24 February 2013

Aku, Dia & Batang Kali...

Siang tadi, Ina ke Batang Kali. Terimbau segala kenangan lalu...hihihi.

Dulu, Ina 'tersuka' kan seseorang & orang tu tau. Macam flash light, rasa tu datang & sekejap jugak rasa tu pergi. Tapi, segala kenangan tu tetap ada dalam ingatan. Kenangan di Batang Kali. :)

Biarkan semua yang berlalu itu pergi selamanya dari hati. Teruskan kehidupan dengan senyuman & harapan.

** Tiba-tiba Mak tanya pasal kawin tadi. Apa nak jawab? ...Jodoh belum sampai agaknya ;)

19 February 2013

Tempat Baru

Huhuhu...kerja semakin rumit!

Otak letih. Baru hari ke-4 bekerja kat sini tapi penat. Maybe sebab berulang dari rumah kot...

Kerja pun banyak walaupun skop kerja makin spesifik. Cuma Ina tak sampai tahap stress melampau macam yang dorang ceritakan sebelum ni.

Kalau cakap nama projek, mesti satu Malaysia tau. Projek besar. Tapi kami cuma orang kecil, tak mampu buat semuanya. Segalanya nak details...adoi laaa...

Mujur ada Cik Akmal a.k.a Mai yang membantu. Thank you makcik!!!

14 February 2013

14 Februari!

Bukan pasal Valentine Day ye!

Tarikh yang sama, 9 tahun lepas. Cinta pertama. 

Sukar dilupakan, tapi bukan bermaksud mencintai semula. Rindu detik tu. Teringin nak tau keadaan orangnya. Tertanya-tanya khabar berita dia.

Hope dia sedang bahagia & gembira dengan orang-orang tersayang. Ina sentiasa doakan.

***Barang yang lepas selalu dikenang... Kalau la otak boleh diprogramkan, boleh la kita lupa semua kenangan silam. Peace! ;)

13 February 2013

Trip to Ganu!!!

Huhuhu..perjalanan meletihkan.

9 Februari 2013 (9.45 malam)
Kami amik bas kat Putra. Sambil tunggu, sambil perhati keadaan sekeliling. Nampak 2 budak bawak beg besar. Dorang bersendiri, tak ada orang tua. Kami tengok salah sorang bangun bercakap dengan sorang penjual tiket bas. Orang tu cakap something, lepas tu tukarkan tiket dorang dengan orang kat belakang budak-budak tu. 
Hentian Putra - 9 Februari 2013

Kami tengok orang yang ditukarkan tiket tu buat reaksi pelik. Kami perhatikan & buat kesimpulan sendiri. Mungkin lelaki si penjual tiket tengah menipu budak 2 orang ni. Rahim (kawan kami) datang bercakap dengan budak-budak tu. Sah, dorang ditipu. Tiket bas dorang pukul 7. Tapi, sejak pukul 7, dah 3 kali tiketnya ditukar. Rahim cuba telefon kawannya, polis. Dia amik nombor telefon salah sorang budak tu. Dia cakap dengan budak tu...

'Kalau pukul 10.30 ni korang tak naik bas, bagitau abang. Abang terus contact kawan tu suruh datang tengok...'

Kami naik bas pukul 10.30malam. So, bila kami naik bas, Rahim terus telefon tanya budak tu. Mujur dorang dah naik bas... Seronok orang  tu menipu budak-budak ye! Geram je tengok....

10 Februari 2013 (5.30 pagi)
Kami sampai stesen bas. Tunggu sorang lagi yang naik bas lain. Telefon pengantin mintak tolong hantar kami ke tempat menginap. Pengantin dah selamat diijabkabulkan. Cuma agak letih sebab tidur lambat malam tu. Thanks Kamil untuk segala kemudahan. Bersyukur dengan apa yang ada.

Puas tidur sebelah pagi, kami bangun cari makan. Merayau cari Masjid Kristal & Pantai Batu Burok. Dapat jugak menjelajah Ganu walaupun dengan GPS je. Solat di Masjid Kristal, bersiar-siar kat pantai & makan pulak 'Celup Tepung' entah berapa kali... Kenyang!!!

Malamnya, kami jumpa kawan Zaty (orang Ganu). Makan kat tempat yang kami jumpa je. Walaupun hidangan lambat sampai, makanannya boleh tahan OK la. Sedap. Balik bilik, semua dah ngantuk. Sambung tidur & ready untuk majlis esoknya...

11 Februari 2013 (9.00 pagi)
Kami cari breakfast dekat-dekat tempat menginap. Makan pagi yang mngenyangkan. Nasi lemak & roti canai. Balik, bersiap pulak untuk pergi majlis Kamil. 

Rumahnya dah tak jauh dari situ. Senang cari. Tapi, bila sampai sana, macam terawal sangat la pulak. Tak tau nak ke mana. Lastly, kami ikut photographer amik gambar pengantin kat depan. Siap berarak dengan keluarga perempuan. Hahaha...kompius kami dari mana...

Lepas makan, mesti la sibuk-sibuk nak tulis guest book, amik gambar. Yang lelaki dok diam-diam kat luar tunggu kami berdua. Dah dapat apa yang nak, baru kami gerak balik bilik.

Petang tu, kami sibuk cari kedai keropok lekor kat Losong. Jumpa yang berkenan. Tapi, dekat 2 jam kami tunggu untuk 16 bungkus keropok lekor. Hehe..4 orang punya bekal ye! Balik bilik, semuanya rushing. Nak bersiap untuk pergi rumah Kamil sebelum ke stesen bas. 

Mujur sempat sampai, terus naik bas. Naik tren dari Putra. Lepas tu naik teksi pulak ke rumah. Ina sampai rumah dalam pukul 7.00 pagi jugak la.


08 February 2013

Ganas...!!!


Teringat zaman kanak-kanak...

Ina budak yang panas baran masa tu. Tak boleh diganggu lelaki. Siapa berani kacau? Memang malang nasib orang tu...hihihi...

******

Pernah sorang budak lelaki ni tahan Ina tengah jalan masa Ina kayuh basikal turun bukit sekolah agama. Ina sempat jerit kat dia...

"Basikal ni tak ada brek. Jangan hadang..."

Budak tu ingat Ina main-main. Dia terus dok tengah-tengah jalan. Ina pulak tak sempat nak elak..terus langgar dia. Tayar basikal masuk tepat-tepat celah kelangkang dia. Bayangkan apa yang jadi.....hihi.
Ina mampu mintak maaf je & ulang kata-kata tadi.... :)

******

Sorang lagi budak lelaki suka mengejek nama Abah. Ina yang tengah marah time tu, lempar pemadam kat muka budak tu. Dia sempat mengelak. Tapi, sebab marah, Ina capai pencil box besi & baling kat dia. Masalahnya, bukan dia yang kena. Sorang kawan lain yang lalu depan kami yang terkena. Mau bengkak bibir dia seminggu. Puas mohon maaf kat budak tu...adoi!!!

******

Ni sebahagian kisah 'ganas' Ina zaman kanak-kanak. Kerja nak marah je kot time tu...
Semua budak lelaki tak berani nak kacau lebih-lebih sebab dorang tau Ina akan balas apa yang dorang buat. ;)
 


07 February 2013

Sedih...

Semalam, emosi Ina sangat terganggu. Siap balik rumah melepak tidur waktu lunch hour. Nangis gila-gila.

Tapi, cuma nama Allah yang Ina sebut berkali-kali. Solat & baca Ar-Rahman seround. Sungguh. Itu la ubat penenang Ina semalam. Mengadu & berdoa pada-Nya. 

Amalkan surah Ar-Rahman setiap kali gelisah atau sedih, insya-Allah semua akan jadi tenang semula. 
Syukur pada-Mu ya Allah...ingatanku hanya pada-Mu....

Petangnya, sambung kerja dengan penuh semangat. Siap sempat pergi site check pressure test untuk cold water :)

**Tiap-tiap bulan emosi wanitaku pasti terganggu, walau sedar ataupun tidak. Hihi.

06 February 2013

Kerja Oh Kerja!!!

Huhuhuhu...dah tinggal beberapa hari bekerja je lagi ni. 
Tiba-tiba kerja bertambun banyak. Semua orang start nak 'tiaw' Ina. Boleh tak Ina cuti panjang, tinggalkan semuanya. Siap-siap untuk berkemas pindah je... Syoknyeee kalau dapat!

Kalau dapat la..masalahnya, Ina kena menghadap semua ni sementara masih bekerja kat sini. Cepat la transfer!!! Penat dah fikir masalah tak selesai kat sini...... :(

04 February 2013

Rindu Zaman Kanak-kanak....

Hihi..boleh tergelak sendiri kalau fikir balik semua cerita zaman kanak-kanak. Memang Ina selalu dijadikan 'bahan' gelak kakak-kakak & abang-abang.

3tahun.
Ina jenis budak yang lasak. Tapi, suka melawa. Pernah jatuh depan rumah sebab tersipu-sipu orang tegur...
"Cantiknya Nina pakai baju kurung..."
...dan baju kurung adalah baju kegemaran Ina sampai abis sekolah rendah.

5tahun.
Nak keluar main, mesti dengan abang & adik lelaki. So, perangai macam lelaki sikit. Semua mainan lelaki Ina main. Laga semut, biji getah, spider & kumbang tanduk. Berudu pun main jugak..hihi. Kalau main masak-masak (dengan jiran), tak main anak patung. Kami guna barang-barang macam 'sepit udang' basikal, kain perca & daun-daun sekitar rumah. Pelik, tapi itulah kanak-kanak...

Sekolah rendah.
Huhu..zaman paling syok. Memanjat memang dah jadi minat Ina. Sampai tiang buaian kat taman pun Ina panjat. Panjat pokok kedondong sampai dahan patah, Ina jatuh! Hahaha... Tapi, tak serik-serik. Pernah ikut Am (abang) pergi cari biji getah sampai taman-taman sebelah & kebun orang. Balik rumah mesti kena pukul dengan Mak. Ish..ish..ish..budak nakal!
Kalau hujan, anak-anak encik Awie ni memang bermandi hujan. Kadang-kadang Mak bagi, kadang-kadang kami yang lari keluar.Sampai Kak Ana pun join... Kalau ada carpet yang nak dibasuh, Mak akan letak kat luar rumah, bagi sabun & berus untuk kami sental sambil mandi hujan. Best!
Walaupun nakal, Ina tetap disayangi cikgu tau... Budak baik kat sekolah.

Owh...rindunya semua kenakalan.... Korang ada moment indah tu???

02 February 2013

Sedih & Gembira Serentak

Hari Khamis sebelum balik kerja baru-baru ni, bos masuk kabin M&E. Bagitau yang Ina kena transfer secepat mungkin. Huhuhu...siap mintak pergi Isnin ni (4hb). Bising jugak mulut ni menjawab. Yelah, banyak kot barang nak kemas. Mana sempat nak terus mengemas semuanya. Ina mintak postpone tarikhnya. Mujur Senior Engineer nak tarik Ina stay sini sampai 14hb. Syukur...

Dalam hati, dah bermacam rasa. Sedih sebab dah lama kat sini. Kawan-kawan semua best. Tiba-tiba nak kena tinggalkan dorang. Pergi tempat baru pun tak tau apa akan jadi..walaupun ada kawan jugak kat sana. Banyak kenangan dengan team site office kat sini... Ada yang tak best, tapi mesti la kenangan yang seronok tu kita ingat...

9hb ni kami beramai-ramai ke Terengganu. Tu kira percutian terakhir dengan team site office ni. Kamil kawin! Abang Azmi pun sama...tapi, kami tak dapat pergi. Congrates to both pasangan. Moga berkekalan hendaknya. Percutian kat Terengganu mesti jadi the best untuk Ina...hope sooo...

Izzaty, cepat-cepat transfer. Ada jugak geng gosip kat sana nanti..hihihi. Geng lelaki pun, thanx sebab korang banyak membantu sepanjang Ina kat sini. 

Ina orang baru yang awal sangat kena pindah...sedih!!! Good Luck to me! 

**S.M.I.L.E....