28 July 2012

Dugaan Sungguh!

Pernah tak rasa serba salah dalam memilih/buat keputusan?

Huhu...kalau minta pendapat Mak Abah, macam Ina tetap kena fikirkan sendiri. Bila dah tetapkan hati, datang pulak pilihan lebih baik. Tapi mesti ada pro & cons nye... Banyak kali berada dalam keadaan macam ni. Mungkin ini dugaan dari Allah...

Ya Allah, permudahkan jalan hidupku & permudahkan segala urusanku...amin!

**Moga ini keputusan terbaik untuk Ina.

21 July 2012

Perut Gastrik!!!

Huhu.. 2 tahun kebelakangan ni, sakitnya makin teruk. Mujur tak berguling-guling lagi...

Nurses & doctors, can U help me? Ada cara tak untuk elakkan sakit perut time buka puasa? Perut kosong memang sakit nak masuk makanan..terpaksa cari air panas dulu; makan dengan slow motion & tak boleh makan lebih...bantu saya!!!!

20 July 2012

True Friend

Pernah ada sorang kawan yang dalam kategori ni?

Ina nak cerita pasal sorang kawan ni (dia tau siapa dia, tak perlu bagitau nama). Kes kami diklasifikasikan sebagai PLATONIK..NO HEART FEELING! Of course dia seorang lelaki tapi dia cukup JUJUR memberi nasihat & teguran.

Sepanjang kenal dia, Ina boleh kongsi banyak benda dengan dia. Gaduh memang la pernah kan... Tapi, kami masing-masing ada cara nak selesaikan iaitu beralah.

Apa yang baik sangat???

Bermula dengan setakat kawan 1 pasukan. Ina tolong dia bila dia minta bagi idea. Jadi rapat, jumpa untuk discussion saja. Bila dah start berhubung dengan HP, kami kongsi cerita keluarga, kawan-kawan & kekasih. Sampaikan adik angkat dia pun Ina yang jaga (adik angkat perempuan). Mak ayah dia pun Ina rasa macam mak ayah sendiri (sebab selalu dengar cerita tentang mereka dari dia) walaupun tak pernah kenal. 

Kalau Ina ke kelas dengan baju kurung, Ina selalu bersila atas kerusi. Dia akan tegur cara Ina dengan berhemah & Ina sedaya upaya try ubah cara tu (dah jadi kebiasaan).  Bila Ina atau dia sakit, masing-masing akan ambil tahu. Try cari cara nak kurangkan sakit & tolong mana yang mampu. Bila dia cakap dia suka someone, Ina bagi nasihat supaya senang tackle awek tu. Akrabnya kami tak dapat orang sekeliling kesan. Cuma kami yang tau. Sampai pernah ada orang mengutuk dia depan Ina! 

Sambung belajar kat tempat lain-lain, kami jarang contact dah. Tup-tup dia dah berpunya. Yang bestnya, setiap kali dia cuba sorok, Ina akan tau. Then, Ina boleh pulak jadi kawan awek dia tu. Sekarang, dorang dah pun kawen & ada anak. Alhamdulillah...Syukur! Bahagia untuk dia... Bini dia tau semua pasal Ina & tak wujud rasa JELES kot sebab kami masing-masing tau kedudukan. Sejak dorang kawen, Ina tak ganggu sebab risau jugak hati si isteri terdetik yang bukan-bukan.


Ina nasihatkan...kalau berkawan dengan orang yang ada pasangan (BF/GF, suami/isteri, tunang), MAKE SURE PASANGANNYA TAU SIAPA KITA & KALAU PERLU, DATANG JUMPA PASANGANNYA TERUS. Boleh la kita elakkan rasa curiga mereka tu...insyaAllah...

**sangat berterima kasih & bersyukur sebab selalu dikelilingi kawan-kawan yang baik :)

18 July 2012

Pengalaman Berjalan Jauh II

Kalau orang Kelantan, mesti tau ada banyak jalan alternatif ke sana kan? Dari rumah, kami akan rasa lebih dekat ikut Genting Highland & Fraser Hill. Kawasan hutannya segar & cantik. Tapi, jalannya penuh cabaran!

Tiap kali lalu Genting, kereta kena dalam GOOD CONDITION, terutamanya brek. Kami selalu balik dengan kereta Kelisa Abah je. So, banyak jugak masalah kalau ikut Genting. Antaranya, kereta berasap & kami muntah! Huhu...orang pun mesti GOOD CONDITION ye... Satu masa tu, kami berhenti dekat dengan pondok pengawal kt Genting tu. Cari air untuk siram bahagian tayar. Dah sejuk, baru boleh teruskan perjalanan. Tu pun kena TUKAR DISC BREAK (betul ke ejaan ni). Sampai ke bawah bukit tu, terus cari kedai untuk baiki kereta.

Kalau ikut Fraser Hill, sure la anak-anak kecil akan muntah. Beg plastik memang dah ready je. Ina suka tidur kalau naik sana. Setakat minyak angin, memang tak boleh hilangkan mual tu. 36 cerun nak naik, 36 cerun nak turun. Memang berpusing-pusing! Tapi, syok bila dapat berhenti tepi jalan, basuh muka dengan air bukit yang sejuk macam nak beku tu. Segarnya rasa....

Jalan-jalan ni kami akan lalu bila rasa kereta kami larat untuk lalu... Kalau tak, better guna Karak Highway. Kurang sikit pendakian. PENGALAMAN ITU MENYERONOKKAN! ;)

10 July 2012

Pengalaman Berjalan Jauh I

Banyak pengalaman susah payah berjalan jauh (balik kampung terutamanya). So, Ina nak kongsikan ceritanya kat sini....

Ada 1 tahun tu, kami balik beraya di Kelantan. Perjalanan pergi semuanya ok. Perjalanan balik je payah sikit.

Kami bergerak lebih kurang pukul 12 tengahari (agak-agak je, tak ingat). Berkonvoi 2 buah kereta sebab keluarga besar. Sampai di Merapoh (area Kuala Lipis), kami pun berhenti di rumah tok sedara kami. Tok sedara bagitau jalan kat luar dah mula 'jem' teruk. Malam sebelum tu ada kemalangan. 2 buah bas accident kat jalan yang bakal kami lalu. Tapi, sampai waktu tu jalan masih sesak. 

Kami mulakan perjalanan semula pukul 3 lebih. Kalau kebiasaan, dalam sejam kami dah boleh keluar dari kawasan hutan tu (dikenali sebagai BUKIT TUJUH). Tapi kali ni, pukul 6.30 petang kami masih kat dalam kawasan hutan.Kiri kanan jalan penuh dengan kenderaan dari arah sama (dah macam jalan sehala). 'Jem' sebab nak betulkan semula laluan tu. 

Sampai kat 1 bukit, tiba-tiba Aeroback Abah buat hal. Klac habis kata Kak Ana. Ditekan pun tak berfungsi lagi. Terpaksa tolak kereta ke tepi. Kakak & Abang Ina semuanya kena mula bekerja esok paginya. Walau apa pun jadi, dorang still kena balik hari tu. Ina, Adik & Mak terpaksa la ditinggalkan semula kat rumah tok sedara tadi. Penyelesaiannya....

Kami tinggal Abang & Kakak dalam hutan tu. Ina, Adik, Mak & Kak Lily patah balik ke rumah tok sedara. Kak Lily cuma tinggalkan kami kat kedai makan sepupu Mak (dekat kampung yang sama). Kami bertiga terpaksa tidur kat surau belakang kedai semalaman sementara tunggu sepupu Mak tu habis berniaga. 

Sementara tu, Abang & Kakak habis dihurung nyamuk dalam kereta Aeroback tu (tengah hutan). Kak Lily patah balik ke sana, ambil dorang & balik rumah. Katanya dorang sampai rumah pukul 5 pagi keesokan harinya. Terus bersiap-siap untuk pergi kerja.

Kami pulak, dah telefon Abah, tunggu Abah datang ambil kami. Kereta dibaiki oleh orang kampung tu jugak...

Jauh berjalan, banyak pengalaman!!! :)