02 April 2010

PLKN:Kem Tangok '04

Huhu..rindu lak zaman menjadi wirawati 'eksperimen' dulu..
1st time program nie dibuat & kami antara mangsa2 pertama percubaan...

Dari form 5 lg,Ina memang xt'fikir & xt'ingin nak join.Macam2 rumours yang didengar..pemilihan gune no k/p la..military style la..sampai Ina xpenah amik kisah dah..sebab memang xnak join...

Bile diberitahu name2 peserta kluar kt newspaper pun,Ina xamik tau.Then,a fren of mine,Tini,message me & congrates me..why???huhu..my name ade dalam senarai t'sebut!!!
Nak nangis bile dapat tau..geram pun ade..nape la namaku jugak yang dipilih??tapi,redhakan je la...

14 Februari,Ina balik kampung kt Kelantan.Kebetulan pulak,Ina dapat kem kt Kelantan jugak...
So,my family decide nak anta Ina trus gi kem..1hari lebih awal!!!!waaaaaa....
Dengan muke yang buat2 gumbira,Ina pun masuk kem..cume cikgu2 pelatih je yang ade mase tu.Alasan yang Abah bagi,Abah kena balik KL awal..ade mesyuarat..cikgu2 bagi lak Ina stay kt situ..haish!!!redha lagi...

Yang sronoknye sampai awal nie,Ina dapat kenal rapat dengan cikgu2 pelatih..sume baik2,mude2..yang tua pun banyak pengalaman menarik yang dorg cite..
Salah sorgnye adalah bekas tentera yang penah b'khidmat kt Bosnia mase umat Islam b'puase..sedih katanye,tapi banyak pengalaman yang dapat.Ina tido,makan & mandi dengan cikgu2 tu..hehe..sronok!!

Esoknye (16 Februari),baru la p'daftaran b'mule..kenal dengan kawan2 baru dari Perak,Kelantan & Selangor...
Kem nie agak panas sebab dekat dengan pantai..keringnye kawasan tu macam padang pasir..&sangat3 b'debu!!!hari2,kena bersihkan idung & telinga..haha

Pengalaman yang best adalah bile kami m'habiskan mase malam kami dengan lepak2 tengok bintang sambil b'bual..main bola pantai kt depan tent..menyelinap kluar ke bandar KB (hampir semua pelatih ilang..hehe)..& yang paling sronok;kami xmandi 3hari sepanjang kem dalam utan!!!

Mase dalam utan,banyak pengalaman best...tent kami cume kain ponco yang diikat pada batang2 pokok (t'buke).Lepas pasang tent,kami baring2.Tapi,t'kejut dengan kehadiran ular..selamat xde ape2 yang jadi..kami halau ular tu jauh2...
Waktu malam,kami tido dengan baju celoreng (yang xbasuh2) & boot t'sarung kt kaki..siap masukkan kaki sluar dalam boot;takut ade serangga masuk dlm sluar..hehe
Tengah malam,kami bangun utk latihan menyelamat (kul2-3pagi).Time nie ntah brape kali paramedik ulang alik..sebab ade yang histeria..huhu..ngeri gak time nie...Sumber air kami cume air mineral yang diberi stiap hari & air perigi yang dh macam air teh o..xselera langsung!!!
Balik dari utan,sume serbu bilik air..masing2 dh masam baunye..baju celoreng kami dicampak dalam lori tanpa dibasuh!!!hehe..arahan kem komander...

Habis derita kt kem,kami masuk uitm lak...kt cni,heaven sangat!!!hari2 enjoy jalan2 & makan2 keliling U.Mujur Ina jumpe kawan2 yang baik..tempat lepak kami ialah surau..habiskan mase dengan mengaji dalam surau..siap khatam Al-Quran lagi..tahniah utk kami;p

Daripada someone yang x agree dengan program nie,Ina jadi org yang paling sronok & b'syukur dapat join...ramai kawan2 baru,pengalaman yang xt'nilai &enjoy!!!hope sangat dapat kumpul semula semua kawan2 kem tu...

SAYA RINDU KALIAN!!!!!

2 comments:

Faiz said...

hi ina. sy pon geng tangok 2004 gak. terjumpe ur blog mase saje2 browse tadi. hehe

InA aWiE said...

faiz:ni in take yg mane?1st,2nd@3rd?nice meet my frenz again ;)