20 July 2012

True Friend

Pernah ada sorang kawan yang dalam kategori ni?

Ina nak cerita pasal sorang kawan ni (dia tau siapa dia, tak perlu bagitau nama). Kes kami diklasifikasikan sebagai PLATONIK..NO HEART FEELING! Of course dia seorang lelaki tapi dia cukup JUJUR memberi nasihat & teguran.

Sepanjang kenal dia, Ina boleh kongsi banyak benda dengan dia. Gaduh memang la pernah kan... Tapi, kami masing-masing ada cara nak selesaikan iaitu beralah.

Apa yang baik sangat???

Bermula dengan setakat kawan 1 pasukan. Ina tolong dia bila dia minta bagi idea. Jadi rapat, jumpa untuk discussion saja. Bila dah start berhubung dengan HP, kami kongsi cerita keluarga, kawan-kawan & kekasih. Sampaikan adik angkat dia pun Ina yang jaga (adik angkat perempuan). Mak ayah dia pun Ina rasa macam mak ayah sendiri (sebab selalu dengar cerita tentang mereka dari dia) walaupun tak pernah kenal. 

Kalau Ina ke kelas dengan baju kurung, Ina selalu bersila atas kerusi. Dia akan tegur cara Ina dengan berhemah & Ina sedaya upaya try ubah cara tu (dah jadi kebiasaan).  Bila Ina atau dia sakit, masing-masing akan ambil tahu. Try cari cara nak kurangkan sakit & tolong mana yang mampu. Bila dia cakap dia suka someone, Ina bagi nasihat supaya senang tackle awek tu. Akrabnya kami tak dapat orang sekeliling kesan. Cuma kami yang tau. Sampai pernah ada orang mengutuk dia depan Ina! 

Sambung belajar kat tempat lain-lain, kami jarang contact dah. Tup-tup dia dah berpunya. Yang bestnya, setiap kali dia cuba sorok, Ina akan tau. Then, Ina boleh pulak jadi kawan awek dia tu. Sekarang, dorang dah pun kawen & ada anak. Alhamdulillah...Syukur! Bahagia untuk dia... Bini dia tau semua pasal Ina & tak wujud rasa JELES kot sebab kami masing-masing tau kedudukan. Sejak dorang kawen, Ina tak ganggu sebab risau jugak hati si isteri terdetik yang bukan-bukan.


Ina nasihatkan...kalau berkawan dengan orang yang ada pasangan (BF/GF, suami/isteri, tunang), MAKE SURE PASANGANNYA TAU SIAPA KITA & KALAU PERLU, DATANG JUMPA PASANGANNYA TERUS. Boleh la kita elakkan rasa curiga mereka tu...insyaAllah...

**sangat berterima kasih & bersyukur sebab selalu dikelilingi kawan-kawan yang baik :)