28 August 2012

10 Perkara Jangan Tayang di FB!

Tak semua benda kita harus cerita di FB. Bagi Ina, ni 10 perkara yang patut di rahsiakan...

  1. Hal rumahtangga, loving couple & cintan-cintun : orang menyampah nak baca ayat-ayat jiwang korang. Guna la SMS, Whatsapp, YM @ yang seangkatan dengannya untuk nyatakan rasa CINTA korang tu. Untuk yang dah kawin, tak elok cerita hal rumahtangga di khalayak ramai. Jaga la aib keluarga.
  2. Tarikh lahir (full) : takut ada yang guna untuk password bank, mudah pencuri nak cari password.
  3. Alamat rumah : memudahkan orang jahat kat luar sana mengesan kita.
  4. Lokasi kita berada : kalau kawan saja yang baca, tak apa jugak. Tapi kalau orang nak buat jahat, kita memudahkan cara untuk dia mengesan kita.
  5. Nombor telefon : habis segala jenis manusia akan cari kita. Apatah lagi kalau orang yang tayang nombor tu orang yang cantik. Bukan apa, takut diganggu lelaki gila seks!
  6. Setiap emosi kita : tak perlu update setiap saat ye! Orang tengok menyampah. Lagi mudah pulak orang nak tau perangai sebenar kita. Behave la sikit. Laman sosial bukan setakat kawan-kawan yang ada. Di negara barat, laman sosial jadi tempat rujukan untuk majikan kaji siapa kita (sebelum terima bekerja).
  7. Gambar kurang sopan : mat gian & orang gila seks suka tengok gambar-gambar perempuan yang mengghairahkan. Pada kita, mungkin biasa saja. Tapi macam mana pulak pandangan mata lelaki???
  8. Nombor akaun bank : macam-macam cara pencuri guna untuk dapatkan duit. Dorang leh dapatkan duit korang dengan nombor akaun tu je. So, tak perlu la tayang gambar yang tertera nombor akaun tu...
  9. Nombor Kad Pengenalan : sama macam tarikh lahir, penjahat boleh pergunakan.
  10. Nama ibu : kebanyakan password memerlukan nama ibu. Orang luar boleh hack laman-laman yang mereka mahu dengan nama ibu korang. 

27 August 2012

Peluang Atau Perkara Menyusahkan Diri?

Beberapa bulan yang lepas, Alan inform yang dia perlu duit untuk baharu visa & pasport. Ina dah sampaikan information tu pada Abah....

Tapi mungkin faktor usianya, Abah langsung lupa tentang semua tu. Sampai la Alan mengepos status FB dia 'terpaksa jadi pendatang tanpa izin'... Lepas ditanya, baru la Abah ingat tentang visa & pasport Alan yang dah tamat tempoh tu.

Daripada sempat untuk perbaharu semuanya, Alan sekarang terpaksa buat pasport sementara untuk balik Malaysia. Kemudian, buat pasport & visa di sini. Balik semula ke Mesir untuk sambung pengajian. Belanja yang diperlukan lebih banyak, tapi dia berpeluang melihat wajah-wajah keluarga yang dah lama tak jumpa. Peluang atau perkara yang menyusahkan diri sendiri??? 

Moral of the story: Pentingkan apa yang paling penting daripada yang terpenting. Renung-renungkan! :) 

25 August 2012

Dialog Kanak-kanak

Dengar anak sepupu bercakap...

'Papa, Apan suka la rumah ni...'

'Papa tak suka la. Tak ada orang. Rimas.'

'Apan suka sangat-sangat. Apan boleh lari-lari, main pasir...hehehe'

Gamaknyeee dia suka sangat! Dapat main pasir katanya. Rumah bandar tak jumpa pasir dah ke Apan?hikhik..cian Apan ye...

24 August 2012

Memperkenalkan....

This is my BIG family...Keluarga Zawawi bin Ismail.

Ni keluarga Kak Long a.k.a Azna / Kak Ana
 
 Ni keluarga Azran a.k.a Awey

 Ni pulak keluarga Azwani a.k.a Lily

Jangan bagi ayat-ayat ni pada Ina ye....
  • Besarnya keluarga...
  • Kenapa muka semua tak serupa?
  • Kenapa nama panggilan tak ada kena mengena dengan nama sebenar?
  • Mana keluarga 1 lagi?
  • Ina bila lagi?
Huhu...jawapan untuk semua soalan ni TUHAN SAJA YANG TAU...

Ina happy ada keluarga ni even sentiasa dilanda masalah, tak sesempurna keluarga lain...ini tetap keluarga kesayangan Ina! Oh...waktu ni my brother, Azran, tengah menunggu kelahiran anak ke-3 (baru beberapa bulan dalam kandungan) :)


22 August 2012

Raya 2012

Meriah jugak raya tahun ni. Ramai yang balik kampung walaupun ada sanak-saudara yang terpaksa raya kat laut, Mesir & Beijing. 

Rumah Mok Jenab yang sunyi tak berpenghuni tiba-tiba jadi kecoh dengan suara anak, cucu & cicit. Gembira tengok keluarga besar kami makin membesar :) Keluarga yang ada kat kampung pun sempat melawat rumah tu yang tak ada sangat pun makanan untuk dijamu.

Rumah Tok Ayoh pun ramai. Pemandu-pemandu lori dapat cuti. Cikgu-cikgu sekolah pun ada. Cuma penjaga Pondok Hidayah je tak sempat jumpa. Bz sangat kot...

Traffic jam sangat teruk kat Kelantan. Negeri miskin pun masih sesak dengan kereta kan??hehe.. 2 hari dok mengadap sedara mara yang dah lama sangat tak jumpa. 

Hari ke-3 terus kena gerak balik Rawang. Sekarang ni elok dok menaip dalam ofis sorang diri. Semua orang tak puas bercuti lagi gamaknya...(termasuk la Ina). Anyway, SELAMAT HARI RAYA!!!! :)

13 August 2012

Lefthanded Day??

Ada sorang kenalan bagitau..hari ni (13 Ogos) adalah Hari Lefthanded!
Gembira sebab kami unik!hehe.. Ramai kawan-kawan cakap orang lefthanded ni pelik,cacat. Tapi, dorang tak tau yang lefthanded adalah genius! ;p

Susah tau orang lefthanded nak memahamkan kerja orang right-handed & ubah ikut cara lefthanded. Contohnya menganyam tikar. Cuba suruh org right-handed tulis, pegang barang @ buat kerja dengan tangan kiri. Sure kekok! Tapi, orang lefthanded masih mampu buat sebahagian kerja dengan tangan kanan. Yang best, kami boleh makan nasi dengan menggunakan tangan sambil menaip keyboard komputer :)

Pernah 1 masa dulu, Ina dengar ada 1 kedai yang dipenuhi dengan barang-barang untuk lefthanded. Contohnya, gunting lefthanded & jam dinding yang nombornya start dari kiri ke kanan. Unik!

So, HAPPY LEFTHANDED DAY untuk semua orang-orang unik & genius! Hehehe....

06 August 2012

"Cik Ina ada berapa KAMPUNG?"

Waktu berbual dengan anak buah, dorang bagitau yang dorang nak balik kampung dengan penuh gembira...
Ina kacau dorang...
'Eleh..Cik Ina pun ada kampung jugak la...banyak lagi!'
'Cik Ina ada berapa kampung?'
'Cik Ina ada 5 kampung!' ,spontan je jawab..hehe

Meh kita kira berapa sebenarnya kampung Ina....
  1. Tempat tinggal sejak kecil - Rawang
  2. Kampung sebelah Abah - Machang
  3. Kampung sebelah Mak - Rantau Panjang
  4. Keluarga angkat di Johor - Mersing
  5. Kampung bakal suami...hahaha...siapa la tu!
OK. Betul la ada 5...kan??? hikhikhik ;p