21 March 2013

SPM 10 Tahun Lalu!

Semua orang update pasal SPM hari ni. Ina pun terfikir yang dah 10 tahun berlalu!

Time ambil result, Ina kat PLKN lagi. Berkumpul kat kantin, tunggu orang panggil nama. 
Dah la nama jauuuuhhh ke belakang. So, lambat sangat la dorang panggil.
Lepas sorang, sorang tunjuk result. Yang nangis ada, yang ketawa seronok pun ada. Bukan sebab straight A's tapi sebab dorang 'angkut' semua alphabet...hahaha

Sampai giliran Ina, Ina cuma pegang, tengok nama. Betul. Nama Ina. Bawak ke belakang, lipat dua. Tengok dari belakang je sambil kira berapa jumlah A yang dapat. Nampak B, sedih sikit la. Terbayang muka kawan-kawan gembira ambil result kat asrama dengan senyuman. Mesti result dorang gempak-gempak. Tak apa la, ini saja yang termampu Ina buat. 

Telefon Mak & Abah, bagi tau keputusan. Dorang langsung tak marah tapi faham keadaan Ina waktu SPM dulu. Antara anak yang dapat result OK jugak bagi dorang... 
Sampai Ina pelik, kenapa la family Ina tak marah tengok result Ina yang tak berapa baik tu??

Bila borak & tanya kawan-kawan PLKN, baru la rasa beruntung. Dengan senyuman Hajar bagitau 'OK la tu Ina, Hajar ni lagi dahsyat. Tapi, Hajar hepi sebab semua lulus!'

Allah bukakan mata Ina untuk faham...bersyukur la dengan apa yang kita peroleh, berusaha lebih untuk masa depan. InsyaAllah, dunia belum kiamat untuk kita.

Adik-adik, korang belum jatuh teruk lagi. Berusaha untuk lebih berjaya ye! Banyak jalan lagi untuk kita berjaya. So, GOOD LUCK SEMUA!!!

No comments: