08 July 2013

Ramadhan & Pengetahuan Agama Kita...

Assalamualaikum....

Lama tak luangkan masa tulis entry kat my blog. Busy katanya...

Ramadhan dah hampir sangat. Excited nak rasa suasana meriahnya Ramadhan. Kat ofis, semua dah bercakap-cakap pasal puasa.

Tadi waktu makan tengahari, Ina macam biasa la ajak kawan-kawan join makan. Tetiba, ada sorang kawan bagitau yang dia berpuasa. So, kami tinggalkan dia dalam ofis. Masa berjalan keluar, sorang kakak tegur. Dia cakap yang hari ni memang tak boleh puasa. Bila diingatkan, memang betul tak boleh!

Reason???

Kalau pernah belajar tapi tak ingat, meh Ina ingatkan. Kalau tak tau, Ina bagitau....
Hari ke-29 setiap Syaaban, kita akan tengok anak bulan untuk tentukan esoknya 30 Syaaban ataupun 1 Ramadhan. Hari ke-29 ni orang panggil "Hari Syak". Maksudnya, kita tak tau sama ada esok akan bermula puasa atau tak. "Hari Syak" ni diharamkan berpuasa (mesti ada selang sehari antara puasa bulan Syaaban dan Ramadhan). Biasanya kita tak akan berpuasa pada 10 hari terakhir bulan Syaaban. (Kalau ada statement yang salah, sila beri pendapat).

Mungkin entry ni terlewat info pada yang tak tau. Tapi, dah tau, jangan lupakan pulak untuk tahun-tahun akan datang. Sebarkan pada mereka yang belum tau/terlupa ye...

**Berusaha menerangkan apa yang Ina paham supaya Islam lebih difahami. :)

2 comments:

alien said...

Salam ramadhan

iNa aWiE said...

Salam. Selamat berpuasa...