisa Surihani mmg sangat cumil!!!
**To Elin,thanx sangat 4 the treat..lain kali,blanje lg..hihi

11 April 2010

1 & 2 April....

Kejadian 1 April: Tasik Universitiku...

Kejadian 2 April; Balai Cerapan Universitiku...

Huhu..lame x b'kesempatan m'update' blogku ini...
Ini beberapa kisah yg menyeronokkan kami disini yg mau Ina kongsi...

1 April (gamba atas skali)...
As people know,ramai yg sambut April fool on that day..But,it's not d plan...
Sebenarnye,kami kuar enjoy makan2 sekitar JB & menyambut bufday kawan yg baju belang2 tu.Dah lame bufday nye (tngh bln 3),tapi saje dilambatkan sambutannye sbb nk bg surprise & menunggu kawan2 selesaikan presentation FYP mereka dgn tenang..
Lepas kawan yg t'akhir present petang tu,kami makan steamboat kat menara jam (dataran)...
Siap jemput member2 lain join skali,tarik meja panjang lg..hehe..11org rasenye sume skali...
B'henti solat maghrib kt masjid.Then,plan seterusnye..mengenakan mangse!!!;p
Kami gi tasik..kunun2 nk amik gamba kenangan (waktu malam,scene sangat la cantik coz leh nampak masjid U yg b'lampu2 indah itu...).Mangse sangat2 percaye pada alasan yg kami beri...
Tepung gandum dh t'isi dlm beg sorg member.Ready nk 'tepung tawar' je..hehe
Kek dibawak oleh sorg member lain..punye la mangse mengelak,tapi tetap menjadi MANGSA pada malam tersebut!!!hahaha..
Habis badannye dibaling tepung,mangse tetap t'senyum cumil..Kek juge cumil & sedap..thanx Abi...To Kak Cma,thanx sbb sangat sporting even dh jd antu tepung...;)

2 April (gamba reramai)
Huhu..awal2nye,Ina plan nk balik umah (Selangor).Tapi t'tunda sbb xbrape nk sihat..kaki cam lenguh2,penuh dgn angin...
So,Ina decide nk join mereka sume ber'BBQ' kt balai cerap...Even all my buddies xdpt join,Ina enjoy that nite...sampai xmuat perut Ina makan...
Makanan yg sedap,event yg sangat2 organized & mereka yg sangat2 friendly serta prihatin...thanx to all...
Malam tu wat Ina kenal ramai lg coursemate.Sorry,a semester is not enough for me to know all of u..Tapi korg mmg best!!!
Imah,thanx sbb tlg bawakkan WQY ke balai cerap...bnyk sangat curi beg..hehe..(org bg,kite amik le kan...)
Hope other reunion that u all do,'KAK LINA' nie jgn dilupekan...;)

02 April 2010

PLKN:Kem Tangok '04

Huhu..rindu lak zaman menjadi wirawati 'eksperimen' dulu..
1st time program nie dibuat & kami antara mangsa2 pertama percubaan...

Dari form 5 lg,Ina memang xt'fikir & xt'ingin nak join.Macam2 rumours yang didengar..pemilihan gune no k/p la..military style la..sampai Ina xpenah amik kisah dah..sebab memang xnak join...

Bile diberitahu name2 peserta kluar kt newspaper pun,Ina xamik tau.Then,a fren of mine,Tini,message me & congrates me..why???huhu..my name ade dalam senarai t'sebut!!!
Nak nangis bile dapat tau..geram pun ade..nape la namaku jugak yang dipilih??tapi,redhakan je la...

14 Februari,Ina balik kampung kt Kelantan.Kebetulan pulak,Ina dapat kem kt Kelantan jugak...
So,my family decide nak anta Ina trus gi kem..1hari lebih awal!!!!waaaaaa....
Dengan muke yang buat2 gumbira,Ina pun masuk kem..cume cikgu2 pelatih je yang ade mase tu.Alasan yang Abah bagi,Abah kena balik KL awal..ade mesyuarat..cikgu2 bagi lak Ina stay kt situ..haish!!!redha lagi...

Yang sronoknye sampai awal nie,Ina dapat kenal rapat dengan cikgu2 pelatih..sume baik2,mude2..yang tua pun banyak pengalaman menarik yang dorg cite..
Salah sorgnye adalah bekas tentera yang penah b'khidmat kt Bosnia mase umat Islam b'puase..sedih katanye,tapi banyak pengalaman yang dapat.Ina tido,makan & mandi dengan cikgu2 tu..hehe..sronok!!

Esoknye (16 Februari),baru la p'daftaran b'mule..kenal dengan kawan2 baru dari Perak,Kelantan & Selangor...
Kem nie agak panas sebab dekat dengan pantai..keringnye kawasan tu macam padang pasir..&sangat3 b'debu!!!hari2,kena bersihkan idung & telinga..haha

Pengalaman yang best adalah bile kami m'habiskan mase malam kami dengan lepak2 tengok bintang sambil b'bual..main bola pantai kt depan tent..menyelinap kluar ke bandar KB (hampir semua pelatih ilang..hehe)..& yang paling sronok;kami xmandi 3hari sepanjang kem dalam utan!!!

Mase dalam utan,banyak pengalaman best...tent kami cume kain ponco yang diikat pada batang2 pokok (t'buke).Lepas pasang tent,kami baring2.Tapi,t'kejut dengan kehadiran ular..selamat xde ape2 yang jadi..kami halau ular tu jauh2...
Waktu malam,kami tido dengan baju celoreng (yang xbasuh2) & boot t'sarung kt kaki..siap masukkan kaki sluar dalam boot;takut ade serangga masuk dlm sluar..hehe
Tengah malam,kami bangun utk latihan menyelamat (kul2-3pagi).Time nie ntah brape kali paramedik ulang alik..sebab ade yang histeria..huhu..ngeri gak time nie...Sumber air kami cume air mineral yang diberi stiap hari & air perigi yang dh macam air teh o..xselera langsung!!!
Balik dari utan,sume serbu bilik air..masing2 dh masam baunye..baju celoreng kami dicampak dalam lori tanpa dibasuh!!!hehe..arahan kem komander...

Habis derita kt kem,kami masuk uitm lak...kt cni,heaven sangat!!!hari2 enjoy jalan2 & makan2 keliling U.Mujur Ina jumpe kawan2 yang baik..tempat lepak kami ialah surau..habiskan mase dengan mengaji dalam surau..siap khatam Al-Quran lagi..tahniah utk kami;p

Daripada someone yang x agree dengan program nie,Ina jadi org yang paling sronok & b'syukur dapat join...ramai kawan2 baru,pengalaman yang xt'nilai &enjoy!!!hope sangat dapat kumpul semula semua kawan2 kem tu...

SAYA RINDU KALIAN!!!!!

30 March 2010

Analogi Litar Elektrik dlm Kehidupan

Cume ‘ideal case’ saje yg tiada rintangan,tapi xpernah wujud dlm ‘real life’…

Manusia slalu b’angan2 hidup tanpa ‘rintangan’,tapi sume tu xmungkin b’laku….


Arus akan melalui litar yg rintangannye lebih kecil…

Manusia akan memilih jalan hidup yg paling mudah untuk mereka lalui…


Litar Elektrik perlukan kuasa untuk m’gerakkan sesuatu mesin/beban…

Manusia juga perlukan kuasa/semangat untuk terus hidup…


Litar Elektrik yg t’lebih beban boleh sebabkan ‘breakdown’/kerosakan…

Manusia yg t’lebih memikirkan masalah hidup akan ‘gile’(‘breakdown’ gk le…;p)


Litar Elektrik perlukan ‘feedback’ untuk m’dapatkan keputusan yg tepat/yg dikehendaki…

Manusia perlu muhasabah diri untuk m’perbaiki hidup & m’capai kejayaan…


Setiap Litar Elektrik ada ‘supply voltage’sbg bekalan….

Manusia ade akal,Al-Quran & as-sunnah sbg bekalan…


**setiap yg kite pelajari,ade kegunaannye dlm hidup…so,do ur works wif a smile on ur face sbb belajar/kerja pun satu ibadah…cheer up frenz!!!**

28 March 2010

Kami xnak tukar name tu leh x???

Huhu..dlm seminggu lepas,my fren send link dari akhbar Utusan Online..
Bile bukak,t'bace artikel yang inform PM datang Lipis.Yang m'jadi bualan kami adalah...

NAMA SEKOLAH KAMI NAK DITUKAR

Bagi Ina,bukan masalah name ape yang nak ditukarkan tu...tapi,nape perlu tukar name???
Kami pioneer sekolah tu..dikenali sebagai ex-students MRSMKL..
Kalau name tu ditukar,mesti org xknal sape kami,ktne sekolah tu...huhu..sedih skit le..
Tapi,ape kn daya kami,namenye tetap akan ditukar...Name org yang sangat b'jase di Lipis lak tu..hope sekolah tu akan jadi sekolah BITARA & dikenali ramai;)

All ex-MRSMKL,dun b sad coz we r still ex-Lipisian yang best tu!!!
MRSMTGS=MRSMKL,mantapkan result kalian & banggakan Lipis....
All teachers,thanx 4 d knowledge..i'll keep all that in my mind...
Rindu cikgu2 sume....;) *t'utamanye cikgu Hanita & cikgu Juriah*

23 March 2010

MaSaLaH SunGGuh!!!!

huhu..entry hari nie tentang budak sengal b'nama ***INA....

Dalam ati nie,ade keinginan nak jadi wanita solehah,penuh kelembutan & kesopanan...
Cikgu2 pun ckp,Ina anak murid yg sopan..hehe..
Mak,Abah & sedara mara sume panggil LINA utk nampakkan Ina nie lembut.(LINA = kelembutan,dlm bahasa Arab..)
Perwatakan ade la skit lembut..ikut keadaan..xde la sampai org panggil 'lemah lembik'!!!
TAPI....

Benda2 yg mengurangkan kesopanan & kelembutan Ina:

>>apabila mendengar muzik2 yg cukup rancak...adoiyai!!!head banging trus...mood pun lain mcm gumbira...

>>apabila b'jumpe dgn stereng WQY(sebutannye 'wiki') milik sementara Ina...huh,racing!!!ade yg cuak & kecut perut gk tngok Ina bawak w/pun WQY Ina xbrape laju...hehe..Ina tetap sayang kamoo WQY!!!

>>apabila ade yg cube m'datangkan kemarahan dlm diri ini...bom meletup la jadinye..but,now i'm trying to control my hot temper...

>>apabila b'temu dgn geng2 sengal/terencat akal ku...adeh!!!ilang kelembutan....

So,cmne Ina nk b'ubah???Perwatakan lembut,jiwa haru...hahaha...gi mana nih???

21 March 2010

Kisah Yang Selalu Diingati....

Kejadian berlaku sewaktu umur Ina 10/11 tahun...di sekolah agama...

Sekolah agama kt negeri Selangor start kul 2.30ptg & tamat kul 6ptg.Waktu rehat kul 4ptg kalau xsilap....
Hari tu,macam biase,kami bukak bekal makanan & makan kat tepi2 koridor..port Ina & kengkawan adalah di longkang kecik dkt dgn kolam yg ijau warnanye..xtau nape,sngt suke makan kt situ.Mungkin sbb tempat tu dekat dengan kelas...
Kalau makan,mesti ade airnye kn..masing2 bawak botol air sendiri.Tapi,mesti ade yang mintak kt kawan lain,xcukup...

Lepas makan,kami diarah pergi masjid..solat jemaah dgn org2 kampung kt sana.Dekat je..turun bukit sekolah,trus nmpk.Dalam kul 5ptg,br la kami ke klas utk klas t'akhir sblm balik.Time nie,sume budak2 sekolah akan b'lari2 nak sampai kt klas dulu.Kalau kuar lmbt,mesti sesak dgn org kt tangga masjid,leceh!!!
'Kawan 1' sampai klas dulu.diikuti dgn 'Kawan 2','Kawan 3','Kawan 4' & seterusnye...
'Kawan 1' jerit kt 'Kawan 4'....

"'Kawan 4',aku nak skit air ko eh..."

"Ade lagi ke??aku rase dh abis..gi tengok kt tepi beg..."

Kebetulan air yg dibawak adalah air Teh O.Botol Coca Cola yg dibawak tu masih ade air...'Kawan 1' trus minum.Tetibe die rase air tu suam2 kuku panasnye.Rase pun agak pelik...

"'Kawan 4',nak skit air tu..."

'Kawan 2' & 'Kawan 3' pun nak tumpang sekaki...
Lepas rase air tu,sume wt muke pelik.Katanye,air tu agk panas (sedangkn kami dah ade kt sekolah hampir 3jam,mane ade water heater kt sekolah tu...),ade rase & bau yang sngt pelik...
Ketiga-tiga org kawan tu dh pun minum...

Yang pasti,masing2 sngt yakin yg bau air tu macam bau AIR KENCING!!!!
Dorg b'tiga trus b'lari ke bilik guru..tanye pada ustazah...
Ustaz (Guru Besar) dpt tau psl air tu.Lepas disiasat,br la t'bongkar yang air tu AIR KENCING sorg pelajar lelaki...

Mase 'Kawan 1' masuk klas lepas solat,die nmpk sorg dak laki klas sebelah br kuar dr klas kami.T'nyata air yg dorg minum tu kepunyaan die!!!!!

Ustaz panggil sume pelajar ke surau.Kt tangan ustaz dh t'sedia rotan bulu ayam.Untuk pengetahuan,ustaz nie t'kenal dgn 'sepak terajang'nye..ade yg penah kena tampar depan khalayak,sepak,terajang...nama ustaz nie saje dh wt kami sume gerun...

Bile disoal siasat,br budak lelaki td mengaku.Die ponteng solat jemaah,duduk dlm klas sambil baca komik (die warga Indonesia yg menetap di sini).Oleh sbb xtahan nk kencing,die boleh lak t'fikir nk KENCING DLM BOTOL yg 'Kawan 4' bawak.

Disebabkan perangai hodoh die tu,4/5org kawan dh m'jadi mangsa;t'minum air kencing kawan!!!!

Sampai ke hari nie,stiap kali dak2 sekolah b'kumpul,cite nie sentiase kami ulang & ingat...
Slmt la mereka yg minum air tu jadi cerdik pandai;p
Huhu...tu bkn hikmah meminumnye k..jgn tiru aksi t'sebut...

PELIK TAPI BENAR!!!!


15 March 2010

MiNgGu MALANGku...

huhu..ape la nasibku...
this week banyak perkara yg b'laku serentak
&
semuanye perkara MALANG untuk Ina...:(

KHAMIS,11/03/10

Pagi2 lagi,dah t'detik dlm ati nak pose...nak amik pahala sunat.Tapi,xsangka lak xdpt tunaikan sebab tetiba datang rase sakit yang m'cucuk2 kt dlm perut..Bukan sebab lapar,tapi penyakit lame dtg semula.Badan Ina masuk angin.Tengahari tu,Ina try minum air halia untuk kurangkan sakit...(b'buke pose la jawabnye...)

Petangnye,seperti biase,Ina kuar b'jogging dengan WQY (wiki a.k.a kereta kesayanganku) kt padang kawad..masih mampu b'lari 4.5round & b'jalan 1.5round...

Lepas Isyak,tetibe rase lutut sakit sangat..macam kembung dipenuhi angin.Bile dipicit,habis la sume sendawa kuar..Perut dah mula penuh dengan angin,badan dah sakit2,lenguh tangan & kaki..Untuk ilangkan sakit & masalah xleh tido,Ina b'chatting dengan sume kengkawan yang on9 kt FB.Hampir pukul2 pagi baru la boleh tido...

JUMAAT,12/03/10

Hari tu,bangun aje daripada tido terus rase sangat lemah..makan pun xselera.Perut dah sangat kembung,badan pulak makin sakit.Niat nak m'bace buku xdpt diteruskan sebab sangat2 xb'maya...

Ina b'tahan sampai malam sambil m'cari2 kawan yang mampu mengurut & ade masa lapang.Xsume orang yang boleh urut badan Ina..Cume mereka yang mampu tahan & cukup sihat je boleh sebab Ina t'lalu banyak angin.

Akhirnye,dapat memujuk seorang kawan (Mai) untuk urutkan badan...Tapi,die sangat busy mase tu.T'pakse Ina tunggu die siapkan segala kerja2nye dulu sambil b'chatting lagi.Ade seorang kawan lain marah2 bile Ina chat dengan die..Tension katanye (kalau ye pun,jangan le marah orang yang xb'salah..huhu...).Terus hilang mood nak b'chatting,b'usaha pulak untuk pejamkan mata.

SABTU,13/03/10

Lebih kurang pukul 5.50pagi,Ina t'jaga daripada tido (dah le tido lewat,bangun awal pagi dalam keadaan lemah...).Ade bunyi benda jatuh kt bawah kaki.Bile Ina celikkan mata,Ina nampak api tengah menyala2 kt plug lampu tido..

Agak lame jugak Ina t'kedu tengok api tu.Then,baru la Ina kibaskan selimut kat tangan Ina pada api tu..Kalau la Ina xt'bangun...habis la kolej nie...huhu...

Dah hilang segala ngantuk,Ina jenguk ke luar tingkap..masih gelap.Ina gagahkan diri bangun & bukak lampu bilik.Then,Ina tutupkan suis plug yang t'bakar tadi.Disebabkan masih t'kejut,Ina xdapat lelapkan semula mata.Terus Ina kuar bilik & amik wuduk untuk solat subuh...

Huhu..rase sangat malang mase tu..dah la tengah menahan kesakitan,kena marah dengan kawan & bilik pulak hampir t'bakar...ape la hikmah segala kejadian nie....Lepas diurut oleh Mai pagi tu,baru la Ina mampu untuk makan nasi macam biase..siap leh gi tengok midnite muvi malam tu..hehehe...
Thanx kt sume kengkawan yang sangat2 caring & banyak tolong Ina mase sakit..Selamat la Test 2 Ina ditunda ke minggu depan...Syukur jugak ALLAH sedarkan Ina pada subuh hari tu..At least,Ina dah t'selamat daripada jadi 'mangsa kebakaran'....



09 March 2010

best things in MRSMKL

Tini (kiri sekali) & Ejay (kanan sekali) the best roomate ever!!!

Tetibe hati sangat merindui kalian!!!Lipisian,bile mau reunion lg???

Kt atas tu gamba 5sahabat mase tahun pertama (form 4) kt hutan Lipis.Hidup sangat t'tekan dengan environment nye yg serba kekurangan.Tapi,dengan kehadiran makhluk2 nie...Ina sangat rindukan Lipis!!!

Aktiviti petang kami ialah men'digging' bola tampar secara berkumpulan (dalam bulatan).Mule2,cume kami yg 2-3 kerat nie je.Pastu,junior laki & diikuti kengkawan yg lain join...
Sangat meriah sampai my spek pernah hilang tanpa dapat dikesan.Seminggu t'pakse jadi rabun & dok kt depan sekali dalam kelas,salin nota kt whiteboard.

Ina pernah pengsan kt tapak perhimpunan waktu pagi..xtau ape sebab sebenarnye..nak kata xmakan pagi,mase tu baru je lepas sarapan.Nasib baik ade kengkawanku yg baik ati,tolong angkat;)

Waktu malam,prep adalah kewajipan..sampai kul10.30 kalau xsilap...
Balik bilik,m'habiskan mase b'borak sampai la Miss E & Miss Tintan (warden a.k.a english teacher kami) jerit...

'Tini,Ejay,Ina,Diana....lights off!!!!!'

Hehe...kami anak2 murid kesayangan mase tu.Ditegur dengan cara t'baik sekali!!!
Tapi!!!tetap xmakan saman...
Ina & Tini akan wat aktiviti malam b'same2...b'bual,main & b'cerita masalah masing2...

Hari minggu adalah hari m'hias bilik sambil b'main2..huhuhu...
Sebagai pioneer sekolah tu,kami sangat rapat dengan junior2 (ade yg masih ingat muke even xingat name dah...)

Pernah 1 mase,Tini & Ejay cabar Ina turun DS (dewan selera) dengan pakai kain batik...
Cabaran diterima...tapi,dorang yg gi kaunter amikkan makanan untuk Ina..
Nak mati kalau kain tu t'lucut??xpun,ustazah yg datang marah...takut!!!!

1 hari tu,kami saje wat perangai...tukar2 kain baju kurung (Ina pakai kain Ejay,Ejay pakai kain Tini & seterusnye...).Ade 5 orang yg t'libat...
Ustazah nampak & tegur...tapi,pandai2 le kami jawab...

The best thing bile dok dengan Tini ialah acara menjerit kt tangki air maktab...
Me'release'kan tensen katanye...haha..sangat seronok!!!!

2lagi kawan karib Ina ialah Mas & Arif.Thanx to the two of u coz always be there when I really need frenz to talk...Segala yg kite kongsi,sangat b'makna untuk dikenang...

Last day in Lipis,kami sempat le amik2 gamba b'sama..but sorry to Tini & Ejay coz xsempat nak b'gamba sakan dengan korang...

Mase yg singkat untuk b'kenalan & b'pisah.Tapi,kenangan dengan korang sume xpernah Ina lupe...
To my classmate,t'utama Afiqah,Haza,Mas & Reen;Ina rindu kalian!!!!Thanx for everything....


07 March 2010

SuaTu MaLam....

Beberapa hari lepas,ade kawan mintak teman gi urut pinggang die yg sakit tu...
Untuk makluman,dh lebih sebulan kwn tu tahan sakit.Urut2 (sendiri) pun xbaik,gi klinik juz dapat ubat tahan sakit je...

Nk dijadikan cerita,malam tu Ina & 5 orang kawan gi umah tukang urut a.k.a tok bomoh kt area Senai.Kami sebenarnye xtau yg itu adalah bomoh....
Mule2 sampai,rase cam biase je...TAPI!!!bile orang tu mule nak b'ubat,kami nampak caranye agak pelik.....

PAKCIK TU SEPERTI DIMASUKI SESUATU!!!!

Bile pelajar2 universiti datang tmpat yg macam tu...mesti la ade yg kurang yakin dengan hasilnye kn???macam tu la perasaan kami...

Pakcik tu b'ckp dlm bahasa jawa (masih boleh difahami le...) & m'bahasakan dirinye 'Tok'

Ape yg digunakan & ape yg b'laku rasenye xperlu la diceritakan...t'lalu pelik kalau difikirkan dgn logik akal.

Pakcik yg seperti dimasuki 'sesuatu' tu ckp...

'Kamu tau malaikat wujud kan?macam mane kamu yakin kewujudan die?'

'Kerana iman...',Ina jawab

'Subhanallah...macam tu juga wujudnye makhluk lain'

Ina xtau ape yg kawan lain fikirkan..tapi,Ina percaya wujudnye makhluk lain.
Setelah selesai,isteri kepada pakcik tadi b'bual dgn kami sekejap.Dia tanye...

'Korang nie budak2 t'pelajar kn??korang leh percaya ke dgn sume nie???'

Ina selaku orang yg paling b'ia nak tau ape yg pakcik tu buat (siap dok ngadap pakcik tu dpn2),trus jawab...

'Bagi saye,saye yakin kewujudan alam lain & makhluk2 ghaib...tapi,kebenaran kaedah nie saye xpasti..Cume saye harapkan hasil yg baik..'

Yg paling buat Ina kagum bile pakcik tu dapat bgtau kami perangai setiap pesakitnye yg b'ubat hari tu!!!!

Kawan Ina yg b'ubat tu hampir menangis t'haru sebab ape yg diberitahu adalah BENAR!!!

Segala yg b'laku itu ketentuan ALLAH...dan cume dgn kuasaNya sahaja kite akan pulih..
Yg mampu kite lakukan adalah b'usaha.Hope segala usaha kami nie diredhaiNya & menemui jalan keluar t'baik....amin

02 March 2010

Nie le masalahnye...haish!!!

Nie salah 1 masalah yg jadi dlm family Ina sendiri.

Kakak yg sulong namenye Azna**** (kwn2 panggil Ana).Ade sorg kwn nye name Ina.

Kakak yg ke-3 namenye Azw*** (panggil Lily sejak kecik,xtau nape...)...jgk m'punyai kwn yg namenye Ina.

Ina ade kwn yg namenye Ana...

Nak dijadikan cite...sorg kwn Kak Ana tepon...Mak jawab.

'Nak ckp dgn sape?'

'Ana ade?'


'Sape nie?'


'Ina'


Mak yg agk dengar xdgr time tu,trus pnggil Ina...

'Ina,Ana tepon...'

(Bile dok kt bilik atas,suara org kt bwh krg didengari)

'Mak panggil sape?Kak Ana ke Ina?'

'Ina!!!'
,jerit Mak lg...


Ina pun b'lari turun...hampa bile yg b'ckp xdikenali..
Nampak sangat Mak dh t'salah pnggil name anaknye!!!xpe..dimaafkan...

**perkara seperti ini slalu b'laku...buktinye???bace kisah seterusnye...


Abg yg ke-2 Azran****(panggil Aran).

My younger bro (2thn lbh mude drpd Ina) dipanggil Alan.

Ade sorg kwn Alan tepon umah...

Aran yg jawab..
Kebetulan Alan yg tinggal di asrama,balik umah mase tu.
Aran pulak tinggal di KL.Balik b'cuti waktu yg same...

'Alan ade?',tanye org yg tepon,dlm sebutan yg pelat2...(b'lapik lidah bunyinye...)

'Nie Aran la..',huhu..Aran dh t'salah dgr...

'Ko balik bile?'

'Dh sminggu kt umah'

'Ko jumpe Haq x?'


'Uish...Haq mane lak nie?eh,sape ckp nie??'


(Aran br t'sedar yg die t'salah org...haha)

'Amal r nie..'

'Owh..kwn Alan eh?jap2..pnggil Alan...'


Hahahahaha..dgn slamber (sambil thn malu),Aran pun pnggil Alan.
Abis die cite kn kisah t'silap org tu kt 1 umah...

Xhenti2 kami gelakkan die...huhuhu....


Seterusnye...


Kak Ana dikawinkan dgn sorg laki yg b'name Azly (kami pnggil Abe Li).

Lily dikawinkan dgn ****oli...(Abg Oli).

Adik atau name sebenarnye ***fadzli (Padli,kwn2 pnggil) menambahkan lg bilangan 'LI' kt umah kami...

Stiap kali balik kg @ b'kumpul 1 kluarga kt umah,kami t'pakse sebut name stiap sorg tu dgn b'hati2...
Tapi,seperti biase,mesti ade yg salah dgr...ish3....cmno nk buek???

Bilangan 'NA' dlm family b'tambah dgn lahirnye Kina..
Kebetulan,name sedara mara kami pun ramai 'NA' & 'LI'

Kdg2,rase unik lak family nie...
Mane x nye,Mak & Abah pulak ade keturunan name Ismail yg bnyk!!!(datuk 2-2 belah kluarga,pakcik,moyang...)
Hehe..upenye dh keturunan suke letak name same!!!












PENGAJARAN:
PILIH NAME ANAK TU,TNGOK KIRI KANAN..JGN B'TINDIH2 LAK..
(bkn salah ibu yg ngandung,tp salah org yg bg name!!!hahaha....)


28 February 2010

KiNa Si AnAk JePuN ku...;)

nie la Kina kesayanganku...ms smbut bufday last year

KISAH 1

Seminggu yg lps,my sis blk dgn anak2nye (t'masuk Kina).Mase mandikan Kina,Ina nmpk yg Kina nie tngh selsema truk...
So,Ina mntk Mak (Kina panggil 'Mak Tok') carikan handkerchief dlm almari & Mak bg pd kina.
Die amik & trus lap idungnye yg b'air tu...

Lps sejam b'main,Ina prasan ade hingus kt hidung Kina.Ina ckp kt Kina...

'Adik,gi amik kain yg Mak Tok bg td..'

Kina yg mcm phm2 nape Ina suruh amik kain tu trus lari kt penjuru umah (kt kerusi ruang tamu).
Xsempat Ina nak ckp ape2,Ina nmpk die amik KAIN TUDUNG MAK TOK & trus lap idung die!!!
Huhu..nasib le Mak Tok...dpt cucu yg t'lebih cerdik...
Mak,I'm sorry..xsempat nk larang..;)

KISAH 2

Hari yg same..waktu mlm..
My bro,Am (Cik Am) blk umah lps keje...
Die bwk blk keropok POTETO CHIP yg kaler merah.Kononnye,nk jamu anak2 sdare yg ade kt umah...

Kina yg mmg kami sedia maklum kuat mkn nie,dgn lajunye gi amik keropok tu & mntk Ina bukakan..padahal mase tu Ina tngh suapkan die mkn nasi!!!

T'kejut tngok reaksinye yg smangat nk mkn,Ina pun tlg bukakan..Ina trus abiskan menyuap nasi kat kakak2 Kina & gi dapur basuh pinggan...

Bile toleh tngok kt muke Kina blk,Ina nmpk mata die dh b'air...KINA NANGIS!!!
Ina tanye pd Kina & Adik (Pak Su Kina)...

'Nape Kina nangis??Kakak xbagi mkn ke??'

Pak Su jawab:

'Keropok nie pedas...Kina xthn!!!'

'Ya ALLAH,nape Cik Am bli keropok yg pedas?cian Adik mkn keropok sampai nangis...'

Trus Kina b'lari ke dapur,cari Ina..nk mntk air.

Alahai anakku..cian kamoo....;)

Mcm2 telatah die yg wt Ina t'gelak je sepanjang jg die..
Now,I miss her very much!!!
InsyaALLAH,blk umah nnti Cik Ina bli something utk Adik k...