26 March 2013

Weekend Di Wangsa Maju

Dah lama tak melepak dengan geng 'beronggeng zaman U'. Weekend lepas, Ina pun merayau pergi rumah Yan. Elin pun tinggal area situ jugak. 

Sabtu petang, Ina gerak ke sana. Jumpa Yan kat rumahnya. Pergi rumah Elin lepas maghrib. Dinner dengan hasil masakan Elin & Apek (suami dia). Perancangannya nak berkaraoke dengan dorang lepas makan. Tapi, tergendala kejap sebab nak tengok Fear Factor Selebriti. Sempat lagi tu...

Kat karaoke, Eni & Fiq (kawan dia) datang meramaikan. Fiq nyanyi best giler! Sebijik penyanyi asal... Elin pulak sempat ber'hindustan' sampai demam. Haha...sorry beb! Tapi, memang sempoi la Elin. Terkejut bila dia 'naik sheikh'.

Sebelum tidur, Yan meluah perasaan. Ina malas cakap banyak sebab isunya buat Ina jugak terfikir panjang... Soal 'JODOH'. 

Yan, sebagai kawan, Ina cuma nak nasihat....

"Fikirkan tentang kita lebih dari orang sekeliling. Bukan mementingkan diri, tapi, mencari kebahagiaan sendiri. Jangan menangisi nasib, menyalahkan takdir & menyesali apa yang dah jadi. Takut nanti jadi tak percaya pada kekuasaan Yang Esa. Doakan yang terbaik. Berfikir positif, teruskan mencari bahagia. Jangan mendera diri sendiri sampai jatuh sakit. Untuk apa? Jaga diri...sebab badan tu nak pakai lama! :)"

 Esoknya kami merayau lagi. Makan, tengok wayang & swimming (walaupun tak reti berenang!haha). Dah lepas dinner, baru la bergerak pulang. Badan letih sangat!!! Macam tak bercuti rasanya. Tapi, korang memang best....

21 March 2013

SPM 10 Tahun Lalu!

Semua orang update pasal SPM hari ni. Ina pun terfikir yang dah 10 tahun berlalu!

Time ambil result, Ina kat PLKN lagi. Berkumpul kat kantin, tunggu orang panggil nama. 
Dah la nama jauuuuhhh ke belakang. So, lambat sangat la dorang panggil.
Lepas sorang, sorang tunjuk result. Yang nangis ada, yang ketawa seronok pun ada. Bukan sebab straight A's tapi sebab dorang 'angkut' semua alphabet...hahaha

Sampai giliran Ina, Ina cuma pegang, tengok nama. Betul. Nama Ina. Bawak ke belakang, lipat dua. Tengok dari belakang je sambil kira berapa jumlah A yang dapat. Nampak B, sedih sikit la. Terbayang muka kawan-kawan gembira ambil result kat asrama dengan senyuman. Mesti result dorang gempak-gempak. Tak apa la, ini saja yang termampu Ina buat. 

Telefon Mak & Abah, bagi tau keputusan. Dorang langsung tak marah tapi faham keadaan Ina waktu SPM dulu. Antara anak yang dapat result OK jugak bagi dorang... 
Sampai Ina pelik, kenapa la family Ina tak marah tengok result Ina yang tak berapa baik tu??

Bila borak & tanya kawan-kawan PLKN, baru la rasa beruntung. Dengan senyuman Hajar bagitau 'OK la tu Ina, Hajar ni lagi dahsyat. Tapi, Hajar hepi sebab semua lulus!'

Allah bukakan mata Ina untuk faham...bersyukur la dengan apa yang kita peroleh, berusaha lebih untuk masa depan. InsyaAllah, dunia belum kiamat untuk kita.

Adik-adik, korang belum jatuh teruk lagi. Berusaha untuk lebih berjaya ye! Banyak jalan lagi untuk kita berjaya. So, GOOD LUCK SEMUA!!!

16 March 2013

Friendship..

For me, it is good if you have soooo many friends around you. But, Ina bukan jenis orang yang suka bergantung pada kawan. What I can do by my own, I will do it. 

Semua orang cakap Ina ramai kawan..merata-rata tempat. Tak terkira. Cuma berapa ramai kawan yang anggap kita kawan???

Huhuhu...it's random fact OK. Bukan nak cakap siapa-siapa.

Konsep mudah: Ina berkawan dengan orang yang nak berkawan dengan Ina. Ina ingat orang yang ingat Ina. Biar apa orang nak fikir pasal kita, kita tetap orang yang sama.... :)

11 March 2013

Seronok Pekena Orang Sombong!

Hah...ni nak cerita pasal pemandu Malaysia yang sombong dan bongkak bila di jalanraya.

Pagi ni, Ina gerak dari rumah family. So, kena datang awal. Tiba kat satu jalan, Ina di lorong kiri. Ada Myvi kat sebelah kanan. Tapi, masih di belakang. Ina slowly masuk lorong kanan sebab lorong kiri dah tamat. Pemandu MYvi ni dengan sengaja ke depan & himpit kereta Ina. Ina kasi can, bagi dia jalan dulu. Tapi........

Sebab nak bagi pengajaran, Ina follow rapat kereta tu. Macam nak kejar dia. Hahaha...biar dia rasa!
Disebabkan orang tu cuak, dia terus bawak laju & potong kereta-kereta lain & hilang dari pandangan. Tau pun cuak. Tadi sombong yang amat! Geram dengan orang-orang macam ni. Ina memandu bukannya masuk lorong kecemasan ke apa...Dah mintak laluan pun, still nak himpit-himpit orang...

Sedara semua... Malaysia ni kaya dengan sopan santun & adabnya. Kenapa bila kat jalanraya, kita boleh berubah perangai?? Malunya kalau orang luar perhatikan kita. Macam ni ke budaya orang Malaysia? Ikut peraturan yang betul demi menjaga keselamatan kita & orang sekeliling. Jaga adab sopan jugak...

10 March 2013

Jodoh Kita

Semalam, geng M&E kat site sempat makan semeja. Topik perbualan dorang adalah 'Bila korang nak kawin?'. 'Korang' refer to Ina & Mai. Aduih...malas benar nak jawab soalan macam tu...

Dorang siap buat calculation umur kami kalau kawin lambat. Nak buek camno laie? Kalau belum ada jodoh, nak kawin dengan sapa?? Jangan risaukan hidup kami... Sampai masanya, kami akan bagitau semua orang. Bukan tak nak, tapi belum lagi....

Ina tau pahala berkawin tu banyak. Tapi, ini jugak takdir Allah. Tak semuanya sengsara kalau sorang diri & tak semua bahagia kalau berkawin. Masing-masing ada bahagian masing-masing. Bersedia hadapi, redha & tawakal pada-Nya. Kita mesti jumpa penyelesaiannya nanti.

Allah tak uji kita kalau kita tak mampu menanggungnya. Ye dak???
Syukur dengan apa yang kita ada hari ni. Berusaha dapatkan yang lebih baik & sentiasa mohon keberkatan dari Allah... :)


02 March 2013

Tak Terurus!!!

Huhu..akhir-akhir ni rasa tak terurus sikit. Rasa macam nak buat facial, nak pergi spa, nak ke salon!

Muka semakin OK. Cuma perlu lebih perhatian. Tadi Ina ke Dharan. Ingat nak ambik ubat. Tapi tutup pulak. Epul pergi aritu dorang cakap rekod hilang. Macam terpaksa MC je minggu depan...hihi..jumpa doktor! :)

Izinkan saya cari ubat saya ye encik bos!!!