29 October 2012

Ermmm...CUMA AKU!!!

Suka tak semestinya Sayang,
Sayang tak semestinya Cinta
..dan Cinta takkan wujud...
SELAGI TAK TERLUAH & TAK TERBUKTI! :)

Jom layan video comel ni....


25 October 2012

Hapacrita: Borak Panjang!!

Sempat borak dengan blogger Hapacrita, si Jamil yang kuat perasan tu tadi.

Ya ampun! Gelabah sungguh dia bila Ina cakap pasal dia, macam dah kenal lama..hehehe
Jamil, jangan takut naa..Ina Awie tak kenal hang pun :)

Syok borak macam kawan lama! Hati-hati drive ye, Selamat Hari Raya Qurban! Jaga Kak Lily elok-elok... 

22 October 2012

Nak Holiday!!!!

Huhu..kepala serabut. Rasa nak marah orang. Moody saja hari ni. Tak sabar nak cuti agaknya.

Rasa nak camping, cycling, picnic, flying fox, jungle tracking... Semua aktiviti luar nak buat...

Rindunya zaman BELAJAR!!!! Ina nak holiday.............. :(

20 October 2012

Left-handers: Baca Ni!!!

Susah jugak hidup dalam dunia majoriti right-handers kan? Ina ada masalah kalau guna pisau potong buah & pembuka tin. Pegang terbalik...untuk sesuaikan dengan arahnya. Tangan pun payah nak pegang.

Korang tau tak kat UK ada kelab left-handers untuk kita? Banyak benda-benda untuk left-handers yang dijual. Tips & pendapat, poster... Jom join group ni... Ambil benefits-nya saja.. Tak payah ambil kisah kalau yang dorang sampaikan melibatkan agama & bangsa. Yang penting, ambil kelebihannya.... :)

Sekarang dorang tengah promote left-handers calendar 2013. Macam comel je sebab tarikh & bulannya start dari kanan ke kiri...macam tulisan jawi dah rasanya. Ni link-nya.


17 October 2012

Lelaki: Tak Berani Meluahkan....

Huhuhu...come on la...Ni zaman cyber guys!

Okay...Ina just nak inform guys supaya KALAU KORANG SUKA SESEORANG, JUST BERSUARA...LUAHKAN ISI HATI....

Kalau perempuan, memang la agak pemalu. Nak cakap pun takut dipanggil perempuan tak tau malu. Ina agak malas nak layan lelaki yang bagi hint yang dorang suka kita tanpa meluahkan rasa hati. Ina anggap segala hint tu just mainan dorang. Ina akan fikir ini la perangai dorang bila jumpa perempuan. So, Ina tak akan pernah ambil serius.

Kalau korang sukakan seseorang, cakap je la... Mana tau orang yang di sana pun sebenarnya tunggu confession dari korang...kan??? Jangan takut meluahkan sebab korang 'gentleman'. Kalau pun perempuan tu tak suka korang, at least korang dah tau & ready to move to other people yang lebih berminat. Betul tak?

Ina pernah bagitau sorang kawan lelaki & dia berjaya dapatkan perempuan tu. Sebenarnya, Ina dah tau perasaan perempuan tu sebelum yang lelakinya mengaku :) Bijak kan? Hehe... 

Perempuan kurang berminat dengan lelaki yang hold the relationship without speak! Perempuan akan cari lelaki yang lebih meminati dia...

16 October 2012

Jodoh....errmmmm...

Alahai...tinggal 2 bulan lagi umur nak bertambah! Jodoh masih belum sampai...
Hati dah mula risau tapi tetap berdoa & berserah pada Yang Esa...sebab Ina yakin kuasa Allah.

Even bercinta 10 tahun pun, kalau Tuhan tak izinkan, tak kawin-kawin jugak...ye tak???
Kalau sampai jodohnya, 2-3 bulan kenal pun kita dah decide nak kawin. Semua tu rahsia Allah.

Perasaan risau & runsing tu bukan sebab teringin sangat-sangat nak tamatkan zaman bujang. Tapi sebab environment yang menekan. Sekeliling kita semua orang dah berkawin. Semua orang mula bertanya 'awak bila lagi???'. Nak je jawab 'tahun depan...'. Mesti ada yang tanya lebih lagi.. 'Siapa calon?Orang mana? Nak tengok...'

Hohoho...kengkawan, jawapan Ina buat masa ni tetap sama. Belum ada pengganti, sedang DICARI & masih mencari.... Doa-doakan Ina jumpa lelaki yang baik & tak tinggal solat. Tu je.

Siapa-siapa yang 'ter'berkenan, bolah la hantar testimonial korang..hahaha...
Abah yang bagi approval ye :)




13 October 2012

Biar Seteruk Mana Pun Ibu Ayah Kita.....

Dalam kehidupan, banyak kisah sedih, duka & dendam yang Ina dengar dari kawan-kawan yang membesar tanpa kasih sayang ibu & ayah. Dari kisah-kisah & pengalaman, Ina berfikir panjang untuk semua jawapannya....

Setiap ibu bersusah payah mengandungkan kita. Dorang terpaksa lalui morning sickness yang teruk, sampai kurus pun ada. Tak lalu makan... Bawak perut yang sarat dengan kita selama 9 bulan..letih dorang... Melahirkan kita dengan penuh seksanya...
Kalau sebab dorang abaikan kita lepas kita lahir, patut ke kita balas dengan dendam & benci??? Jasa dorang lahirkan kita & 'kekalkan' kita kat dunia ni tak kan pernah mampu kita balas!

Ayah orang yang memberi benih untuk kita wujud di muka bumi. Mungkin dorang tak ada apa-apa kepentingan pada kita. Tapi, cuba bayangkan kalau waktu kita kecik, dia cuba bunuh kita...mampu ke kita kekal di dunia sampai hari ni? Apa pun cara yang dorang buat pada kita, dorang tetap ayah kita. Kat hujung/awal nama kita tetap ada nama dorang....

Untuk Mak yang sentiasa berusaha membesarkan kami 8 beradik, terima kasih yang tak terhingga... Jasa Mak tak kan mampu Ina balas. Ampunkan salah silap Ina selama bergelar anakmu....

Abah, terima kasih sebab berusaha mencari rezeki untuk kami walau terpaksa menagih simpati... Silap & salah Ina harap dimaafkan... 

Ina sayang Mak & Abah selagi nyawa dikandung badan!!! :)

05 October 2012

'Anak-anak' Punya Pasal....

Petang Semalam
Nak balik umah, terfikir-fikir nak beli apa sebab kesiankan anak-anak buah. Mesti dorang tunggu Cik Ina beli something... Lastly, singgah kedai cari keropok.

Malam Semalam
Kena gosok baju siap-siap, tidur awal. Nanti nak gerak pagi-pagi gi Putrajaya. Lepas menggosok baju, terus tidur.

Pagi-pagi Buta Hari Ni
(Pukul 4 pagi) Bunyi riuh je kat bawah. Mesti Kak Ana 1 keluarga dah sampai. Biar la, tak puas tidur....
..
...
....
Tetiba, dengar suara nyaring budak-budak bercakap. Allah, rindu pulak kat dorang. Bangun la kejap tengok dorang....huhuhuhu


Hasilnya: Ina sangat mengantuk dalam meeting sebab tak sempat sambung tidur balik lepas pukul 4 pagi td. 'Anak-anak' Punya Pasal...haish!!!

03 October 2012

Last Day of September:Awsome!!!

Last minute plan, hampir-hampir Ina terlepas peluang enjoy sakan ni...

Kengkawan masa PNB training program dulu ajak ber'reunion' kat PD - Teluk Kemang. Disebabkan dah lama tak jumpa ex-housemate, Ina pun join la dorang...

Kononnya, nak sampai awal..main2 pantai dulu. Alih-alih, kami sampai masa matahari dah terpacak atas kepala. Nak cari parking pun payah. Orang terlalu ramai! Mujur dapat 1 khemah untuk kami berkelah & berBBQ.

Ayam yang dimasak abis hitam sebab angin pantai kuat sangat. Tapi, sedap! Hehe..terima kasih pada yang berusaha memasak... Nak mandi pun terasa sangat malas. Almaklum la...Puteri Lilin, takut sunburn :p

Bila dah menghala ke petang sikit, kengkawan sibuk nak main banana boat. Ina tak minat benda alah tu. So, dok tepi, jaga beg dorang. Lepas dorang balik, baru la Ina kuar dr khemah tu, bermandi-manda. Ejan, ex-housemate & ex-roomate Ina, berusaha nak pujuk Ina main pelampung besar yang 3 orang muatan tu, bot akan tarik macam banana boat jugak. Tapi, ni lebih extreme! Terpaksa la Ina join untuk cukupkan orang. Punya kuat berpegang sampai sakit tangan 3-4 hari..huhuhuhu...

Ohh..lupa. Ada sorang trainer kami yang join program ni dengan PA nya (kena bawak PA ke mana saja atas sebab masalah kesihatan). Doc (trainer) sangat kuat semangat. Sempat jugak Ina temuduga PA dia untuk tau perkembangan (terkesan dengan semangat dia...)

Walaupun Doc sakit, dia tetap senyum & enjoy. Siap ajak kami berkaraoke dekat 3 jam! Ada bunyi alarm lagi untuk Doc makan ubat on time...bagus sangat Doc ni.... :)

Anyway, thanx to Doc sebab meneman perjalanan balik Ina (sebab dia risau anak dara balik lewat malam). Kesimpulannya, this trip sangat AWSOME! Menghabiskan weekend dengan keseronokan... ;p