29 July 2011

Sekolah Agamaku!!!

Tetibe teringat zaman kanak-kanak...
Darjah 1 xdapat peluang sekolah agama sebab Mak & Abah cakap Ina 'kecik' lagi...(ni la nasibku,lahir akhir tahun.Mase masuk darjah 1,umur baru berapa hari cukup 6tahun).

Mula-mula jalan kaki gi sekolah (Darjah 2), kenal dengan Ana Daai kat tepi jalan je. Semangat nak belajar sebab ramai yang cerita betapa bestnye sekolah agama...Ustazah Noor Hayati suke tanye pasal solat. Kalau solat xcukup 5kali sehari,kami kena berdiri kat depan. Lepas tu,berlari keliling bangunan kelas tu sebanyak mane kami tinggalkan solat. Sebenarnye,education cara ni la yang buat Ina ingat solat...

Ustazah Ainol Liza terkenal sangat dengan garang die. Masuk kelas je, kena ready untuk soal jawab. Ina yang malas sangat menghafal ni selalu la didenda...Tapi, akhirnye ingat jugak segala hukum tajwid...terima kasih ye ustazah!!!

Ustazah Faridah Hanum memang tegas kalau mengajar Al-Quran. Ina selalu kena marah sebab xsedar tunjuk bacaan AlQuran tu dengan tangan kiri...huhu..takut dengan ustazah, tapi die buat Ina ingat selalu teguran tu...

Ustaz Sulaiman sorang je guru lelaki mase tu. Terkenal dengan 'sepak terajang,penampar & rotan'. Hukuman untuk budak-budak nakal selalunye depan perhimpunan @ kat dalam surau sekolah. GERUN!!

Mase datang sekolah,semangat nak sampai awal. Boleh main 'sep tiang' dengan member. Mase rehat sambung lagi...Makanan sentiasa dibawak, makan ramai-ramai kat tepi longkang kelas. Paling best la tu kononnye...hehe...

Peristiwa yang xboleh nak lupe mesti la kes dotdotdot. Dahsyat!!sampai xsanggup nak ingat muka kawan yang jadi mangsa...

Kenangan paling banyak mesti la perjalanan pergi & balik sekolah dengan Ana Daai. Hujan lebat kami redah, ko-Q kami ponteng, main kat taman permainan sebelum balik umah & kutip buah-buahan kat kebun-kebun@ umah orang yang kami lalu!!!

Haish...terasa nak jadi kanak-kanak semula..... :p