28 August 2012

10 Perkara Jangan Tayang di FB!

Tak semua benda kita harus cerita di FB. Bagi Ina, ni 10 perkara yang patut di rahsiakan...

  1. Hal rumahtangga, loving couple & cintan-cintun : orang menyampah nak baca ayat-ayat jiwang korang. Guna la SMS, Whatsapp, YM @ yang seangkatan dengannya untuk nyatakan rasa CINTA korang tu. Untuk yang dah kawin, tak elok cerita hal rumahtangga di khalayak ramai. Jaga la aib keluarga.
  2. Tarikh lahir (full) : takut ada yang guna untuk password bank, mudah pencuri nak cari password.
  3. Alamat rumah : memudahkan orang jahat kat luar sana mengesan kita.
  4. Lokasi kita berada : kalau kawan saja yang baca, tak apa jugak. Tapi kalau orang nak buat jahat, kita memudahkan cara untuk dia mengesan kita.
  5. Nombor telefon : habis segala jenis manusia akan cari kita. Apatah lagi kalau orang yang tayang nombor tu orang yang cantik. Bukan apa, takut diganggu lelaki gila seks!
  6. Setiap emosi kita : tak perlu update setiap saat ye! Orang tengok menyampah. Lagi mudah pulak orang nak tau perangai sebenar kita. Behave la sikit. Laman sosial bukan setakat kawan-kawan yang ada. Di negara barat, laman sosial jadi tempat rujukan untuk majikan kaji siapa kita (sebelum terima bekerja).
  7. Gambar kurang sopan : mat gian & orang gila seks suka tengok gambar-gambar perempuan yang mengghairahkan. Pada kita, mungkin biasa saja. Tapi macam mana pulak pandangan mata lelaki???
  8. Nombor akaun bank : macam-macam cara pencuri guna untuk dapatkan duit. Dorang leh dapatkan duit korang dengan nombor akaun tu je. So, tak perlu la tayang gambar yang tertera nombor akaun tu...
  9. Nombor Kad Pengenalan : sama macam tarikh lahir, penjahat boleh pergunakan.
  10. Nama ibu : kebanyakan password memerlukan nama ibu. Orang luar boleh hack laman-laman yang mereka mahu dengan nama ibu korang. 

No comments: