14 November 2014

Nak Maju, Kena Berubah

Bunyi serius je kan? Hihi...tetiba rasa nak buat entri ni.

Semalam, Ina nampak status sorang kawan pasal punctuality. Dia yang dulu degree kat Malaysia & sambung study oversea time master/PHD terus berubah perangai sebab attitude  masyarakat sana. Mereka sangat punctual bila ke kelas. Tak macam student kat sini. Lambat pun, still pensyarah bagi masuk kelas. Pensyarah yang bertolak ansur dengan student..

Semua negara cakap 'Mahu mencapai tahap negara maju...'. Tapi, kalau attitude tak berubah, kita takkan ke mana-mana. Betul! 

Kalau di Jepun, negaranya bersih, orangnya bertoleransi & sangat punctual. Orang kita? 

Even dalam rumah kita pun kita tak mampu nak ikut rules (jaga kebersihan, toleransi dengan orang lain & punctual dalam setiap janji), macam mana kita nak berubah untuk 'negara maju' impian kita tu?

Attitude yang tak elok tu melambangkan siapa diri kita. Bila di jalanraya, kita tunjuk 'besar kepala', buang sampah merata-rata, jadi samseng jalanan... Malu la pada pelancong. Tunjuk la attitude yang baik untuk nama negara kita.


22 October 2014

Meghan Trainor - Dear Future Husband...Comel!


Lagu comel yang buat Ina tetiba suka bila first time dengar.

Suara penyanyi unik & lirik lagu ni..hihi...comel sangat!

To my future husband also....please listen! :)

02 October 2014

Irfan Muqri

Teringat kisah yang Azran (abang Ina) cerita pasal Irfan, anak sulung dia.

Kisah 1
Azran bawak Irfan ke masjid untuk solat Jumaat. Irfan ni baru 6 tahun. Tapi, Azran nak dedahkan dia pada solat Jumaat. Budak bijak & mulut bising bertanya.

Irfan nampak orang masukkan duit dalam tabung. Orang ramai dok passing tabung masjid tu depan dia. Sorang-sorang masukkan duit. Terkeluar daripada mulut dia nak bertanya Azran.

'Ayah, pergi masjidkenabayar ye?'

'Tak la. Tu derma. Ikhlas...'

Irfan terus tengok orang masukkan duit. Semuanya letak duit dalam tabung tu.

'Ayah, kena bayar la...Semua orang bayar...'

Orang tua-tua keliling Irfan tersenyum dengar dia cakap camtu. Ayahnya pun tergelak je...

Irfan...Irfan.... hihihi...

Kisah 2
Kat meja waktu makan pagi. Azran berbual dengan Irfan & Iman,adiknya.

'Iman, makan ni. Bagi kuat. Besar nanti boleh jadi juruterbang. Bawak kapal terbang.'

'Ok ayah.Iman nak bawak kapal terbang...'

Tiba-tiba Irfan menyampuk...

'Iman bawak kapal terbang tu elok-elok. Jangan sampai ilang macam kat TV tu... (MH 370)'

Aik....budak yang kuat main macam ni pun alert berita semasa?? Kagum...

Azran gelak besar sebab dia tau Irfan jawab macam tu sebab tak nak 'kalah' dengan Iman. Ada je cara nak kenakan adik dia...

Alahai...Irfan!

27 September 2014

INDAH Itu Anugerah

Susah nak rasa INDAH dalam hati. Kalau keINDAHan tu wujud, ucap syukur pada-Nya. Itu anugerah. 
Ya Allah...syukur atas segalanya. aku mohon INDAH ini sentiasa ada dalam hati & jiwaku. Amin.

24 September 2014

Busy Body!

Uish...banyaknya sarang lelabah..
Hihi..lama tak jenguk blog ni. Sian dia...

Agak busy membesarkan badan, menambahkan keceriaan & mencari CINTA! 
Perkembangan terbaru; makin 'kembang', masih di syarikat yang sama, hampir temui CINTA tapi Allah yang tahu kesudahannya. Doakan Ina :)

Nak cerita pasal manusia 'busy body' sebenarnya. As an engineer at project site, kami yang perempuan-perempuan ni susah sangat nak kenakan baju kurung atau segala 'kain'. Hari-hari dengan seluar jeans. Bila kami pakai, semua orang cakap 'raya ke?' Eh..suka hati saya laaa...awak pulak yang risau,kenapa? 

Minggu lepas, dengan sengajanya Ina pakai baju kurung datang site. Tak ada alasan. Cuma dah lama tak pakai baju kurung. Mak pun dah bising 'tiap-tiap tahun buat baju kurung, pakai gi kenduri & raya je?'. Siap cakap 'raya tahun depan, pakai je yang ada ni ye...'

Disebabkan Mak la tukang jahit teragung Ina& tak nak menghampakan Mak, maka Ina pun dengan sengajanya pakai baju kurung di hari kerja. Then, datang sorang manager yang agak 'busy body' ni tegur... 'u wear this baju kurung means that u don't want to go to site today. U are an engineer maa... am I rite?'. No need to bother la uncle! I know my job & I will go to site even with this baju kurung if I have to go. But now, I don't think that I really need to go to site because my scope of work are not fully at site.

Apa pun orang nak cakap, Ina akan pakai apa yang Ina nak pakai & dengan cara Ina tersendiri selagi tak melawan hukum agama. Insya-Allah...
Tegur Ina tentang biadapnya Ina & kurang sopannya pakaian Ina tapi bukan tentang hak peribadi Ina. 



14 July 2014

Jangan Susahkan Hidup Orang Lain

Satu perangai yang ada dalam diri Ina sejak kecil: elak menjadi penyebab kesusahan orang lain.

Masa kecil, Ina memang sorang budak yang 'cengeng', kuat mengadu & mengada-ngada. Kakak-kakak & abang-abang tak suka bawak Ina main dengan dorang. Tapi, Ina antara anak kesayangan Abah sebab Ina anak bongsu perempuan. Abang & kakak selalu cakap yang dorang tak suka Ina. Sejak daripada Ina paham kata-kata dorang, Ina start jadi pendiam. Buat hal sendiri & tak suka nak sibukkan diri kacau dorang. Family ingat itu perubahan biasa tapi, Ina sengaja ubah perangai supaya tak dibenci adik-beradik.

Kalau berkawan, Ina memang kuat merajuk sebab Ina pentingkan persahabatan. Bila kawan pergi mana-mana tak ajak, Ina cepat terasa hati. Sampai besar, sikap tu sentiasa ada. Cara Ina kurangkan rasa nak merajuk tu ialah Ina anggap Ina tak penting dalam hidup semua orang. Sebab tu dorang selalu lupakan Ina (anggapan Ina je untuk pujuk hati sendiri).

Ina lebih suka pergi mana-mana sorang diri; makan sorang, merayau sorang-sorang, bershopping pun sorang-sorang. Ina hepi sebab tak fikir pasal sakitkan hati orang & tak risau tak ada teman nak pergi berjalan-jalan. Lagipun dari kecil, Mak & Abah selalu biarkan kami adik-beradik buat semua kerja sendiri; berdikari.

Kalau Mak & Abah ajak bercuti atau balik kampung, dorang tak pernah risaukan Ina (bila bersiap). Ina tau barang apa nak bawak, bila nak kemas & bila masanya nak kena angkat barang-barang masuk kereta. Bab makan & kerja-kerja rumah pun sama. Ina akan kemas segala benda yang Ina makan. Ina mengemas bilik & barang-barang Ina sendiri. Mak cuma asingkan segala barang kepunyaan Ina.

Ina tanya satu je, korang segan tak kalau mak korang basuhkan baju & siapkan makanan untuk korang tanpa korang tolong?
Kalau tak rasa segan, cek balik siapa korang. Sorang anak perempuan umur 20++ tak rasa segan bila mak buatkan semuanya?? Yang bujang, jangan cakap soal kahwin sebab korang memang belum bersedia.

Please...cukup la susahkan hidup orang. Cuba la berubah ke arah yang lebih baik. Tak tau, tanya. Tolong sikit-sikit pun dah ok. Belajar pelan-pelan....

Ina nasihat dengan pengalaman. Bukan nak cakap diri bagus, tapi Ina mengingatkan korang & diri Ina jugak. Kadang-kadang, 'ter'menyusahkan orang jugak...huhuhu...

Ampunkan Ina kalau Ina pernah susahkan hidup korang ye....

01 June 2014

Janji

Tajuk agak serius...
Bila cakap pasal janji, Ina sangat serius. Pada Ina, bila berjanji, kita macam bagi harapan pada orang yang kita buat janji tu.
Bayangkan kalau kita kat tempat orang tu. Kita janji nak jumpa, dia excited. Siap mintak cuti. Tapi, kita batalkan atas sebab yang kecik yang mungkin kita boleh tangguhkan...apa perasan kawan tu?
Kali pertama, boleh dimaafkan. Kali kedua, mula hilang percaya. Kawan tu pun serik. Maybe terasa hati. Nak ke dia dimungkiri lagi?? Rasa macam orang bodoh yang sentiasa ditipu.
Maaf kalau ada yang terasa. Tapi, itu la seriusnya Ina menilai JANJI setiap orang yang Ina kenal. Sebab tu Nabi kita cakap 'Mereka yang memungkiri janji tergolong dalam golongan munafik'. (Betulkan Ina kalau salah).
Tak kira berapa rapat hubungan Ina dengan orang yang berjanji, Ina mesti terasa hati dengan orang-orang macam ni. Ina akan serik nak berjanji dengan dia, cuba elak segala janji & hilang rasa percaya...
**Tak ada cara untuk dapatkan balik rasa percaya tu.

25 May 2014

Ilmu Yang Baru Dapat

Meh Ina kongsi ilmu yang baru Ina dapat beberapa hari lepas.

Seorang ustazah bagitau...

Untuk mengusir makhluk yang bernama jin daripada tubuh kita, amalkan Surah Al-Baqarah; ayat 102. Ayat ni menceritakan yang tak ada kuasa lain (termasuk sihir) yang boleh mengatasi kekuasaan Allah. Waktu mandi, kita bacakan ayat tu pada air mandian. Waktu makan, kita boleh renjiskan sikit air bacaan ayat tu dalam makanan & minuman kita. Waktu solat, baca dalam solat atau waktu berdoa.

Buat ibu-ibu, boleh bacakan ayat dari Surah As-Syura'; ayat 19. Sebut 'Ya Latif' 19kali. Diikuti dengan ayat tersebut. Bila sebut 'bimasha'', niat dalam hati 'jadikan anak-anakku berbudi pekerti & berjinak-jinak'. Lepas habis baca, hembuskan pada anak. Insya-Allah, anak akan lebih mendengar kata & menjadi anak yang baik.

Perkongsian yang sedikit; agar bermanfaat untuk semua. Insya-Allah...

15 May 2014

Hari Guru

Selamat Hari Guru untuk semua cikgu-cikgu, pensyarah-pensyarah & kawan-kawan Ina yang sedang & bakal jadi cikgu/pensyarah.

Advance sungguh bagi ucapan...

Bila sebut Hari Guru, mesti teringat zaman sekolah. Ada sorang cikgu yang Ina ingat sangat sampai hari ni. Dia baik & macam ibu pada semua anak-anak murid dia. Kami panggil dia Cik Zai. Walaupun tak berkawen, dia anggap kami semua anak-anak dia. Even jumpa kat luar sekarang pun, dia akan sebut 'ni anak dara Cik Zai ni...'. 

Dari darjah 1, Ina memang minat matematik. Tak kira cikgu apa pun yang mengajar, markah untuk subjek tu memang tak pernah menghampakan. Bila darjah 5, Cik Zai yang ajar subjek tu. Keluarga Ina ni perantau, bukan penduduk asal kampung tu. Kebanyakan cikgu lebih rapat dengan anak murid yang dorang kenal ibubapanya. Ina ni tersisih jauh la. Tapi, Cik Zai tak memilih bulu.

Mak & Abah selalu cakap kalau nak berjaya kena belajar lebih cepat daripada yang lain. Waktu kawan-kawan yang lain berlari-lari bila cikgu tak ada, Ina bukak buku math. Cuba pahamkan apa yang nak diajar lepas ni. Almaklum la, memang subjek kegemaran. Ina senyap-senyap gi jumpa Cik Zai, mintak dia ajar dulu. Bila masuk bab tu, semua buku latihan dah abis Ina jawab. So, Ina akan belajar lebih banyak lagi time dorang buat latihan tu.

Cik Zai senyum je bila Ina mintak dia ajar. Dia suka bila anak murid dia tunjuk minat. Bukan menunjuk-nunjuk atau nak dapat nama, tapi memang nak belajar.

Terima kasih Cik Zai sebab bagi tunjuk ajar & bimbingan sampai Ina tak pernah hilang minat pada math. Al-fatihah jugak untuk arwah Mr. Nor, cikgu math Ina (waktu darjah 6) yang meninggal dunia beberapa tahun yang lepas pada Hari Guru.

Guru, jasamu sentiasa kukenang...

12 May 2014

Persekolahanku

Semalam, tiba-tiba teringat semua kenangan waktu sekolah. Terdetik dalam hati, susahnya Mak Abah sekolahkan kami 8 beradik.

Kami bukan keluarga yang senang. Adik -beradik ramai. Cuma kami tak sampai tahap hidup susah lagi.
Ina pernah tak dibenarkan sekolah agama (darjah 1). Abah cakap umur Ina tak cukup lagi. Bila fikir balik, mesti parent Ina tak cukup duit nak sekolahkan Ina dulu. Masuk darjah 2, Ina yang mintak nak sekolah agama. Mak yang tengok Ina excited nak sekolah, akhirnya dia benarkan.

Anak perempuan bongsu bukan sebab untuk Ina jadi manja 'kededek'. Ina jalan kaki ke sekolah walaupun nak ke sekolah tu kena lalu jalan raya besar. Zaman tu, mak ayah yang lain semuanya hantar anak dengan kereta. Kalau jalan kaki pun, dekat sangat. Siap mak teman berpayung lagi. Ina redah hujan & panas setiap hari sebab seronok bersekolah, banyak kawan. Sentiasa jadi anak yang paling mudah dijaga. Apa yang Mak Abah sediakan, itu yang Ina pakai. Buku sekolah agama jarang dibeli. Buku teks pakai kakak & abang punya. Kalau tak ada, beli dari jiran-jiran yang dah tak pakai. Buku latihan Ina guna yang lama. Mak potong muka surat yang dah guna, balut buku tu cantik-cantik. Tu la buku sekolah yang baru untuk tahun baru. 

Sedih tengok yang lain. Dapat peluang, hidup mewah, tapi sia-siakan. Ramai yang ponteng, melepak & kalau ke sekolah pun, untuk main-main je.

Wahai adik-adik, belajar la selagi berpeluang. Kamu anak-anak generasi baru, semua ditatang bagai minyak yang penuh. Berusahalah, buktikan yang korang mengenang jasa mak ayah. Bagi kejayaan pada mereka. Biar senyuman yang jadi hiasan pada wajah mereka.

Mak & Abah, 
Ina sayang Mak Abah! Terima kasih untuk semuanya...

Allah, 
Kau panjangkan umur mereka. Berikan kebahagiaan dihati mereka.
Hiaskan senyuman di wajah mereka. Sihatkanlah tubuh badan mereka. 
Amin.

29 April 2014

Wedding Abie

 G2B di pelamin
Outdoor pengantin

Wedding ni yang buat kami semua terkedu, terkagum & sangat terkesan dalam hati & minda. 
Sepanjang majlis, Ina mendoakan semua yang terbaik untuk Abie & Fahmee. Happy untuk dia. Terasa bertuah sebab Allah tunjuk kuasa-Nya depan mata. Kun fa ya kun. Segalanya dah tertulis....

To Abie, 
Happy newly wed. Be a good wife & always support your husband.Give & take OK?
Bercinta lepas nikah...apa komen anda?? Hihi..hopefully you'll be the most fortunate person having Fahmee as your husband. 

Next, Mye's turn are coming!!! Tak sabar nak tunggu this weekend....

21 April 2014

Kerana RM20

Huhuhu...patutnya kisah ni jadi kenangan yang indah. Tapi, terus tak boleh diingati sebab rasa emosi sangat terganggu. Hopefully all these things never happen again.

MILO Malaysia Breakfast Day 2014

Daftar penuh semangat sebab nak buat larian lagi. Sambil-sambil bersenam dengan kawan-kawan. Sebelum mula, macam-macam kejadian sampai tak sanggup nak fikir balik. 
Kerana RM20, kami terkejar-kejar ke sana, ke mari. 
Kerana RM20, kami beremosi.
Keran RM20, Ina menangis tak henti-henti.
Kerana RM20, kami berkelahi.

Patut ke berlaku? Tepuk dada, tanya akal. Masing-masing dah cukup MATANG untuk berfikir. 

Even banyak benda yang jadi, sebahagian daripada kami pergi jugak larian tu. End up Ina & kawan-kawan berjaya habiskan larian 7km tu dalam 1jam. Lambat kan? It's OK. Permulaan.

Nah gambarnya!

 1..2..3..lekuk!

 kasut pun nak femes...

 K.A.M.I

 Alone!

 Feeling macam musim bunga...

Cakk!! Nak jugak die....

09 April 2014

G.E.M.U.K!!!!

Woooo... dah banyak labah-labah kat blog Ina. Sorry, too busy to look after this blog. Malas nak bukak lappy pun ye..hihi

Isu hangat yang semua orang sekeliling dok cakap adalah GEMUK! Macam mana nak kurus ni? Ina pun fail untuk turunkan berat badan yang sedia BERAT ni. Adoi...

Jog? Hampir setiap minggu mesti 2-3 kali. 1 sesi at least 2km. Tak mau turun jugak...
Sit up? Dah buat jugak. Hampir setiap malam..
Kurangkan makan? Hoho..yang ni tak boleh. Perut ni, meragam dia memang dahsyat. Makan berhari-hari pulak nak baik. Gastrik. Bak kata Kak Yan, macam ada dinosour dalam perut... berkeriuk-keriuk!

Bila usaha dah buat tapi berat tak turun-turun, Ina mula give up. Hihi..end up makan lagi!

Opppsss... jangan ada yang promote segala barang pulak kat sini ye! Ina kurang minat dengan segala 'alat' kuruskan badan. Kalau boleh, nak guna cara semulajadi je. Rumet, moh kita teruskan usaha. Hopefully akan berhasil nanti...


28 March 2014

Hormat Orang Kalau Nak Dihormati

Dah banyak tempat Ina pergi lepas tamat ijazah. Macam-macam ilmu & pengalaman baru terkumpul. Banyak jugak kawan & musuh yang datang. Ina nak kongsikan perkara yang satu ni...

Dalam semua tempat yang Ina pergi, mesti ada kawan-kawan yang tak tahu nak hormat orang lain. Maksud Ina bukan dari segi perkataan je, perbuatan pun sama.

Bila kita berkongsi tempat tinggal dengan orang lain, kita kena la hormat privacy kawan tu. Jaga & pelihara barang-barang kegunaan bersama. Contoh yang Ina boleh bagi; toilet. Lepas guna, pastikan la tak ada 'barang' kita yang tinggal, sampah tak dibuang merata-rata & cuci bila kotor.

Kalau kat dapur, memang selalu jadi. Kalau rasa nak makan sama-sama, kita masak la sama-sama. Kalau tak pandai, tolong apa yang kita tau buat. Kalau masak sendiri, jangan pulak lupa cuci pinggan, mangkuk & kuali yang diguna. Milik bersama kan? At least, jangan kacau tempat untuk orang lain membasuh & memasak. Kalau ambik makanan orang, pleaseeee laaa INFORM. Bukan susah sangat pun, sekarang dah ada whatsapp,wechat, BBM etc. Sakit perut tau kalau makan tak minta izin. Islam sangat tegah kita ambik hak orang lain...terutamanya makanan! Bila dah buat sampah, sama-sama laa kutip & buang kat tempat sepatutnya. 

Ina tak akan cakap banyak dengan orang yang perangai macam ni. Ina sibuk tahan marah. Cukup-cukup laa buat perangai kanak-kanak. Masing-masing dah besar kan? Fikir & react laa macam orang dewasa. 

Terfikir; macam ni ke perangai mereka di rumah? Ina bukan jenis orang yang sanggup tengok Mak bertungkus-lumus buat kerja sedangkan anak-anak goyang kaki. Sedih! 

***Hormat orang; orang akan lebih hormat kita.

11 March 2014

Malulah...

Malulah kamu
Mengaku Islam
Tapi masih menayang rambut

Malulah kamu
Mengaku Islam
Tapi betis dijajah mata liar

Malulah kamu
Mengaku Islam 
Tapi lupa rukun solat

Malulah kamu 
Mengaku Islam
Tapi tak 'jumpa' Kitab-Nya

**Yang Islam keturunan, kekalkan agama ini dalam hati & jiwa. Bukan hanya di bibir. Berusahalah kita untuk jadi YANG LEBIH BAIK. Insya-Allah

10 March 2014

Asas Agama Anak-anak

Salam. Baru berkesempatan menaip apa yang difikiran.

Keadaan Malaysia kita sekarang buat Ina fikir... 
'Apa punca masalah anak-anak muda kita mudah terpengaruh dengan segala gejala tak sihat & keganasan?'

Banyak yang simpulkan sebab utama adalah asas didikan. Dalam Islam, kita berpegang teguh pada agama ini untuk setiap perlakuan kita. Tapi, kalau anak-anak kita tak pernah diajar asasnya, macam mana mereka nak ikut?

Ina pernah dengar satu ceramah agama. Katanya, banyakkan buku-buku sirah Nabi kita di rumah. Biar anak-anak baca & fahamkan. Pada Ina, asas agama tu sendiri kena diterapkan sejak kecil. Bila anak-anak pandai membaca, bagi la mereka buku-buku sejarah Islam. 

Ina sendiri pernah dihadiahkan buku '100 Soal Jawab Mudah Tentang Agama' (lebih kurang la tajuknya) waktu berumur 8 tahun. Abah yang bagi. Katanya, Ina suka membaca. Sebab tu dia carikan buku tu. Dari soalan yang mudah-mudah tu, Ina tau apa yang kanak-kanak lain tak pernah baca.

Macam belajar Matematik, kita terangkan asas pengiraan. Kalau anak-anak ni faham, mereka boleh jawab soalan yang lebih sukar. Kalau tak faham, kita buat mereka faham dengan cara lain pulak. Qias mungkin.

Semalam, Ina & Yan solat maghrib kat shopping mall. Memang la tak akan dengar azan kat dalam tu. Bila Yan tanya 'dah masuk waktu ke? Kalau ikut jam ni, dah masuk..'
Ina pandang muka dia. Ina tanya 'waktu nya pukul berapa?'
'Pukul 7.28pm'
Sambil tengok jam kat handphone, Ina jawab 'Kuncinya yakin...Jom solat!'
Lepas Ina mula bangun, ramai yang ikut...
Apa yang Ina nak sampaikan ialah kita tau asasnya 'yakin', maka buatlah. Kalau tak, kena tunggu sampai keyakinan tu datang...atau tunggu bunyi azan laaa....

Kawan-kawan yang tengah membesarkan anak-anak, jom kita terapkan ilmu agama untuk kebaikan generasi Islam akan datang...

05 February 2014

Kawan ke Ambil Kesempatan???

Dah banyak kali Ina alami benda ni. Terasa macam persahabatan tu tak ada nilainya. Bagi kami sekeluarga, persahabatan tu macam saudara. Satu family kenal, boleh datang jenguk mak ayah masing-masing, yang ikut balik kampung pun ada. Susah senang kita kongsi sama-sama.

Bukannya macam sesetengah orang. Nak berkawan sebab mudah nanti nak jalan sana sini; kawan ada kereta. Senang kawan dengan orang tu sebab dia anak orang kaya, boleh belanja makan...dan macam-macam alasan lain. (Mohon terasa pada yang pernah buat kat Ina). Bukan apa, Ina cuma nak orang yang berperangai macam ni fikir panjaaaaaaaannnggg sikit. Macam mana korang pilih kawan, macam tu jugak korang akan pilih pasangan hidup.

Bayangkan.

Kalau korang terima seseorang ni sebagai pasangan hidup sebab kaya. Time dia jatuh muflis, korang nak bercerai ke?

Kalau korang pilih dia sebab hensem/cantik, lepas mengandung akan kekal cantik macam tu jugak ke? Yang lelaki pulak, tak boroi ke? Kalau tua nanti kacak/cantik lagi ke?



Letak diri kamu semua sebagai kawan yang diambil kesempatan tu. Suka ke orang buat macam tu kat korang? Bumi ini bulat. Kadang kita kat atas, kadang kat bawah. Jangan sampai satu masa, korang pulak menangis teresak-esak sebab tak jumpa sahabat yang baik. Mungkin jugak korang akan menyesal tengok betapa baiknya kawan tu...korang ambil kesempatan, dia masih teguh jadi sahabat.
Renungkan laaa. Kalau ada yang dipulaukan, tengok balik, selidik peribadi kita. 

**Ingatan untuk Ina jugak.....

31 January 2014

Kerjaya

Dah bertahun bekerja kat sini. Rasa macam kurang lagi ilmu. Tiba-tiba Ina merancang nak 'tambah' ilmu dengan try benda-benda lain. Try softwares yang tak pernah Ina cuba, buat benda-benda baru. Mana laa tau, nak kembangkan kerjaya kat tempat lain dengan skills lain pulak. Tak salah mencuba. 

Dengan stress yang ada sekarang, Ina rasa boleh hindarkan stress tu dengan menambah ilmu. Sambil-sambil bagi penerangan dekat adik-adik praktikal, Ina search ilmu yang Ina kurang tu. Tulis dalam buku, simpan videos & pictures yang perlu. InsyaAllah ada gunanya nanti. Moh kite! :)


24 January 2014

Teringat Mereka...

Huhuhu...2-3 hari ni, asyik teringat& seronok bercerita pasal mereka yang dah tak ada.

Mula-mula, dok ingat arwah Tok Ayoh..cerita pasal telatah dia menegur cucu-cucu dia dengan cara berlawak. Lepas tu, teringat arwah Mek. Rindu cara layanan dia. Pendiam tapi sentiasa lebihkan cucu-cucu. Arwah Mok tak rapat dengan Ina. Tapi, kenangan tetap ada.

Tadi, bercerita pulak pasal Mr. Nor, cikgu matematik yang buat Ina sukaaaa sangat-sangat pada matematik. Kalau boleh, Ina nak turunkan ilmu matematik dia pada orang lain. Jasa dia sentiasa Ina ingat.

Hurm....rindunya kat mereka. Ya Allah, Kau semadikan mereka dengan tenang & aman disana. Tempatkan mereka dikalangan orang-orang yang beriman...amin.