18 July 2012

Pengalaman Berjalan Jauh II

Kalau orang Kelantan, mesti tau ada banyak jalan alternatif ke sana kan? Dari rumah, kami akan rasa lebih dekat ikut Genting Highland & Fraser Hill. Kawasan hutannya segar & cantik. Tapi, jalannya penuh cabaran!

Tiap kali lalu Genting, kereta kena dalam GOOD CONDITION, terutamanya brek. Kami selalu balik dengan kereta Kelisa Abah je. So, banyak jugak masalah kalau ikut Genting. Antaranya, kereta berasap & kami muntah! Huhu...orang pun mesti GOOD CONDITION ye... Satu masa tu, kami berhenti dekat dengan pondok pengawal kt Genting tu. Cari air untuk siram bahagian tayar. Dah sejuk, baru boleh teruskan perjalanan. Tu pun kena TUKAR DISC BREAK (betul ke ejaan ni). Sampai ke bawah bukit tu, terus cari kedai untuk baiki kereta.

Kalau ikut Fraser Hill, sure la anak-anak kecil akan muntah. Beg plastik memang dah ready je. Ina suka tidur kalau naik sana. Setakat minyak angin, memang tak boleh hilangkan mual tu. 36 cerun nak naik, 36 cerun nak turun. Memang berpusing-pusing! Tapi, syok bila dapat berhenti tepi jalan, basuh muka dengan air bukit yang sejuk macam nak beku tu. Segarnya rasa....

Jalan-jalan ni kami akan lalu bila rasa kereta kami larat untuk lalu... Kalau tak, better guna Karak Highway. Kurang sikit pendakian. PENGALAMAN ITU MENYERONOKKAN! ;)