31 January 2013

Tagged & Ina ;)

Semalam, Ina tergerak nak bukak Tagged yang dah lama tak dijenguk. Tengok profile pun gambar time bukak puasa tahun lepas.

Ina cek segala friend request, tukar profile comey sikit, tengok apa-apa request lain yang ada. Tak minat sangat pun nak aktifkan benda alah tu. Cuma kemas segala semak-samun.

Bila bukak hari ni, penuh mesej & friend request. Apakah? Kenapakah? 
Huhuhu..semua pun tegur sebab profile picture tu gambar Ina dengan topi putih & ves ijau. Nampak gaya-gaya engineer buat kerja kat site. 

Adoi...Ina tak perlukan kawan-kawan yang memandang pangkat & rupa ye. Kenapa la manusia selalu menilai orang dengan apa yang dorang nampak? 

> Kalau kecantikan yang dorang cari, Ina bukan orangnya.
> Kalau mata jadi tarikan, cabut la mata ni.
> Kalau pangkat yang dorang pandang, Ina bukan orang kaya @ anak si kaya.
> Kalau akhlak & hati yang dilihat, Ina bersedia untuk jadi lebih baik...insyaAllah.

***Tapi, memang laman sosial hanya mampu kenalkan kita dengan rupa seseorang je...kan? Hurmm...

29 January 2013

Kisah Di Pudu Sentral

Sampai Pudu Sentral, Ina dah pun terlepas bas. Saja confirm kan dekat kaunter. Dengan muka 'kerek', abang kaunter tu pandang jam & cakap...

'Ni dah pukul berapa, dah gerak dah laa..'

Cukup tak ramah ye! Tak apa, boleh beli tiket lain. Ina terus mencari tiket lain. Ada, tapi pukul 1 tengahari. Maknanya, kena berkampung kat situ dalam 2 jam. Sabar je la...

Bateri HP dah nak padam. Sibuk otak ni berfikir kat mana boleh cas HP. Tiba-tiba terpandang sorang abang ni tengah cas HP kat 1 sudut. Ina pun menunggu dia dari jauh. Sampai selesai, Ina bergerak ke tempat tu. Terus menghadap HP sambil dicas.

Ina perasan ada sorang lelaki tiba-tiba duduk kat bangku belakang Ina. Mula-mula jauh, kemudian makin dekat. Dia betul-betul belakang Ina. Ina terdengar dia bersuara menyapa. Tapi, Ina abaikan sampai la waktu Ina nak bergerak ke platform. 

'Akak nak gi mana?'

'Kuantan'

'Dari mana?'

'Putrajaya', jujur je jawab; entah kenapa...adoi!

'Akak kerja apa?'

Malas nak panjangkan perbualan, 'Contractor'

'Hah..kejap kak, saya nak tanya pendapat. Jangan takut, sekejap je. Bukan nak ngorat'

Dalam hati 'Apa pasal dia mention 'bukan nak ngorat'? Nampak sangat nak ngorat...'

Layankan aja, Ina duduk semula. Dengar apa yang dia nak tanya. Ina jawab apa yang tau. Kemudian, pandang jam. Bagitau yang Ina tengah rushing. So, nak cepat bergerak ke platform. Sempat jugak dia mintak no HP. Sekali lagi, dengan jujurnya Ina bagi. Dalam hati dah was-was. Takut jugak dijual nombor tu atau jadi mangsa kena kacau.

Malamnya, budak tu telefon. Ina angkat. Tapi, terus padamkan semula. Takut.
Dia call lagi. Ina letak bawah bantal, tak jawab. Huhuhuhu...
Ina mesej tanya 'Ada apa? Saya busy..'
Jawapannya, tak ada apa...pelik!

Esoknya, Ina masih diganggu. Tapi, ada saja alasan yang Ina bagi..hehe.
Sorry, Ina tak berminat nak melayan orang macam ni. Kalau nak berkawan, ini bukan caranya.

Adik-adik perempuan kat luar sana, tolong berhati-hati dengan lelaki yang tak dikenali. Kita tak tau apa yang akan dia buat. So, sentiasa beringat ye. Jangan mudah terima segala ajakan...walaupun kita desperate nak kawin! Maruah diri lebih penting daripada segala-galanya.

**Sebelum orang tu tegur, Ina teringat kisah Kak May yang bertemu jodoh dengan lelaki yang dia kenal kat stesen bas. Huhu..rahsia Allah. Dia saja yang tau... :)

28 January 2013

Letih Yang Seronok!

Huhu..3 hari bermalam di Kuantan. Memang best menghabiskan masa bercuti. Letih buat segala persiapan majlis. hari-hari tidur lewat, bangun awal. Tapi, puas hati. Dapat menyibuk kat sana. Dapat jumpa kengkawan U yang dah lama tak berjumpa. Dapat bergelak ketawa tak berhenti...hihihi...

Terima kasih pada keluarga Kak Mazu (Mak, Ayah, Kak Long, Kak Mas, Kak Jaja, Da, Medan & anak-anak buah). Semuanya baik-baik. Gembira tengok dorang tekun menyiapkan semuanya bersama-sama. Lama tak rasa rewang macam ni. 

Kami membantu apa yang terdaya sambil menghabiskan masa bujang Kak Mazu dengan kami. Dapat jumpa geng-geng G2B & kengkawan yang sarat bawak perut masing-masing. Tak sabar nak tunggu G2B Junior dari Kak Mazu & Mus. :)

Semalam sampai KL dalam pukul 11 malam. Balik Putrajaya, sampai rumah pukul 12. Huhu..pagi ni bangun lambat. Sampai tengahari pun mata nak layu je. Almaklum la bekerja time semua orang cuti Thaipusam. Memang Monday Blues sangat!!!

OK...jom tidur!Oooopppsss! :p

23 January 2013

Kelemahan Diri

Hoho.. cerita pasal kelemahan diri Ina.

Paling tak boleh nak cover ialah kurang berkeyakinan. Macam-macam cara dah try. Tapi, still a very low confident person.

Zaman Sekolah.
Cikgu suka nak bagi jawatan pemimpin pada Ina. Memang la Ina anak murid yang baik (sila muntah!haha). Tapi bila bab bercakap dekat public, Ina sangat tak reti! Mula la suara-suara pelik yang keluar dari mulut. Memang lawak. Bayangkan Ina bagi arahan kawad dengan suara terketar-ketar. Buruk gila! Memalukan tapi, Ina tetap mencuba. Sampai 1 tahap, Ina boleh conduct mereka dengan baik. Thanks cikgu!

Zaman Universiti.
Ada lecturer yang tau Ina jarang-jarang bersuara dalam kelas & kurang keyakinan. Bila jumpa depan dia, Ina boleh bertanya & bercakap dengan baik. Dia pernah suruh Ina jadi ketua untuk presentation projek. Hasilnya, Ina boleh! Cuma ketakutan & neves tu melampau je...hehe.

Dah kerja.
Ina sanggup berhenti kerja sebelum ni bila ada peluang baiki diri. Masuk training program yang buatkan Ina lebih confident cakap English depan orang. Ada perubahan sikit.

Sekarang, Ina boleh bercakap depan orang ramai. Tapi, bukan untuk presentation atau apa-apa yang formal. Huhu..darah gemuruh agaknya. Memang orang boleh perasan bila suara Ina jadi lain. Pada korang yang ada masalah yang sama, try atasi. Cabar diri untuk buat apa yang korang tak boleh buat. Lama-lama, OK la tu. Sampai bila-bila pun Ina akan terus berusaha baiki diri. InsyaAllah. 

22 January 2013

Pengajaran & Pengalaman Hari Ni...

Sila jangan bergantung harap pada manusia lain. Apa yang boleh kita lakukan sendiri, kita buat je la.

Ina dapat pengajaran hari ni sebab perut dah sakit! Aduh..mood pun hilang.
So, untuk lebih gembirakan hidup, jangan terlalu berharap. 
You are strong & matured enough to do all the things by yourself, Ina!

**Thanks to Abah because you educate me to be a stronger person. :)

19 January 2013

Tak Sabar Nak Holiday!!!!

Hoho...just next week!

Hurm..24hb nanti nak ke Kuantan. Majlis kawin lagi! Tak sabar nak beronggeng dengan kengkawan U. Tak sabar nak melaram...hikhik! Almaklum la...lama dah tak sarung baju-baju kurung/kebaya ni. Dia punya teringin tu lain sikit..hehe. Kak Mazu, wait for us ok! Seronok tengok Kak Mazu yang excited nak kawin..busy sangat dengan persiapan dia.

Kemudian, nak sambung pulak kat Terengganu 9 Februari. Vacation sambil attend majlis kawin Kamil, my officemate. Yeahh!!!

OK...actually, I need rest. Rasa penat melayan kerja yang.... (tak tau nak describe..huhuhu).

18 January 2013

Bila Kita Percayakan Allah...

SubhanAllah! Pengalaman hidup...

Bila kita percayakan Allah sepenuh hati, kita takkan mudah kecewa. Hidup penuh ketenangan, penuh kebahagiaan. Ina dapat rasakan bila Ina terlalu yakin & pasti dengan segala ketentuan yang Allah beri.
Tak ada rasa sedih, tak ada rasa nak nangis. Cukup tenang! Pasrah & rela hati je. Indahnya hidup bersama Islam. 

Syukur ya Allah...

**Frenz, I'm OK. Very calm. Bahagia. :)

15 January 2013

Perangai Nakal Ina!

Hehehe...tajuk bajet best...

Apa pendapat korang pasal lelaki pemalu? Patut ke seorang lelaki terlebih pemalu?
Malu biar kena pada keadaan ye. Jangan terlalu pemalu, nanti melepas... :)

Perangai nakal Ina yang ramai tak sangka & tak tau; Ina suka mengusik lelaki pemalu. Hehe..
Ina agak pemalu kalau lelaki tu jenis suka mengacau perempuan. Tapi, Ina jadi berani mengacau pulak kalau lelaki tu yang pemalu. Pada Ina, Ina suka tengok dorang tunduk-tunduk malu bila kena kacau...

Dan, selalunya lelaki-lelaki macam ni akan jadi kawan baik Ina bila dah lama kenal! Pelik kan? Itulah salah satu cara untuk Ina tambah kawan. Bukan niat nak mengusik sangat pun. Tapi niat nak bagi dia berani bercakap dengan Ina & kawan perempuan. Tak perlu la sampai boleh bertepuk tampar. Cukup sekadar boleh di bawak berbual.

**Mesti ramai kawan lelaki berterima kasih bila tau Ina buat semua ni untuk kebaikan dorang..hihi..perasan!

"Kau Pun Patut Bahagia..."

Jawapannya...

Ina bahagia dengan keluarga tercinta.
Ina bahagia dengan adanya kawan-kawan yang baik & caring sekeliling Ina.
Tentang cinta, biar Dia yang temukan bahagia untukku. Doa sentiasa ada. Menolak kehadiran seseorang tu memang tak pernah. Cuma Ina cukup berhati-hati untuk tak kecewa lagi. :)

Lihat senyuman korang, kebahagiaan korang; Ina jadi lebih bahagia daripada korang sendiri. Jangan risaukan Ina... Korang boleh nampak kebahagiaan Ina dengan badan yang bertambah-tambah berisi ni. Comel sangat rasanya..hahaha. Chubby OK!

Si dia akan datang menceriakan hidup ni..satu masa nanti. Ina yakin dengan takdir jodoh & pertemuan yang Allah tetapkan untuk kita. InsyaAllah...amiiinnn...

12 January 2013

Rakan-Sahabat-Kawan-Teman KaribKu!!!(Perempuan)

Ingat lagi entri ni? Ina terlupa nak sambung untuk edisi perempuan.
Hari ni, Ina tertengok & rasa nak buat lak...

Of course, the BEST of the best friends that I ever have are my 2 elder sisters. Dengan dorang, Ina tidur sekali, gaduh, makan sama-sama, bergurau... Bila ada masalah pun, Ina akan tanya pendapat dorang. Ina sayaaaannnggg Kak Ana & Lily! :)

Kawan-kawan pulak....
  • Nurul Farhana (Ana Daai) - Kami kenal sejak darjah 2. Still contact, melepak kat kampung sama-sama bila masing-masing balik.
  • Nurul Farhana (Ana Hery) - Kawan dari darjah 4. Jarang contact akhir-akhir ni sebab masing-masing sibuk...
  • Hafsah (Ica) - Kenal dari tadika lagi. Sekarang dah ada anak dah pun...
  • Suraya (Sue) - Berkawan dari darjah 5. Baik orangnya. Sekarang, suami dia 1 ofis dengan Ina...ish3...
  • Shafiza (Sha) - Dari tahun 1 kat U, kami dah jadi rapat. Kebetulan sama birthday. Segala cerita kami kongsi bersama.
  • Erlin (Kecik) - Kawan baik selain Sha. Kenal kat U jugak. Member beronggeng! Hehe
  • Azian (Yan) - Kenal dari KMK lagi. Cuma tak pernah bertegur. Mula rapat sejak join KLM.
  • Madihah (Dyeha) - Sejak tahun 3, baru kami rapat. Ina selalu jadi tempat untuk dia menangis... (cengeng jugak ni..hehe)
  • Nurul 'Ain (Ain) - Tahun 3 jugak rapat dengan dia. Banyak kongsi ilmu agama & kehidupan dengan dia. Terima kasih Ain!
  • Izzaty (Zaty) - Sejak kerja kat Putrajaya, Ina kenal dia. Seronok jadi buddy meronggeng! Hehehe...
 Ini kawan-kawan yang selalu & masih Ina contact. Mintak maaf kalau ada kawan baik yang baca & tak jumpa namanya dalam ni. Bukan tak ingat, tapi ini antara mereka yang sangat rapat dengan Ina & still contact. Nak masukkan semua nama, takut terlalu panjang pulak kan...

**Mak cakap Ina ada kawan kat mana-mana... Terlalu ramai kalau nak diceritakan semuanya... :)


11 January 2013

Counting Days...

Huhu..tinggal berapa hari je nak abiskan segala kerja kat sini. Nak kena berpindah site pulak...
Rela dalam paksa. Sedih nak pindah sebab team kat sini best. Banyak kawan, ramai yang membantu & banyak program muda-mudi :)

Apa lagi yang sedih?? Huhuhu..terpaksa tinggalkan 'Abang Taff' kat sini...

Siapakah dia???  Rahsia! Hahaha...
Abang Taff...
Jangan risau ye, kalau jodoh, tak ke mana ;)


07 January 2013

Kebaikan & Keburukan Berkening Tebal

  1. Tiap kali amik wuduk, kena wipe kening; ala-ala wiper kereta gitu..haha
  2. Bila berpeluh, kening terasa berat; banyak air tertakung :p
  3. Tak perlu beli pelukis kening & segala set make up untuk kening; dah lebat kan...
  4. Sebagai pengenalan diri; orang senang cam muka kita walaupun kita tak ingat siapa dia.
  5. Kuat cemburu...???; cemburu tanda sayang, tak gitu? Hehe 
**Jangan marah ye. Just joking. Anyway, Ina salah sorang! :)

04 January 2013

Gemuk???

Hoho... dulu Ina si kurus keding! Ada budak-budak lelaki kat U panggil 'papan'. Kebetulan Ina rapat dengan sorang lagi kawan yang sama kurus... Tak pasal-pasal dia dapat nama 'plywood'. Kesian kami...

Sejak menderma darah, badan ni naik tak nak berhenti pulak. Hehe.. gemuk ke? No laaa..masih comel!hihi..
Kawan-kawan perempuan & family semua cakap muka makin berseri. Seronok dengar. Ina tak nak kurus lagi...betul! Janji!!!

Kalau nak turunkan pun...sikit je laa... Nak maintain takat tu je. Untuk kengkawan yang dah terlebih berat, you all need to do something. Joging paling mudah. Even busy dengan kerja, petang-petang, Ina try jugak berjoging... Jom kita! Hidup sihat ye...

Tak kurus, tak apa. Janji kita sihat sentiasa. Barulah naik seri wajah :)

03 January 2013

Dr L.O.V.E: Agensi Cari Jodoh! Haha

Errrrmmmm... Pelik je title nya kan??

Hehe..Ina sedang usahakan benda ni. Secara privacy ok!

Sorang kawan laki ni sibuk mintak Ina kenalkan dengan aweks cun. Kebetulan pulak, sorang kawan perempuan ni tengah bermasalah. Ina rasa penyelesaian untuk kawan perempuan ni adalah mencari KAWAN lain. Yelah, tak perlu pikirkan masalah sebelum ni sangat. Ye tak?

Timbul idea nak menyatukan dorang berdua ni! Hehe..sama cantik, sama padan... Ikut firasat Ina la.
Tak sangka jangkaan tu betul. Dorang serasi! Dah selesai jumpakan dorang. Lepas ni, pandai-pandai korang la nak date ke apa lak ye. Kalau bertemu kat pelamin nanti, jangan lupa jemput!! Hikhikhik


Suka terlebih lak. Bak kata Izzaty, 'Nasib si telangkai...'
Calon untuk diri sendiri tak jumpa-jumpa, untuk orang lain lak yang disibukkan! 
Haish...dah jodoh lambat...nak wat camno? :)

02 January 2013

Check List 2012 & Plan 2013...

Checklist 2012: (sumber)


  1. Mencari kerja tetap: dapat dah..tapi, dapat jugak berita kena transfer
  2. Kumpul duit..nak ada kenderaan milik sendiri: tengah kumpul lagi..ASB!tak nak terburu-buru..WQY masih OK
  3. Kawin..eh, tak-tak! Nak mengenal orang baru & lupakan segala kesedihan: kenal sudah, bercinta masih belum.Kawin? Huhu...this coming year mungkin!
  4. Bercuti dengan GREENERS, G2B & kaum keluarga!!: dengan GREENER tak plan, dengan G2B pun. Family setakat konvoi ramai-ramai balik kampung je :(
  5. Mencari ilmu tambahan..perkukuhkan segala ilmu yang ada :): masih berusaha menambah apa yang perlu!

Plan 2013:
  1. Kawin! Hai...dimanakah calonnya? Awak tak jumpa cari saya ke???
  2. Percutian menyeronokkan
  3. Tambah ilmu masakan, jahitan & agama
  4. Kerja lebih baik...cari lain!!
  5. Menjaga WQY sepenuhnya...atau mungkin beli baru :)