24 May 2012

Rawatan Resdung Ghurah

Sebelum ni, macam-macam cara Ina usahakan. Tapi, kurang berhasil. Dari perubatan tradisional sampai la doktor pakar kulit. Kalau ada yang OK pun, ubat-ubatannya susah nak dapat. Dari sekecil-kecil pil sampai ke corong asap, serbuk-serbuk kayu & petua-petua...semuanya kurang berjaya. Mungkin sebab Ina dah lama terkena penyakit ni. Seingat Ina dah 16 tahun...lama kan?

Ina tau teruknya resdung Ina. Ina pernah give up jugak la. Menangis pun pernah. Tapi, kita kembali kepada Yang Esa. Doa & harapan. Terus mencari jalan....


Baru-baru ni, Ina meng'google' cari tempat untuk rawatan sekitar Rawang. Then, Ina jumpe ini. RAWATAN RESDUNG GHURAH. Ina terus buat temujanji & datang hari tu jugak.

Awalnya, Kak Ida (tukang rawat) masukkan serbuk yang boleh buat Ina sakit hidung sampai ke kepala. Buang lendir resdung tu, tersumbat lubang hidung. Langsung tak boleh bernafas. Kemudian, dia asapkan muka dengan corong resdung yang disalut lilin madu. Ina buat bekam darah jugak atas nasihat Kak Ida.

Kesan rawatannya buat hidung ni tersumbat hampir 3 hari. Mungkin sebab resdung Ina agak teruk. Lebam bekam pun hampir seminggu baru hilang (kulit Ina sensitif, lambat hilang kesan). Pakej Ina ambil ni sekali dengan 2 biji sabun resdung, serbuk sumpahan resdung & corong resdung. Pakai sabun tu untuk cuci muka setiap hari. Ina beli jugak garam bukit, buat basuh muka & bilas badan. Kak Ida pesan; makanan laut, ayam & pedas-pedas kena kurangkan (16 tahun dah tak makan makanan laut..huhu).

Hari ni cukup seminggu rawatan. Rasa lebih sihat, jerawat makin kurang & kulit pun dah makin OK. Alhamdulillah... kita berikhtiar, Allah yang mengizinkannya. Harap-harap muka ni pulih sepenuhnya...amin.

So, pada kalian yang ada masalah yang sama, tak mahu mencuba? Jangan lupa berdoa pada-Nya sebab Allah yang memberi penyembuhan, bukan ubat-ubatan ni.... :)




23 May 2012

Cinta & Kawin!

Bila umur-umur camni, semua pun sibuk tanya...

"Dah ada calon?"
"Dengan siapa sekarang?"
"Bila nak buat kenduri besar?"

..sampaikan Adik yang baru masuk 11 tahun tu pun sibuk-sibuk tolong fikirkan bila kakak dia nak kawin. Haish!!!!

Ina bagi jawapan senang je...
"Kak Ayu, Kak Huda pun tak kawin lagi Adik...Jodoh Kak Ina belum sampai, sabar la..."

Jatuh cinta & bercinta dah berkali-kali. Tapi, belum bertemu yang sesuai mungkin...bersabar la wahai hati.
Pada ex-BF, jangan risau, Ina tak kan ganggu hidup kalian walaupun Ina pernah fikir 'tak mahu hilang kawan sebab cinta'.

**TAK MAHU HILANG KAWAN SEBAB CINTA**
--> Dulu, Ina fikir kalau jadi apa-apa pada hubungan Ina dengan si dia, Ina akan still anggap mereka kawan baik yang pernah & sentiasa hadir dalam hidup Ina. Tapi kebanyakan GF baru mereka tak boleh terima. Takut masih ada cinta mungkin... So, Ina lost contact dengan mereka. Ina sentiasa doakan mereka bahagia. Amin.






19 May 2012

Online Shopping - Milik Para Kenalan Baru & Lama

Akhir-akhir ni, ramai kawan-kawan yang buat online shop terutama di FB. So, Ina nak amik kesempatan kat blog ni untuk promote kawan-kawan baik punya Online Shop & yang Ina suka jenguk. Moh le singgah ye. Mana tau memudahkan urusan kalian mencari apa yang dihajatkan :)

Tudung & aksesorinya:
http://stylish-hijab.blogspot.com/ (kurang update akhir-akhir ni)
http://www.radiusite.com/ (Famous like Famous Amos, cepat je sold out)
https://www.facebook.com/pages/AwlaScarf/112583938826399
https://www.facebook.com/butikalfaraudhah
https://www.facebook.com/RedRozette

Jubah & baju:
http://www.radiusite.com/ (Radiusite ada jubah jugak!)
http://sweetbatrisha.blogspot.com/ (banyak t-shirt muslimah)
http://dresslover84.blogspot.com/ (dress baru & bundle)
https://www.facebook.com/BusanaMuslimahImpian (jubah cantik)
https://www.facebook.com/pages/Jubah-Impian-Online-Boutique/209110419144428 (jubah jugak)

Lain-lain:
https://www.facebook.com/pages/Door-Gift-Passion/163631403694671 (door gift yang comel)
http://azlyacupcakes.blogspot.com/ (cupcakes)
http://lovecintacoklat83.blogspot.com/ (homemade choc)
http://ma-crafts-bakery-house.blogspot.com/ (macam-macam ada)
http://redaries-beauty.blogspot.com/ (barang mekap)
http://shidesigncompany.blogspot.com/ (men'design' untuk apa-apa majlis)
http://fendi.ws/blog/ (khidmat photographer)

Jom melawat links ni semua & sokong para sahabat berniaga! :)






10 May 2012

Bayi Mangsa Dera

Semalam banyak yang post di FB pasal bayi yang didera ibu kandungnya. Yang merakam video macam tak berusaha nak alihkan bayi tu dari terus didera.Ibu bayi tu dihukum 18 bulan penjara.

Tiba-tiba teringat semula kisah Auny. Memang kami tak ada rakaman video macam tu. Tapi, kecederaan dia lebih teruk. Kenapa la pengasuh tu dilepaskan macam tu je??? Hukuman yang dikenakan cuma denda RM2000 (kalau tak silap, itu la jumlahnya). Auny PATAH KAKINYA & ADA PENDARAHAN DALAM OTAK! Orang tu masih berani datang tuntut duit gaji asuhan dia. Geram nak tampar je muka orang tu. Mujur la Auny dah sihat & jadi anak yang comel...
Auny Fyrdyna