20 November 2013

Harapan....

Hidup ni kalau asyik mengharap & bergantung pada orang lain, mesti kita cepat rasa kecewa.
Bagi Ina, bila kecewa dengan orang sekeliling, Ina akan jadi lebih cekal..keras hati mungkin.

So, jangan sesekali fikir Ina akan terus menangis & jadi lemah. Ina akan jadi orang yang keras hatinya, cekal & kurang ambil tahu hal orang lain. Terima kasih kerana mengajar saya wahai sahabat-sahabat! (masih layak ke manusia-manusia sebegini dipanggil SAHABAT?)

Ina hanya perlu keluarga & Allah :)

13 November 2013

Puasa 9, 10 & 11 Muharam

Malam semalam, rumet Ina cakap nak puasa hari ni. Ina pelik kenapa puasa hari Rabu. Tengah-tengah online FB, terjumpa post kawan-kawan ajak puasa Tasu'a & Assyura. Kalau ikut puasa tanpa faham apa sebabnya umpama Islam yang diwarisi bukan difahami la kan???

So, Ina niat berpuasa ganti sahaja. Kalau diizinkan Allah, dapatlah pahala sunat sekali. Hari ni, Ina cari sumber dan fahamkan sebabnya. Meh Ina kongsikan apa yang dah Ina baca...

Kata sumber,

Puasa Tasu'a bermaksud puasa 'Hari Kesembilan'. Diamalkan untuk tidak menyerupai Yahudi yang cuma berpuasa Assyura. Dari kisah Nabi Musa, Nabi berpuasa Assyura sebagai tanda syukur kerana terselamat daripada ditenggelamkan Allah bersama Firaun & pengikutnya. Seelok-eloknya, kita berpuasa 9,10 & 11 Muharam. Kalau tak mampu, buatlah 10 haribulan & hari sebelum/selepas je.

Minta maaf kalau ada yang salah. Betulkan kalau perlu ye. Yang nak tau lagi, boleh la tengok link tu. Atau kalau ada yang nak kongsikan jugak, meh bagi link ye...

Sebarkan ilmu yang bermanfaat, hidup lebih berkat. InsyaAllah...

06 November 2013

Lesen Memandu???

Lama tak berblog. Azran & Epul dah start buat promosi.

Sesiapa nak buat lesen memandu kenderaan darat, boleh la contact mereka ye.

Tempat: Tingkat 1, Medan Selera Taman Melawati (Sekolah Memandu Azna)
Harga: depend on license that you want.
Contact No.:019-2406764 @ 017-3706763(Azran)
                    017-3226524(Epul)

**Kat Kuang pun boleh: Harmony Driving Academy 012-3868646 (Pak Cik Awie)
**Jangan risau, cikgu-cikgu bagus & baik. Tak garang..hihi. Cepat mendaftar, cepat dapat lesen. Jadual diatur ikut kesesuaian student.