30 November 2012

Muslim: Jom Baca Al-quran!

Ramai kawan-kawan cakap yang dorang jarang-jarang buka & baca Al-quran. Kenapa ye??
Ina rasa tak seronok dengar jawapan yang berunsur alasan...

Mak selalu pesan...
"Baca Al-quran setiap hari (selain 'waktu cuti') walaupun hanya satu muka."

Kalau tak baca, kita takkan fasih. Mak Adik (mak sedara Ina) yang pernah belajar di Al-Azhar cakap "Susah untuk perempuan belajar hafaz Al-quran sebab kita ada 'waktu cuti'. Bila nak hafaz, kami mesti baca setiap hari (melainkan waktu cuti tu)."

Sejak dengar kata-kata tu, Ina sedaya upaya cuba cari masa untuk baca. Lepas maghrib (kalau tak ada aktiviti lain), cuba amik Al-quran & baca sehelai dua. Tak lama pun sebenarnya.

Tau tak setiap huruf yang kita sebut pahalanya banyak? Tak perlu membanting tulang pun kita boleh dapat pahala...kenapa tak buat? Ina tak pandai/lancar membacanya tapi, Ina cuba baca untuk baiki setiap hari.
Bila membaca, kita dengan sendirinya jadi lebih lancar membaca. Betul! Cuba korang buat....
Kalau tak tau langsung membaca, tanya & berguru la. Itu yang terbaik...








Blog yang berjela-jela tulisannya kita boleh baca, Al-quran sehari sehelai takkan laaa tak boleh...ye dak???

Renung-renungkan! :)

25 November 2012

Adik-adik Datang Melawat..

Semalam,'adik-adiklainmak' Ina datang umah. Hantar motor untuk Epul baiki.
Masa nak balik, Fizi cakap...
'Kak Ina, kalau tengok WQY ni, orang mesti ingat kereta lelaki sebab ade but,ves&topi tu...'
'Ye ke?'

Belum sempat jawab panjang, Abah mencelah...
'Macam tak kena je kan Ji...kereta kancil dengan semua barang-barang tu??'


Adoi!! Ye Abah...Ina tak ada kemampuan beli kereta besar lagi...
Tak pasal-pasal Ina kena...huh!!
Sabar...insyaAllah...tak lama lagi...

23 November 2012

Terima Kasih Sahabat!!!

Hohoho...lama tak jenguk blog.

Tapi, Ina perasan ada orang 'STALK'/membaca blog Ina akhir-akhir ni...hehe

Terima kasih wahai sahabat. Sudi luangkan masa melawat blog yang tak seberapa ni. Tak ada yang menarik tentang Ina Awie ni haaa...

Walaupun tanpa sebarang komen, korang sudi baca entry yang ada...yang lama-lama pun!
Cepat je counter tu naik sejak 1-2 bulan ni. Ntah kenapa...huhu




Kalau sudi berkenalan, lebih baik. Boleh tambah kenalan alam cyber :)

17 November 2012

Belajar Dari Kehidupan: Bersabar Ada Hasilnya :)

Dulu...

Ramai orang cakap Ina hot temper. Salah sikit, ngamuk. Marah je memanjang. Banyak benda tak kena.


Sekarang!

Bila Ina cuba bersabar & bertahan dengan setiap masalah, Ina mampu tersenyum lepas tu. Ajaib kan? Cuba ambil ringan je masalah tu. Kalau masalah dengan kawan, Ina try fikir positif; mungkin cara dia memang macam tu..Ina kena terima. Tegur cara berhemah. Memang menjadi! Lepas Ina tegur perangai kawan tu dengan baik, dia berubah & tak ada masalah nak bermasam-masam muka.

Bila dengan situasi lain, Ina try fikirkan positif jugak. Semua masalah jadi simple. Tak stress. Tak masam muka. Tak sakit hati.

PENGAJARAN: Cuba bersabar, bertahan dengan segala masalah tanpa rasa marah. InsyaAllah..Tuhan bantu kita :)

11 November 2012

Kalau Stress...

Zaman kanak-kanak; Ina cuma stress belajar. Bila tak paham, rasa nak marah cikgu. Dalam hati cakap 'Nape cikgu ajar laju-laju?Huh! malas nak pahamkan...'

Zaman remaja; stress lebih lagi. Rasa nak marah orang sekeliling. Nak jerit sekuat hati. Nak nangis puas-puas. Tapi, still rasa tak cukup tenang kan?

Sekarang; bila stress, try cari jalan penyelesaian. Kalau tak jumpa, berhenti fikir semua masalah. Solat, ngaji. Mintak bantuan Allah. Kemudian, baru start fikir semula. 


**Makin matang, kita akan nampak jalan sepatutnya. Cuba mengadu pada-Nya. InsyaAllah, segala masalah ada penyelesaiannya. Jangan terburu-buru nak lepas geram. Berkat kesabaran, doa & usaha, semuanya akan jadi lebih baik. Terima kasih ya Allah! Syukur atas segala pemberianMu...

07 November 2012

Aduuuhhh...Cukuplah Jadi Hipokrit!

Huhuhu...cannot stand la!
Penat hidup dengan orang yang berpura-pura.
Best ke berpura-pura camtu? 
Bagi Ina, lebih baik jadi diri sendiri. Biar la nampak bodoh & dungu sekali pun..tak susahkan orang lain, tak perlu bermuka-muka. Ina bukan marah ye. Just terfikir, 'ada jugak orang yang nak nampak GEMPAQ walaupun tak GEMPAQ. Lebih menampakkan kebodohan diri...'

Nak ke korang hidup dengan pasangan yang masa couple, nampak sempurna sangat. Tapi bila dah kawin, dia bukan seperti yang korang kenal? Bahagia pun tak kekal kalau korang macam tu. Just be yourself & let people judge you on what they saw. So that, your partner will choose you because they can accept who you are...rite??

Kalau ada yang terasa, sedar-sedar la diri ye. Kengkawan akan rasa menyampah sangat kat korang kalau korang terus macam tu..huhuhu...

Renung-renungkan!!! :)


03 November 2012

Yang Solat..Cukuplah...

Ciri-ciri lelaki idaman?

Perlu ke buat list panjang-panjang?? Tak akan dapat semua yang kita nak tu pada seorang lelaki. Betul!
Setiap manusia ada kekurangan masing-masing. Bergantung pada kita untuk terima segala kekurangan pasangan tu atau pun tak.

Pada Ina, cukuplah lelaki yang menjaga solatnya. Kenapa???
Bila dia boleh jaga solat, maknanya dia orang yang menepati janji, bertanggungjawab dan berdisiplin.
Sesusah mana pun, dia akan cuba selesaikan solat. Macam tu jugak harian dia.
Bila dia solat, dia faham makna agama & apa yang agama tuntut. Dia akan dapat ketenangan dengan solat (dalam keadaan serabut, dia akan cari Allah. Bukannya mengamuk tak tentu pasal).

Bukan sebab asal keturunan dia dari sesebuah negeri atau keturunan bangsawan/berpangkat tinggi.
Ina cukup tak setuju dengan pandangan yang melibatkan negeri...
"Kalau orang Perak, perangai dia macam ni...."
"Kalau orang Selangor, perangai dia macam tu..."

Tak suka!!! ...dan tak betul.
So, carilah IMAM kamu!!!