19 September 2013

Buat Keputusan Sendiri

Huhu..dalam busy pun sibuk nak menaip jugak.

Nasihat yang nak disampaikan: 
Cuba jadi diri sendiri walaupun sukar.
Be yourself & be satisfied with your own attitude. If not, change it to a better one.
Orang lain cuma mampu bagi pendapat tentang apa yang dorang nampak. Kita lebih kenal siapa diri kita. Kita yang mampu buat keputusan untuk diri kita sendiri. :)

13 September 2013

Sikap Kita

Ina terfikir...bila minda masyarakat Malaysia akan maju?

Bila berbual dengan Alan yang baru balik dari Mesir, dia bercerita tentang negara tu. Katanya, dia jadi malas drive kereta kat Malaysia sebab 'jem' yang teruk. Kalau di Mesir, kereta banyak tapi 'jem' tak teruk. Kenapa? Sebab dorang tak kisah pun kalau jalan 3 lane jadi 5 lane janji selamat sampai dan tak 'jem'.

Ina perhatikan, sesetengah orang dengan selamber buang sampah dari kereta. Tanpa rasa bersalah. Tapi bila tempat kotor, dorang mengata. Pelik sungguh.

Dalam pejabat pulak, masing-masing ada berpuak-puak. Orang atasan tak berkawan dengan orang bawahan. Cemburu pada kejayaan orang lain, suka amik tau hal orang lain...
Cukup la kita jaga hubungan sesama manusia, bertanya khabar dan bergaul dengan semua lapisan manusia.

Kalau nak maju, jadilah mereka yang berpendidikan. Gunakan segala ilmu yang pernah dipelajari. Kurang-kurangkan la sikap Mazmumah tu...

Ya Allah, kurangkan la sikap-sikap Mazmumah yang ada dalam diriku. Gantikan la dengan sikap-sikap Mahmudah...amin!

04 September 2013

Laman sosial: tapislah sikit...

Akhir-akhir ni, ramai status kawan-kawan kat laman sosial tak ada tapisan. Telus sangat! Segala cerita 'dalam kain' orang boleh tau even jaraknya berbatu-batu. Ada ke patut pregnancy test pun ditayang? Tu satu contoh la ye...

Tolong la fikir dulu sebelum korang post. Benda-benda yang patut dirahsiakan dari umum, jangan diupload. Orang yang tengok mungkin akan mengutuk,caci&maki dari jauh. Tak perlu inform hal laki-bini&hal keluarga yang privacy...

Tak elok pun cerita semua tu kat orang. Kalau ada yang nak tau, boleh je kita whatsapp @ line. Lebih privacy&tak semua orang baca. Fikirkan sebab&akibat sebelum tayang semuanya pada umum. Jaga nama keluarga&agama kita. Renung-renungkan laaa... Salam.