30 March 2010

Analogi Litar Elektrik dlm Kehidupan

Cume ‘ideal case’ saje yg tiada rintangan,tapi xpernah wujud dlm ‘real life’…

Manusia slalu b’angan2 hidup tanpa ‘rintangan’,tapi sume tu xmungkin b’laku….


Arus akan melalui litar yg rintangannye lebih kecil…

Manusia akan memilih jalan hidup yg paling mudah untuk mereka lalui…


Litar Elektrik perlukan kuasa untuk m’gerakkan sesuatu mesin/beban…

Manusia juga perlukan kuasa/semangat untuk terus hidup…


Litar Elektrik yg t’lebih beban boleh sebabkan ‘breakdown’/kerosakan…

Manusia yg t’lebih memikirkan masalah hidup akan ‘gile’(‘breakdown’ gk le…;p)


Litar Elektrik perlukan ‘feedback’ untuk m’dapatkan keputusan yg tepat/yg dikehendaki…

Manusia perlu muhasabah diri untuk m’perbaiki hidup & m’capai kejayaan…


Setiap Litar Elektrik ada ‘supply voltage’sbg bekalan….

Manusia ade akal,Al-Quran & as-sunnah sbg bekalan…


**setiap yg kite pelajari,ade kegunaannye dlm hidup…so,do ur works wif a smile on ur face sbb belajar/kerja pun satu ibadah…cheer up frenz!!!**

28 March 2010

Kami xnak tukar name tu leh x???

Huhu..dlm seminggu lepas,my fren send link dari akhbar Utusan Online..
Bile bukak,t'bace artikel yang inform PM datang Lipis.Yang m'jadi bualan kami adalah...

NAMA SEKOLAH KAMI NAK DITUKAR

Bagi Ina,bukan masalah name ape yang nak ditukarkan tu...tapi,nape perlu tukar name???
Kami pioneer sekolah tu..dikenali sebagai ex-students MRSMKL..
Kalau name tu ditukar,mesti org xknal sape kami,ktne sekolah tu...huhu..sedih skit le..
Tapi,ape kn daya kami,namenye tetap akan ditukar...Name org yang sangat b'jase di Lipis lak tu..hope sekolah tu akan jadi sekolah BITARA & dikenali ramai;)

All ex-MRSMKL,dun b sad coz we r still ex-Lipisian yang best tu!!!
MRSMTGS=MRSMKL,mantapkan result kalian & banggakan Lipis....
All teachers,thanx 4 d knowledge..i'll keep all that in my mind...
Rindu cikgu2 sume....;) *t'utamanye cikgu Hanita & cikgu Juriah*

23 March 2010

MaSaLaH SunGGuh!!!!

huhu..entry hari nie tentang budak sengal b'nama ***INA....

Dalam ati nie,ade keinginan nak jadi wanita solehah,penuh kelembutan & kesopanan...
Cikgu2 pun ckp,Ina anak murid yg sopan..hehe..
Mak,Abah & sedara mara sume panggil LINA utk nampakkan Ina nie lembut.(LINA = kelembutan,dlm bahasa Arab..)
Perwatakan ade la skit lembut..ikut keadaan..xde la sampai org panggil 'lemah lembik'!!!
TAPI....

Benda2 yg mengurangkan kesopanan & kelembutan Ina:

>>apabila mendengar muzik2 yg cukup rancak...adoiyai!!!head banging trus...mood pun lain mcm gumbira...

>>apabila b'jumpe dgn stereng WQY(sebutannye 'wiki') milik sementara Ina...huh,racing!!!ade yg cuak & kecut perut gk tngok Ina bawak w/pun WQY Ina xbrape laju...hehe..Ina tetap sayang kamoo WQY!!!

>>apabila ade yg cube m'datangkan kemarahan dlm diri ini...bom meletup la jadinye..but,now i'm trying to control my hot temper...

>>apabila b'temu dgn geng2 sengal/terencat akal ku...adeh!!!ilang kelembutan....

So,cmne Ina nk b'ubah???Perwatakan lembut,jiwa haru...hahaha...gi mana nih???

21 March 2010

Kisah Yang Selalu Diingati....

Kejadian berlaku sewaktu umur Ina 10/11 tahun...di sekolah agama...

Sekolah agama kt negeri Selangor start kul 2.30ptg & tamat kul 6ptg.Waktu rehat kul 4ptg kalau xsilap....
Hari tu,macam biase,kami bukak bekal makanan & makan kat tepi2 koridor..port Ina & kengkawan adalah di longkang kecik dkt dgn kolam yg ijau warnanye..xtau nape,sngt suke makan kt situ.Mungkin sbb tempat tu dekat dengan kelas...
Kalau makan,mesti ade airnye kn..masing2 bawak botol air sendiri.Tapi,mesti ade yang mintak kt kawan lain,xcukup...

Lepas makan,kami diarah pergi masjid..solat jemaah dgn org2 kampung kt sana.Dekat je..turun bukit sekolah,trus nmpk.Dalam kul 5ptg,br la kami ke klas utk klas t'akhir sblm balik.Time nie,sume budak2 sekolah akan b'lari2 nak sampai kt klas dulu.Kalau kuar lmbt,mesti sesak dgn org kt tangga masjid,leceh!!!
'Kawan 1' sampai klas dulu.diikuti dgn 'Kawan 2','Kawan 3','Kawan 4' & seterusnye...
'Kawan 1' jerit kt 'Kawan 4'....

"'Kawan 4',aku nak skit air ko eh..."

"Ade lagi ke??aku rase dh abis..gi tengok kt tepi beg..."

Kebetulan air yg dibawak adalah air Teh O.Botol Coca Cola yg dibawak tu masih ade air...'Kawan 1' trus minum.Tetibe die rase air tu suam2 kuku panasnye.Rase pun agak pelik...

"'Kawan 4',nak skit air tu..."

'Kawan 2' & 'Kawan 3' pun nak tumpang sekaki...
Lepas rase air tu,sume wt muke pelik.Katanye,air tu agk panas (sedangkn kami dah ade kt sekolah hampir 3jam,mane ade water heater kt sekolah tu...),ade rase & bau yang sngt pelik...
Ketiga-tiga org kawan tu dh pun minum...

Yang pasti,masing2 sngt yakin yg bau air tu macam bau AIR KENCING!!!!
Dorg b'tiga trus b'lari ke bilik guru..tanye pada ustazah...
Ustaz (Guru Besar) dpt tau psl air tu.Lepas disiasat,br la t'bongkar yang air tu AIR KENCING sorg pelajar lelaki...

Mase 'Kawan 1' masuk klas lepas solat,die nmpk sorg dak laki klas sebelah br kuar dr klas kami.T'nyata air yg dorg minum tu kepunyaan die!!!!!

Ustaz panggil sume pelajar ke surau.Kt tangan ustaz dh t'sedia rotan bulu ayam.Untuk pengetahuan,ustaz nie t'kenal dgn 'sepak terajang'nye..ade yg penah kena tampar depan khalayak,sepak,terajang...nama ustaz nie saje dh wt kami sume gerun...

Bile disoal siasat,br budak lelaki td mengaku.Die ponteng solat jemaah,duduk dlm klas sambil baca komik (die warga Indonesia yg menetap di sini).Oleh sbb xtahan nk kencing,die boleh lak t'fikir nk KENCING DLM BOTOL yg 'Kawan 4' bawak.

Disebabkan perangai hodoh die tu,4/5org kawan dh m'jadi mangsa;t'minum air kencing kawan!!!!

Sampai ke hari nie,stiap kali dak2 sekolah b'kumpul,cite nie sentiase kami ulang & ingat...
Slmt la mereka yg minum air tu jadi cerdik pandai;p
Huhu...tu bkn hikmah meminumnye k..jgn tiru aksi t'sebut...

PELIK TAPI BENAR!!!!


15 March 2010

MiNgGu MALANGku...

huhu..ape la nasibku...
this week banyak perkara yg b'laku serentak
&
semuanye perkara MALANG untuk Ina...:(

KHAMIS,11/03/10

Pagi2 lagi,dah t'detik dlm ati nak pose...nak amik pahala sunat.Tapi,xsangka lak xdpt tunaikan sebab tetiba datang rase sakit yang m'cucuk2 kt dlm perut..Bukan sebab lapar,tapi penyakit lame dtg semula.Badan Ina masuk angin.Tengahari tu,Ina try minum air halia untuk kurangkan sakit...(b'buke pose la jawabnye...)

Petangnye,seperti biase,Ina kuar b'jogging dengan WQY (wiki a.k.a kereta kesayanganku) kt padang kawad..masih mampu b'lari 4.5round & b'jalan 1.5round...

Lepas Isyak,tetibe rase lutut sakit sangat..macam kembung dipenuhi angin.Bile dipicit,habis la sume sendawa kuar..Perut dah mula penuh dengan angin,badan dah sakit2,lenguh tangan & kaki..Untuk ilangkan sakit & masalah xleh tido,Ina b'chatting dengan sume kengkawan yang on9 kt FB.Hampir pukul2 pagi baru la boleh tido...

JUMAAT,12/03/10

Hari tu,bangun aje daripada tido terus rase sangat lemah..makan pun xselera.Perut dah sangat kembung,badan pulak makin sakit.Niat nak m'bace buku xdpt diteruskan sebab sangat2 xb'maya...

Ina b'tahan sampai malam sambil m'cari2 kawan yang mampu mengurut & ade masa lapang.Xsume orang yang boleh urut badan Ina..Cume mereka yang mampu tahan & cukup sihat je boleh sebab Ina t'lalu banyak angin.

Akhirnye,dapat memujuk seorang kawan (Mai) untuk urutkan badan...Tapi,die sangat busy mase tu.T'pakse Ina tunggu die siapkan segala kerja2nye dulu sambil b'chatting lagi.Ade seorang kawan lain marah2 bile Ina chat dengan die..Tension katanye (kalau ye pun,jangan le marah orang yang xb'salah..huhu...).Terus hilang mood nak b'chatting,b'usaha pulak untuk pejamkan mata.

SABTU,13/03/10

Lebih kurang pukul 5.50pagi,Ina t'jaga daripada tido (dah le tido lewat,bangun awal pagi dalam keadaan lemah...).Ade bunyi benda jatuh kt bawah kaki.Bile Ina celikkan mata,Ina nampak api tengah menyala2 kt plug lampu tido..

Agak lame jugak Ina t'kedu tengok api tu.Then,baru la Ina kibaskan selimut kat tangan Ina pada api tu..Kalau la Ina xt'bangun...habis la kolej nie...huhu...

Dah hilang segala ngantuk,Ina jenguk ke luar tingkap..masih gelap.Ina gagahkan diri bangun & bukak lampu bilik.Then,Ina tutupkan suis plug yang t'bakar tadi.Disebabkan masih t'kejut,Ina xdapat lelapkan semula mata.Terus Ina kuar bilik & amik wuduk untuk solat subuh...

Huhu..rase sangat malang mase tu..dah la tengah menahan kesakitan,kena marah dengan kawan & bilik pulak hampir t'bakar...ape la hikmah segala kejadian nie....Lepas diurut oleh Mai pagi tu,baru la Ina mampu untuk makan nasi macam biase..siap leh gi tengok midnite muvi malam tu..hehehe...
Thanx kt sume kengkawan yang sangat2 caring & banyak tolong Ina mase sakit..Selamat la Test 2 Ina ditunda ke minggu depan...Syukur jugak ALLAH sedarkan Ina pada subuh hari tu..At least,Ina dah t'selamat daripada jadi 'mangsa kebakaran'....



09 March 2010

best things in MRSMKL

Tini (kiri sekali) & Ejay (kanan sekali) the best roomate ever!!!

Tetibe hati sangat merindui kalian!!!Lipisian,bile mau reunion lg???

Kt atas tu gamba 5sahabat mase tahun pertama (form 4) kt hutan Lipis.Hidup sangat t'tekan dengan environment nye yg serba kekurangan.Tapi,dengan kehadiran makhluk2 nie...Ina sangat rindukan Lipis!!!

Aktiviti petang kami ialah men'digging' bola tampar secara berkumpulan (dalam bulatan).Mule2,cume kami yg 2-3 kerat nie je.Pastu,junior laki & diikuti kengkawan yg lain join...
Sangat meriah sampai my spek pernah hilang tanpa dapat dikesan.Seminggu t'pakse jadi rabun & dok kt depan sekali dalam kelas,salin nota kt whiteboard.

Ina pernah pengsan kt tapak perhimpunan waktu pagi..xtau ape sebab sebenarnye..nak kata xmakan pagi,mase tu baru je lepas sarapan.Nasib baik ade kengkawanku yg baik ati,tolong angkat;)

Waktu malam,prep adalah kewajipan..sampai kul10.30 kalau xsilap...
Balik bilik,m'habiskan mase b'borak sampai la Miss E & Miss Tintan (warden a.k.a english teacher kami) jerit...

'Tini,Ejay,Ina,Diana....lights off!!!!!'

Hehe...kami anak2 murid kesayangan mase tu.Ditegur dengan cara t'baik sekali!!!
Tapi!!!tetap xmakan saman...
Ina & Tini akan wat aktiviti malam b'same2...b'bual,main & b'cerita masalah masing2...

Hari minggu adalah hari m'hias bilik sambil b'main2..huhuhu...
Sebagai pioneer sekolah tu,kami sangat rapat dengan junior2 (ade yg masih ingat muke even xingat name dah...)

Pernah 1 mase,Tini & Ejay cabar Ina turun DS (dewan selera) dengan pakai kain batik...
Cabaran diterima...tapi,dorang yg gi kaunter amikkan makanan untuk Ina..
Nak mati kalau kain tu t'lucut??xpun,ustazah yg datang marah...takut!!!!

1 hari tu,kami saje wat perangai...tukar2 kain baju kurung (Ina pakai kain Ejay,Ejay pakai kain Tini & seterusnye...).Ade 5 orang yg t'libat...
Ustazah nampak & tegur...tapi,pandai2 le kami jawab...

The best thing bile dok dengan Tini ialah acara menjerit kt tangki air maktab...
Me'release'kan tensen katanye...haha..sangat seronok!!!!

2lagi kawan karib Ina ialah Mas & Arif.Thanx to the two of u coz always be there when I really need frenz to talk...Segala yg kite kongsi,sangat b'makna untuk dikenang...

Last day in Lipis,kami sempat le amik2 gamba b'sama..but sorry to Tini & Ejay coz xsempat nak b'gamba sakan dengan korang...

Mase yg singkat untuk b'kenalan & b'pisah.Tapi,kenangan dengan korang sume xpernah Ina lupe...
To my classmate,t'utama Afiqah,Haza,Mas & Reen;Ina rindu kalian!!!!Thanx for everything....


07 March 2010

SuaTu MaLam....

Beberapa hari lepas,ade kawan mintak teman gi urut pinggang die yg sakit tu...
Untuk makluman,dh lebih sebulan kwn tu tahan sakit.Urut2 (sendiri) pun xbaik,gi klinik juz dapat ubat tahan sakit je...

Nk dijadikan cerita,malam tu Ina & 5 orang kawan gi umah tukang urut a.k.a tok bomoh kt area Senai.Kami sebenarnye xtau yg itu adalah bomoh....
Mule2 sampai,rase cam biase je...TAPI!!!bile orang tu mule nak b'ubat,kami nampak caranye agak pelik.....

PAKCIK TU SEPERTI DIMASUKI SESUATU!!!!

Bile pelajar2 universiti datang tmpat yg macam tu...mesti la ade yg kurang yakin dengan hasilnye kn???macam tu la perasaan kami...

Pakcik tu b'ckp dlm bahasa jawa (masih boleh difahami le...) & m'bahasakan dirinye 'Tok'

Ape yg digunakan & ape yg b'laku rasenye xperlu la diceritakan...t'lalu pelik kalau difikirkan dgn logik akal.

Pakcik yg seperti dimasuki 'sesuatu' tu ckp...

'Kamu tau malaikat wujud kan?macam mane kamu yakin kewujudan die?'

'Kerana iman...',Ina jawab

'Subhanallah...macam tu juga wujudnye makhluk lain'

Ina xtau ape yg kawan lain fikirkan..tapi,Ina percaya wujudnye makhluk lain.
Setelah selesai,isteri kepada pakcik tadi b'bual dgn kami sekejap.Dia tanye...

'Korang nie budak2 t'pelajar kn??korang leh percaya ke dgn sume nie???'

Ina selaku orang yg paling b'ia nak tau ape yg pakcik tu buat (siap dok ngadap pakcik tu dpn2),trus jawab...

'Bagi saye,saye yakin kewujudan alam lain & makhluk2 ghaib...tapi,kebenaran kaedah nie saye xpasti..Cume saye harapkan hasil yg baik..'

Yg paling buat Ina kagum bile pakcik tu dapat bgtau kami perangai setiap pesakitnye yg b'ubat hari tu!!!!

Kawan Ina yg b'ubat tu hampir menangis t'haru sebab ape yg diberitahu adalah BENAR!!!

Segala yg b'laku itu ketentuan ALLAH...dan cume dgn kuasaNya sahaja kite akan pulih..
Yg mampu kite lakukan adalah b'usaha.Hope segala usaha kami nie diredhaiNya & menemui jalan keluar t'baik....amin

02 March 2010

Nie le masalahnye...haish!!!

Nie salah 1 masalah yg jadi dlm family Ina sendiri.

Kakak yg sulong namenye Azna**** (kwn2 panggil Ana).Ade sorg kwn nye name Ina.

Kakak yg ke-3 namenye Azw*** (panggil Lily sejak kecik,xtau nape...)...jgk m'punyai kwn yg namenye Ina.

Ina ade kwn yg namenye Ana...

Nak dijadikan cite...sorg kwn Kak Ana tepon...Mak jawab.

'Nak ckp dgn sape?'

'Ana ade?'


'Sape nie?'


'Ina'


Mak yg agk dengar xdgr time tu,trus pnggil Ina...

'Ina,Ana tepon...'

(Bile dok kt bilik atas,suara org kt bwh krg didengari)

'Mak panggil sape?Kak Ana ke Ina?'

'Ina!!!'
,jerit Mak lg...


Ina pun b'lari turun...hampa bile yg b'ckp xdikenali..
Nampak sangat Mak dh t'salah pnggil name anaknye!!!xpe..dimaafkan...

**perkara seperti ini slalu b'laku...buktinye???bace kisah seterusnye...


Abg yg ke-2 Azran****(panggil Aran).

My younger bro (2thn lbh mude drpd Ina) dipanggil Alan.

Ade sorg kwn Alan tepon umah...

Aran yg jawab..
Kebetulan Alan yg tinggal di asrama,balik umah mase tu.
Aran pulak tinggal di KL.Balik b'cuti waktu yg same...

'Alan ade?',tanye org yg tepon,dlm sebutan yg pelat2...(b'lapik lidah bunyinye...)

'Nie Aran la..',huhu..Aran dh t'salah dgr...

'Ko balik bile?'

'Dh sminggu kt umah'

'Ko jumpe Haq x?'


'Uish...Haq mane lak nie?eh,sape ckp nie??'


(Aran br t'sedar yg die t'salah org...haha)

'Amal r nie..'

'Owh..kwn Alan eh?jap2..pnggil Alan...'


Hahahahaha..dgn slamber (sambil thn malu),Aran pun pnggil Alan.
Abis die cite kn kisah t'silap org tu kt 1 umah...

Xhenti2 kami gelakkan die...huhuhu....


Seterusnye...


Kak Ana dikawinkan dgn sorg laki yg b'name Azly (kami pnggil Abe Li).

Lily dikawinkan dgn ****oli...(Abg Oli).

Adik atau name sebenarnye ***fadzli (Padli,kwn2 pnggil) menambahkan lg bilangan 'LI' kt umah kami...

Stiap kali balik kg @ b'kumpul 1 kluarga kt umah,kami t'pakse sebut name stiap sorg tu dgn b'hati2...
Tapi,seperti biase,mesti ade yg salah dgr...ish3....cmno nk buek???

Bilangan 'NA' dlm family b'tambah dgn lahirnye Kina..
Kebetulan,name sedara mara kami pun ramai 'NA' & 'LI'

Kdg2,rase unik lak family nie...
Mane x nye,Mak & Abah pulak ade keturunan name Ismail yg bnyk!!!(datuk 2-2 belah kluarga,pakcik,moyang...)
Hehe..upenye dh keturunan suke letak name same!!!












PENGAJARAN:
PILIH NAME ANAK TU,TNGOK KIRI KANAN..JGN B'TINDIH2 LAK..
(bkn salah ibu yg ngandung,tp salah org yg bg name!!!hahaha....)