27 June 2011

Teringin rasanyeee....

bila lagi nak pakai jubah & tudung labuh???
takut Ina x cukup istikamah.....tapi hati teringin berubah....huhu

23 June 2011

Auny Firdyna


Teringat kisah ni...jadi masa tahun 2008. Budak yang namanya Auny ni baru berumur lebih kurang 7bulan....

Auny ni anak buah Ina. Sejak dia lahir sampai umur 4bulan, Ina duduk kat rumah Kak Ana (rumah Auny la) sebab masa tu Ina tengah praktikal industri kat area sana (PJ). Selalunya, Auny dihantar kat rumah pengasuh (jiran depan rumah, 1 flat jugak). Kadang-kadang, Ina jadi baby sitter dia kalau weekend Kak Ana kerja. Sepanjang Ina kat sana, Ina tengok Auny akan menangis setiap kali dihantar & macam orang 'blur' setiap kali diambil. Sampai rumah, baru la nampak senyuman dia. Ina fikir maybe seba
b budak kecik lebih selesa dengan ibu dia...man
ja sikit la...

Lepas bulan Julai, Ina masuk sambung belajar kat Johor semula. Dalam akhir bulan Oktober, Ina dapat mesej dari Kak Ana.
"Auny pengsan siang tadi. Sekarang kena tahan kat PPUM. Ada kesan pendarahan dalam otak."
Terkejut dengan mesej tu, Ina terus berbalas mesej dengan Kak Ana. Kak Ana kata dia ambil Auny kat rumah pengasuh tengahari tu dalam keadaan pengsan. Kak Ana dapat tau Auny dah pengsan lebih kurang sejam.

Kebetulan Ina tengah exam akhir semester. Tahun 3 bukan la mudah. Subjek pecah kepala semuanya. Jadual exam pun dekat-dekat je tarikhnya. Tensen jugak nak study...tambahan pulak risaukan Auny. Ina buat keputusan nak balik tengok Auny kat PPUM masa 'gap' exam yang lebih kurang 2 hari tu. Gerak balik l
epas habis 1 paper (petang jugak la). Sampai KL lebih kurang pukul 12 tengah malam. Naik LRT pun yang terakhir (sampai pukul 12.30). Bila call Abang ipar, dia dah tertidur kat PPUM. Terpaksa tunggu dia sampai pukul 1 pagi & terus ke PPUM, tidur kat katil hospital.

Dalam dingin pagi tu, Ina tengok Auny kat katil tu dengan tangan yang bengkak dicucuk air...kesian dia. Kak Ana cerita sikit pasal Auny. Katanya kaki kanan Auny patah, ada kesan pendarahan dalam otak (setiap lapisan otak). Doktor nak pantau perkembangan dia, takut kena sawan pulak. Bila minum susu pun dia muntah-muntah balik. Siap ada 1 malam doktor suruh Auny x diberi susu atau apa-apa makanan sebab nak operate (kononya la...bila pagi, x jadi pulak nak operate!!kesian Auny...).

Semalaman teman Kak Ana kat katil hospital. Bangun tidur pukul 5 pagi sebab Auny termuntah. Lepas tu, Kak Ana bawak Auny turun untuk CT scan. Doktor dah syak ini kes PENDERAAN sebab kesan jatuhnya sangat teruk. Masa tu sempat la Ina membaca buku untuk exam seterusnya...

Dalam pukul 11 pagi, ramai doktor-doktor pakar datang melawat. Dah pun jadi kes polis & JKM. Sah la ini kes pengasuh dera budak. Ina pulak x jadi nak habiskan study dalam kecoh-kecoh tu...

Petang tu, Auny kena pindah ke wad kawalan pulak. Doktor nak pantau perkembangan dia. Bercampur dengan orang lain yang macam-macam sakitnya. Ada bayi kat katil sebelah kena jantung berlubang. Umur lebih kurang macam Auny. Bila berbual dengan ibunya, hati makin sayu...bayi tu satu-satunya anak le
laki dia. Hampir 10 tahun menunggu anak lelaki, bayi ni lahir dengan jantung berlubang. Tapi, dia tetap akan berusaha jaga anak comel tu sampai sembuh. Kat katil depan tu, sakitnya kritikal jugak (Ina x ingat sangat sakit apa, tapi dia x boleh tapis segala cecair dalam badan. Doktor atau maknya yang akan masukkan 1 tiub melalui mulutnya & sedut kahak/cecair dalam badan). Sayu sangat bila dengar jeritan suara anak kecik tu...

Malam tu, Ina balik rumah. Tapi, buku yang nak dibaca tertinggal kat hospital. Semalaman pulak x dapat study. Aduh la...macam mana la result ni nanti....

Esoknya, Ina datang PPUM ambil buku & bersiap untuk balik Johor semula. Huhu..letih, x dapat study. Tapi, kalau x balik pun still x dapat study sebab risaukan Auny...
X apa la,mesti ada hikmahnya semua gerak hati Ina untuk buat keputusan ni.

Subjek tu Ina GAGAL. Pengorbanan...untuk tolong Kak Ana yang kepenatan jaga Auny & untuk Auny yang Ina sayang. Kak Ana terpaksa bawak Auny keluar dari PPUM lepas hampir 2minggu kat sana. Sebabnya...Auny ibarat barang eksperimen, darah dia diambil banyak sampai dia jadi fobia dengan semua orang BAJU PUTIH!!

Lepas dibawak keluar, Auny duduk kat rumah kami. Mak yang jaga. Dia lebih ceria, tembam & sihat walaupun kakinya patah. Doktor kata kesan pendarahan tu akan beransur hilang bila dia membesar. Kaki yang patah tu akan bersambung semula dengan sendirinya. Pengasuh tu direman beberapa hari tapi diikat jamin sebab DIA MENGANDUNG!!!Maybe ni la penyebab penderaan...tekanan perasaan & keletihan dengan bawakan budak dalam perut. Tapi, dia tetap salah sebab x pernah bagitau Kak Ana!!!!

inilah budak itu,selepas 3 tahun kejadian...

Kepada pengasuh-pengasuh; jaga la anak-anak itu seperti anak-anak kamu sendiri...mereka x salah apa pun pada kita....

22 June 2011

Rakan-Sahabat-Kawan-Teman KaribKu!!!(Lelaki)

Terfikir nak tulis pasal ni...

Sejak kecik, Ina ramai kawan karib lelaki...sebabnye bagi Ina, lelaki mudah bagitau ape yang dorang suke @ x suke tentang kite secara terus terang. Lebih mudah untuk dibawa berbincang & x hipokrit dengan jawapan dorang. Kalau dorang x suke, dorang terus je tegur....
Ina x tau la sape yang anggap Ina kawan karib dorang. Tapi, ini antara orang-orang yang Ina suke berbual & senang dengan dorang...

  • Mohd Fauzi Damiri (Pojie) - kawan sejak zaman kanak-kanak, nakal tapi sangat rajin membantu kawan-kawan.
  • Anuar Shahuddin (Nuek) - kawan time sekolah menengah, orang jawa yang smart memanjang, kawan time belajar akaun & musuh untuk dapat gelaran 'highest marks' dalam Matematik (seluruh tingkatan).
  • Mohd Arif Emir Mohd Sofi (Arif) - kawan mase zaman dok asrama kat hutan Lipis. Die teman yang rajin layan Ina berbual & selalu kongsi masalah. Sampai sekarang, his wife pun jadi kawan Ina. :)
  • Nordin Ahmad (Din) - Kami kenal mase kat Lipis jugak. Tapi, rapat sejak masuk PLKN. Kami contact sebab nak tau keadaan kat tempat masing-masing. Sejak tu, makin rajin la berbual.
  • Azami Akhiem (Akim) - Ina panggil die Big Bro sebab die macam abang & ketua pada kami semua masa PLKN. Kebetulan die 1 sekolah dengan Alan & kawan-kawan sekolah rendah Ina.
  • Mohd Zaidi Zainon (Zaidi) - Ina rapat dengan die mase Tahun 3 kat UTM. Die tau banyak tempat-tempat makan & rajin keluar ramai-ramai dengan kawan-kawan lain. Mesti wajib bawak die bile main boling & karok ramai-ramai.
  • Rusdi Hafiz (Rodeng) - kawan mase praktikal kat Menara TM. Orangnye kelakar tapi kadang-kadang melebih-lebih sengalnye. Ina suke layan die merapu sebab x nak rase bosan time keje.
  • Abdul Halim (Ateng) - Kawan time belajar kat Lipis jugak. Sejak die sambung belajar kat UTM, kami selalu jumpe, makan same-same sebab nak minta tolong & reunion dengan junior sekolah.

14 June 2011

10 Perkara Yang Ina Suka

**gedik-gedik nak buat tajuk ni...xde keje katanyeeee :p

  1. Hang out dengan family & frenz (BBQ ke...kluar shopping ke...)
  2. Berjogging bila tension (rasa release kejap)
  3. Berchatting dengan kengkawan
  4. Karaoke! (gian nyanyi..haha)
  5. Wayang (cerita mesti berbaloi dengan harga)
  6. Bowling (walaupun xpandai main..hehe)
  7. Tengok tempat cantik & kemas :)
  8. Stay kat zaman U...sangat seronok walaupun tension
  9. Kacau hidup orang
  10. Lelaki yang romantik..hihi (x semestinya hensem!)

10 June 2011

2,3,4,5...Hari Kepenatan&Bergumbira!!!!

2 Jun
>>Majlis nikah & kawin sepupu Ina, Nurul Fadhliah dengan Norshamri. Kejadian di Machang (masjid&umah Fadhliah). Yang bestnye,ade 4 pasangan nikah serentak kat masjid tu. Sempat la jumpe pengantin-pengantin lain. Majlis start lambat sebab salah sorang pengantin lelaki accident.. Yang x bestnye pulak, pengantin & tetamu perempuan dipisahkan jauh sebelah tirai sampai x dengar pun akadnye...

3 Jun
>>Majlis nikah & kawin sepupu Ina jugak, Azhana dengan Zakaria. Kejadian kat Machang (masjid Pangkal Jenerih & umah nenek kami). Selamat kali ni imam pakai microfon & benarkan tetamu duduk dekat-dekat tempat nak akad tu...Ina sempat sumbangkan idea menggubah hantaran kakakku yang sorang ni...Alhamdulillah, selesai 2 pasangan...

4 Jun
>>Majlis bertandang Nurul Fadhliah di Kota Bharu. Tersesat jugak la kami 1 kereta sebab terpisah dengan yang lain masa kat Machang.
>>Majlis tunang sepupu Ina sorang lagi,Qalbi Amri dengan Azyanti kat Kota Bharu jugak (sebelah petangnye). Ade barang hantaran yang Ina buat tau!

5 Jun
>>Majlis kawin sepupu sebelah mak Ina, Mohd Radhuan. Oppsss..x ingat la nama isterinye... Majlis kat Jerteh. Ringkas tapi cukup untuk diraikan...Keluarga sebelah perempuan x ramai sebab ibunye saudara baru (Cina Islam).
>>BBQ keluarga (sebelah malam) hasil dari daging yang lebih masa kenduri 3 Jun. Sedap makan satay ayam, daging bakar, sotong, udang dengan nasi lemak (cadangan Abe Azrul).

Syukur...semuanye berjalan lancar. Seronok dapat membantu ape yang termampu. Puas hati sebab hantaran yang dibuat pun cantik!!hahaha
Setelah sekian lama x berkumpul,kali ni kami berkumpul semula kat rumah baru!!!BESTTT SNGATTTT!!!!