23 January 2013

Kelemahan Diri

Hoho.. cerita pasal kelemahan diri Ina.

Paling tak boleh nak cover ialah kurang berkeyakinan. Macam-macam cara dah try. Tapi, still a very low confident person.

Zaman Sekolah.
Cikgu suka nak bagi jawatan pemimpin pada Ina. Memang la Ina anak murid yang baik (sila muntah!haha). Tapi bila bab bercakap dekat public, Ina sangat tak reti! Mula la suara-suara pelik yang keluar dari mulut. Memang lawak. Bayangkan Ina bagi arahan kawad dengan suara terketar-ketar. Buruk gila! Memalukan tapi, Ina tetap mencuba. Sampai 1 tahap, Ina boleh conduct mereka dengan baik. Thanks cikgu!

Zaman Universiti.
Ada lecturer yang tau Ina jarang-jarang bersuara dalam kelas & kurang keyakinan. Bila jumpa depan dia, Ina boleh bertanya & bercakap dengan baik. Dia pernah suruh Ina jadi ketua untuk presentation projek. Hasilnya, Ina boleh! Cuma ketakutan & neves tu melampau je...hehe.

Dah kerja.
Ina sanggup berhenti kerja sebelum ni bila ada peluang baiki diri. Masuk training program yang buatkan Ina lebih confident cakap English depan orang. Ada perubahan sikit.

Sekarang, Ina boleh bercakap depan orang ramai. Tapi, bukan untuk presentation atau apa-apa yang formal. Huhu..darah gemuruh agaknya. Memang orang boleh perasan bila suara Ina jadi lain. Pada korang yang ada masalah yang sama, try atasi. Cabar diri untuk buat apa yang korang tak boleh buat. Lama-lama, OK la tu. Sampai bila-bila pun Ina akan terus berusaha baiki diri. InsyaAllah.