22 January 2012

Perempuan Tak Pandai Pandu Kereta Manual????

Baru-baru ni, Ina dengar kat radio topik "Perempuan Tak Pandai Pandu Kereta Manual". Rasa macam nak bagi pendapat jugak. Tapi, waktu x mengizinkan (nak masuk kerja secepat mungkin).

Orang zaman sekarang x macam dulu. Perempuan dulu-dulu takut nak drive kereta pun. Sekarang, ramai yang dah sedar kepentingan untuk belajar kereta (mana-mana yang x sedar lagi tu, meh la baca entri ni).

Cuba korang fikir kalau 1 hari, suami sibuk bekerja dan korang ada kecemasan. Mesti pergi 1 tempat tu secepat mungkin. Takkan nak bawa anak-anak yang ramai tu naik bas? Teksi pun susah nak dapat kan? Kalau time dapat gaji, mesti nak membeli barang-barang peribadi, bercuti dengan anak-anak. Takkan sentiasa nak tunggu suami?DAN situasi paling teruk...kalau suami main kayu tiga, kita yang kat rumah x tau. Nak tengok bukti kecurangan tu sendiri pun x boleh kan? Kalau berlaku pergaduhan, takkan nak guna ayat-ayat biasa "Hantar saya balik rumah Mak!" Kalau suami x nak, camne???

Dulu masa mula-mula belajar drive kereta, Ina langsung x berani. Dekat 3 tahun x drive. Akhirnya, kakak Ina suruh belajar semula. Senang nak pergi praktikal. Perlahan-lahan, Ina mencuba. Sampai hari ni, walaupun x tau sangat jalan-jalannya, Ina redah sampai jumpa :)

DAN Ina x pernah belajar pandu kereta AUTO! Manual, boleh dikatakan dah biasa. Auto, boleh bawa. Tapi, slow sikit sebab x biasa.

Wahai wanita semua, belajar la untuk kebaikan diri kita & untuk mudahkan urusan keluarga.