28 December 2015

Chalet TukTuk - 24 Disember 2015

Short & simple vacay for my family.

On 24th December, decide nak cari chalet. Call this place, owner cakap kosong. Boleh masuk. Confirm kan, on the spot balik packing barang. The whole Zawawi's family joined except Am & Imah. Balik Perak katanya. 

Petang tu, sempat singgah Pasar Selayang beli barang makanan untuk BBQ & semalaman kat sana. Anak-anak buah memang excited sebab nak mandi sungai. Sampai sana dalam pukul 6. Masuk bilik, solat & buat bara untuk BBQ. Lepak dekat hall depan chalet dari lepas maghrib sampai tengah malam. Yang kecik dapat movie time dengan laptop. Yang dewasa sibuk masak & makan sambil borak. Syok dapat luangkan masa borak & plan pasal family. 

Esoknya, pagi-pagi lagi bangun solat & siap-siap nak makan. Lapar. Sambung membakar makanan untuk sarapan & bawak gi sungai. Lepas pack barang, kami cari sungai kat belakang tu. Tempat yang so-so untuk mandi manda. Tak nampak air terjun tapi ada kawasan untuk yang kanak-kanak mandi & orang dewasa 'berkubang'. Air sejuuukkk sangat. Masuk sekejap je dah menggigil sejuk. Puas mandi, kami bukak bekal, makan. Semua bekalan licin! Hihi...kelaparan...

Pukul 11 lebih, semua dah dipanggil untuk balik chalet. Siap-siap tukar baju & check out. Rate agak murah & berbaloi dengan unplanned vacation ni. RM80 untuk 1 bilik (2 katil besar & 1 bilik air). Semua serba sederhana tapi cukup untuk kami.Ni gambar-gambar yang Ina ambil.

Bilik & kawasan lapang untuk anak-anak main


BBQ facilities. Boleh sewa peralatan lain.

Hall jadi tempat makan & borak kami

Movie Time untuk si kecik

Makcik nak enterprem jugak

Seafood & Nescafe

Membakar. Yang lain, melepak.

:)

View sungai 1

View sungai 2

View sungai 3

22 December 2015

Hujung Tahun...??

Bila birthday hanya seminggu sebelum tahun baru...

- Semua orang cerita azam tahun baru dorang sedangkan Ina berazam baru bila umur meningkat.

- Semua TV cerita pasal krismas & penggulungan (cerita sepanjang tahun tu). Ina pulak rasa macam dirai sebab banyak cerita best. Hihi

- Kawan-kawan bagi hadiah birthday dengan tema krismas. Barang-barang banyak yang murah sebab krismas pun orang bagi gifts.

- Cuti panjang sebab selalu berkembar krismas dengan weekend. Cuti sekolah pun tak habis lagi.

- Yang tak syok, baru cukup umur. Seminggu lepas tu kena guna umur tahun baru pulak. Cepatnya tua..huhu...

OK. Entry sengaja dibuat. Merry Christmas & Happy New Year!!!

05 November 2015

Latihan Industri, Internship, Skills Program

Salam.
Terasa nak kongsi pengalaman tentang praktikal/internship/latihan industri/skills program. 

First internship Ina kat Menara TM. Kat depan UM tu. Memang tak ada knowledge pasal maintenance atau wiring. So, kat sini Ina cari kawan & tanya banyak benda kat superior. Manager yang jaga Ina tu sebenarnya senior Ina yang dah bertahun-tahun grad (memang tak kenal sebelum tu). Tapi, lecturer kami sama. Masa tu dapat intern sekali dengan budak-budak UiTM Mechanical & Electrical. Manager tu tak ada schedule lengkap pun. Tapi, dia mintak kami pilih apa sistem yang kami nak fahamkan. Kami ambil time sendiri untuk tengok blue print & lukis semula ikut kefahaman kami (hand writing je). Bila nak turun ikut abang-abang maintenance, manager tak bagi. Untuk keselamatan kami jugak sebab abang-abang ni DAHSYAT! Bila dapat peluang, kami turun ramai-ramai. Tengok, belajar, bertanya & ambil gambar apa yang patut. Dapat jugak peluang kami panjat puncak Menara TM tu.

Habis belajar, Ina masuk Investment training. Kat sini pun ada intern. Sempat la sebulan jadi client dalam construction dorang. Bina properties untuk investment purpose. Mengadap subcon & consultant. Seronok sebab dapat mengarah & faham dunia construction sikit.

Lepas tu, Ina lari ke skills program untuk robotic & automation. Ini memang minat Ina. Main dengan PLC, robotic arm & electronics. Belajar sebulan, intern 2 bulan. Ina intern dekat bahagian robotik COE, UNITEN. Dapat buat line follower robot, program PHP & manual robotic arm untuk students. Sempat jugak involve dalam projek dorang untuk TNB. Boiler Header Robot. Tolong apa yang boleh.

Pernah dengar pasal GEMS? Yang tu pun Ina join. Kursus dekat Genting selama sebulan. Then, sambung intern. Kali ni, buat maintenance dekat kilang Pharmaniaga. Ina jaga mesin laundry, pest control, toilet & kadang-kadang, dapat jugak ikut abang-abang maintenance masuk baiki mesin-mesin dalam kilang.

Waktu Ina grad, ekonomi teruk. So, Ina tak pilih kerja. Apa yang Ina boleh buat, Ina join je. At least tambah pengalaman & ilmu. Ina kongsi cerita supaya adik-adik yang nak intern tu semangat cari ILMU & PENGALAMAN. Jangan mengharapkan superior saja. Kena ada initiative untuk belajar. Ramai yang memburuk-burukkan company tempat intern dorang tapi, dorang tak guna peluang untuk belajar. Change the mind set & be good for your own benefits.

17 October 2015

Perkongsian Ilmu (Islam)

Salam. Sibuk dengan urusan kerja. Tak sempat buat entri. Hope ilmu yang dikongsi ni berguna untuk semua. Kebanyakannya diketahui dari pembacaan & perkongsian melalui internet & sahabat-sahabat.
  • Lakukan solat Dhuha setiap hari supaya dipermudahkan & dibuka pintu rezeki.


Niat & Doa Selepas Solat Dhuha

  • Lepas solat Dhuha, bacalah surah Al-Waqi'ah. Moga diperluaskan rezeki kita.
  • Bagi yang lambat jodohnya atau sentiasa rasa hidup bermasalah, bacalah Surah Yaasin di waktu pagi. InsyaAllah dipermudahkan segala urusan.
  • Ayat Kursi - elok diamalkan sebelum melangkah keluar dari rumah (waktu pagi) & setiap kali lepas solat. Hikmahnya terhindar daripada segala kejahatan & dipermudahkan urusan hidup.
  • Surah Al-Insyirah (Alam Nasyrah) - waktu memasak, baca surah ni berserta selawat & kacau masakan ikut arah lawan jam. Moga ahli keluarga dieratkan hubungan, lahir anak-anak yang soleh & dilapangkan dada.
  • Setiap Jumaat, bacalah surah Al-Kahfi. Dikatakan hikmahnya kita dihindari daripada segala fitnah dunia hingga hari Jumaat seterusnya. InsyaAllah.

P/S: Perkongsian ni bukan untuk bermegah dengan ilmu. Tapi, untuk diamalkan oleh insan lain & menjadi rujukan Ina sendiri untuk masa akan datang. Moga ada yang mengamalkan. Kalau nak lebih tepat hikmah-hikmahnya, bertanyalah pada yang lebih arif.

16 September 2015

Lelaki di Caltex

Salam.

Kisah ni jadi petang tadi. Ina baru balik dari Wangsa Maju ke rumah staf. Singgah Caltex berhampiran, isi minyak & beli roti.

Waktu nak isi minyak, tiba-tiba datang seorang lelaki india lingkungan umur 50-an. Ina baru nak angkat nozel, nak isi minyak. Takut. Risau. 
"Apa yang dia nak?", terfikir macam-macam.
Dia cakap dalam bahasa Melayu yang susah nak difahamkan. Tapi, Ina cuma boleh faham yang motor dia hilang waktu isi minyak. Dia nak balik. Dia tak ada duit. Mintak Ina sedekahkan apa yang mampu. Mata dia asyik menatap roti yang Ina baru beli tadi. Ina tak banyak duit. Almaklumlah, tengah bulan. Dekat-dekat nak raya. Roti yang Ina beli tu bekalan untuk sahur esok. 
"Apa Ina nak bagi?"
Kesian tapi takut ditipu. Nak bukak handbag, takut jadi kes ragut atau samun. 
"Apa nak buat ni?"
Keliling Ina penuh dengan orang yang isi minyak & pekerja stesen minyak. Tapi, masing-masing cuma perhatikan apa yang cakap dengan lelaki tu tanpa ada reaksi nak tolong Ina jauhkan diri daripada dia. Ina cuba tolak daripada bagi dia apa-apa sedekah. Ina pandang dia. Dia cuma tunggu sambil harapkan Ina bagi sikit duit. 
"5 ringgit pun tak ada?"

Ina mengelak sampai Ina dapat masuk kereta & start enjin. Dia masih tunggu kat tepi kereta sambil buat muka simpati, tadah tangan meminta lagi. Ohhh... Ina tak mampu biarkan dia macam tu. Dari dalam kereta, Ina seluk handbag. Keluarkan duit seringgit-seringgit yang ada (mungkin kurang daripada 5 ringgit). Bukak tingkap,Ina hulurkan duit tu. Dia nak salam tanda terima kasih. Ina tolak. "Saya Islam"
"Sorry-sorry. Saya tau tak boleh salam. Tapi banyak orang pegang-pegang boyfriend walaupun Islam", lebih kurang macam tu la maksud kata-kata dia. Tunggang langgang ayatnya. Puas fahamkan. Dia ulang berkali-kali. Sempat jugak dia bertanya 
"U sudah kawin?"
"Belum, uncle"
"U ingat cakap saya ye. Kalau dah jumpa boyfriend, keluar jalan-jalan, borak-borak; jangan pegang-pegang. U jangan simpan 'dalam itu komputer'. Tapi, ingat dalam otak U"

Nasihat yang berguna. Ina angguk. Ina cuba berlalu. Dia masih mahu bercakap. Ina mintak izin nak balik dengan alasan ada kerja nak buat.

Allah...sungguh Ina tak faham apa hikmahnya semua ni. Tapi, waktu Ina drive balik, Ina menangis. Sebak entah kenapa. Rasa macam dia sedang mendoakan sesuatu untuk Ina walaupun Ina cuma bagi sikit duit. Ina harap Ina sedekahkan rezeki tu pada orang yang betul, dapat bantu dia & dapat tunjukkan padanya kebaikan dalam Islam. 


02 September 2015

Kesayangan...???

Masa kecik-kecik dulu, Ina selalu dengar Kak Ana merajuk cakap... 
'Yelah. Anak kesayangan balik kan?'

Dan Mak akan jawab
'Semua anak Mak sayang...keluar dari Mak belaka.'

Yes. Betul tu. Tapi, bila dah kawen, Kak Ana cakap yang dia dah paham perasaan Mak. Bukan nak sayang sorang je. Cuma ada perasaan macam malas nak layan anak yang mengada lebih-lebih ni (macam Kak Ana la kan? hikhik...)

Baru-baru ni, ada kawan tanya pasal keluarga. Berapa ramai anak buah? Siapa yang paling disayangi?

Untuk pengetahuan, semuanya Ina pernah jaga. Dari bagi makan, tidurkan, mandikan & segala urusan penjagaan la Ina buat. Anak-anak buah fikir Cik Ina dorang ni garang tapi dorang tetap datang dekat & sayang Cik Ina. Tak caya, cuba tanya. Siap ada yang jadikan idola...hehe...

Bunyi agak berlagak & masuk bakul, angkat sendiri di situ. 

OK. Dalam 12 orang anak-anak buah, TAK ADA yang favourite or betul-betul kesayangan. Semuanya sama bagi Ina. Cuma yang paling kecik akan lebih diberi perhatian sebab Ina akan mudah teringat keletah dorang sampai rasa rinduuuuu sangat-sangat.

Bila jaga anak-anak buah, dorang ajar Ina erti sabar, jujur & kasih sayang sebenar. Anak-anak kecik tak pandai berbohong & setiap kata-kata dorang semuanya observation daripada segala kelakuan orang dewasa sekeliling dorang. So, behave in front of our children ye!

01 September 2015

Mensyukuri & Menghargai Mereka

OK. Entri untuk menghargai sahabat-sahabat Ina dari kecik sampai ke usia sekarang...

Ana Daai. Sara. Ana Hery. Juju.
Kawan zaman sekolah rendah yang rapat dengan Ina. Ada masalah, kami kongsi sama-sama. Susah payah bersama. Bila tak bawak duit gi sekolah, Sara akan belanja. Bagi keperluan/alat tulis. Bila berjalan kaki ke sekolah, Ana Daai teman setia. Ana Hery & Juju tempat ngadu masalah...

Ana Hery. Ica. Sue. Nisa. Nana. Elin.
Dari tingkatan 1 kami rapat. Teman makan, teman belajar, teman gosip, teman camping & segala aktiviti-aktiviti sekolah. Dorang tempat Ina menangis & ketawa. Walaupun selalu moody, dorang tetap ada dengan Ina.

Tini. EJ. Arif. Mas.Afiqah. Haza.
Masing-masing punya karektor berbeza. Ina rapat dengan setiap sorang sebab keunikan masing-masing. Tini & EJ antara yang pertama Ina jumpa time daftar asrama. Sebilik. Gila-gila. Dorang influence Ina untuk jadi mudah bergaul dengan orang. Teman melepak, belajar, memekak tengah malam. Tapi, otak dorang dahsyat! Budak bijak. Arif berpendirian. Banyak masalah yang kami kongsi sama-sama. Mas, Afiqah & Haza kawan sekelas. Perangai lain-lain. Mas banyak cakap, Haza pendiam tapi bijak. Afiqah sopan santun tapi gila-gila. OK. Rindu tetiba.

Azimah. Nurul. As. Kiah. Hetty. Heh. Aina. Mel.
Azimah, Nurul, As, Kiah & Hetty kawan satu dorm. Sentiasa ada time Ina perlukan kawan & teman. Heh, Aina & Mel kawan sekelas. Masing-masing berbeza. Tapi Ina sayang dorang sebab kebaikan & kesetiaan dorang. Tempat luah perasaan & segala stress.

Huda. Ain. Bona. Sha. Erlin. Yan. Diha. 
Huda, teman joging & bersukan. Aktif & baik. Ain, baik & alim. Seronok berbual tentang agama & hidup. Bona, kawan berkongsi masalah. Sha, tak ada kawan lain yang boleh gantikan dia. Sentiasa ada sepanjang di universiti. Sekali pandang, Ina boleh tau segala masalah dia. Umpama kembar seiras. Cuma saiz je berbeza. Erlin, seakrab Sha. Sentiasa ada dengan kami. Yan & Diha, lambat nak rapat. Tapi, tetap kawan yang memahami.

Mye. Kak Mazu.Kak Zai. Kak Shima. Gee. Aida. Abi
Tetiba jadi rapat dengan dorang. Selalu bersama walaupun baru kenal. Peneman kesunyian Ina. walaupun dorang tak berapa paham perangai Ina.

Mye. Shu. Fatin. Liza. Ifi. Kak Yan. Kak Earda. Kak Raimee. Haidhir.
Teman makan. Teman bergosip. Teman bercerita. Teman bershopping & bercuti. Ifi rumet merangkap teman berkongsi pendapat.  

Terima kasih buat segalanya sahabat-sahabat. Jasa korang sentiasa Ina ingat. Bukan senang untuk hidup dengan manusia pelik macam Ina ni. Moody. Cepat marah. Kuat merajuk. Semuanya Ina. Korang tetap ada, selalu melayan kerenah Ina. Ina sayang korang!!! Terima kasih sekali lagi...

11 August 2015

Solat Dhuha

Salam. Hai! Nak menulis tapi tak sempat on laptop pun. Ni pun paksa diri bukak malam-malam. 

Media sosial ada kebaikannya kalau kita pandai menggunakan. Ada kawan yang ingatkan Ina tentang Surah Alkahfi setiap Jumaat. Ada yang share tentang ilmu-ilmu agama yang mungkin kita tak pernah tau atau mungkin dah lupa. 

Satu benda yang Ina jumpa & Ina cuba buat satu persatu. Try istiqamah. SOLAT DHUHA & pengisiannya. Ada jugak yang kongsi tentang suami isteri yang jadikan solat dhuha ni perkara wajib setiap hari. Sebelum berniaga, mereka solat dhuha & membaca Surah Al-waqi'ah (Hari Qiamat). Fadhilatnya Al-waqi'ah ni sebagai doa harian supaya dilimpahkan rezeki & tak ditimpa kepapaan. Kalau info Ina salah, tolong perbetulkan ye.

Ina pernah kenal sorang anak dato' tempat Ina bekerja. Dia cuma pelajar latihan industri waktu tu. Tapi, tak ada yang akan tau dia anak dato' kalau tak tengok pada namanya. Simple je orangnya. Setiap pagi, muka & rambutnya basah dengan wuduk. Tenang. Ina pernah terserempak dengan dia tengah ambil wuduk. Terdetik terus dalam hati, 
'Orang kaya yang humble. Patut la Allah limpahkan rezeki pada mereka'.

Dulu, Ina tak tau cara solat dhuha, sentiasa rasa susah nak cari waktu untuk solat. Bila berjumpa dengan sorang lagi budak latihan industri (perempuan), Ina terus usahakan untuk ikut dia ber'dhuha'. Belajar cara, pahamkan satu-satu. Try untuk buat setiap hari. Jadikan rutin. Allah permudahkan. Ina sentiasa ada masa. Lepas baca kisah suami isteri yang ber'dhuha setiap hari tu, Ina cuba pula untuk baca Al-waqi'ah pulak. Syukur, rezeki Ina diperluas. Gaji yang ada sentiasa mencukupi. 

Tapi, rezeki jodoh masih belum. Tak apa. Kata ustaz,mungkin kita baru buat 50 kali. Allah mungkin nak beri rezeki tu lepas kali ke-100 kita buat. Teruskan berdoa. InsyaAllah, akan tertunai.

Untuk sahabat, jom cuba amalkan solat dhuha. Mula dengan yang pertama, buat jarang-jarang. Kemudian, kuatkan semangat untuk buat hari-hari. Moga dipermudahkan, dilimpahi rahmat & rezeki oleh-Nya. Amiiinnn...

29 July 2015

Raya! Raya! Raya!!!

Salam. Hai semua! Dah sebulan lebih menyepi. Sian blog ni. Ampunkan Ina sebab terlalu busy & jadi malaaaasss sangat nak on laptop. Kat ofis bukak je internet. Tapi, takkan nak update blog time keje kan? Huhuhu...

Raya tahun ni macam mane? Haaa..Ina macam biasa, balik Kelantan yang sesak & meriah tu. Beberapa hari sebelum raya mesti meriah highway Karak tu kan? Sampai ada yang bersusun kat bahu jalan untuk tidur. Penat memandu...

Driver Ina tahun ni tetap Epul, si mekanik terhebat. Tapi, dia yang bersusun kat bahu jalan tu...sebab ngantuk, tak tidur 2 malam. Adoi laa adikku ini... Takpe la, janji tak drive time ngantuk.

Kami konvoi 2 kereta dengan Azran (abang). Naik ikut Genting. Sampai simpang kat bawah tu, Azran termasuk arah KL. Menghala ke tol Gombak semula & menghadap jammed dari tol Bentong sampai bandar Bentong. Ina entah kali ke berapa tertidur & jaga semula. Bosan. Okay, kami gerak di tengah malam ye. Kat area Ulu Dong, kami singgah masjid untuk sahur, tidur & solat. Ada laa dalam 3 jam. Lepas subuh, kereta still banyak walaupun tak jammed. Gerak slow2 sampai Kuala Krai. 2 kali berhenti tepi sebab Epul ngantuk. Bila sampai Manik Urai, Ina take over sampai ke kampung. Terpisah jugak dengan Azran. Pukul 10 pagi sampai kampung. Letih2 pun, sempat jugak ikut Mak & Lily cari barang makanan untuk berbuka puasa. Seronok nak buat persiapan raya...

Abah balik kemudian sorang diri. Ada urusan katanya. Anak jantan lagi 2 orang menyusul kemudian sebab balik raya kat Melaka dulu. Asalkan semua balik berkumpul, itu dah cukup bagus. Sorang lagi bawak diri. Beraya di KL. Entah kenapa, Ina tak pasti. Hope next raya dia ikut sama balik kampung. Cucu Abah semua ada. Itu la penyeri raya kami.

Juadah biasa saja. Yang bestnya, dapat jumpa ramai saudara-mara & melawat kawan lama kat Tanah Merah. Kisah raya tahun ni ada yang kurang enaknya. Tapi, biarlah gembira tutup semua duka tu. Al-fatihah untuk arwah che dah yang meninggal Mei lalu.

Soalan yang tak dapat lari, STILL, 'bila nak kawin?' Yang bertanya, banyak2 kan doa untuk Ina ye. Mana tau, termakbul...amiiinnn... Yang rekemen orang pun ada. Bawak jumpa Abah terus ye. Biar Abah screening test dia. Hihi.

Nah! ni gambar2 yang dapat diambil.





Siblings without another 3 gentlemen




Nephews & nieces





27 May 2015

Chating Time!

Topik paling syok bagi Ina ialah bila berborak pasal agama. Tak kira la sesama Islam atau dengan non-muslim. 

Kawan-kawan untuk bertukar pendapat biasanya Mak, Kak Ana, ex-rumet & adik-adik kat ofis. Semalam baru selesai satu sesi berbual panjang dengan adik ofis yang sorang tu...

Ada idea macam mana nak menegur dengan tak sakitkan hati orang sekeliling?

Kat ofis, ada kaum adam yang tanya Ina, kenapa tak pakai loceng pada barang kemas? Perlu ke?
Ina cuma jawab, tak boleh bagi perempuan Islam. Ramai mungkin tak pernah tau yang loceng pada diri sorang perempuan tu haram; menarik perhatian. Kalau tak silap, bunyi-bunyian tu jugak memanggil syaitan kan? So, wanita-wanita yang membaca, bagitau pada yang tak pernah tau. Perbetulkan. 

Ada yang tanya pendapat tentang solat jamak & qasar. Ina kurang ilmu tu. Cuma Ina ikut asal pembelajaran. Mesti melebihi 90km, tidak bermastautin di tempat kita solat tu (lebih daripada 3 hari). Pasal menetap lebih 3hari kat tempat tu & boleh lakukan jamak & qasar; Ina rasa jawapannya TAK BOLEH. Kita dah bercadang & memang nak menetap lebih daripada 3 hari maknanya tu dah dianggap mastautin. Betulkan Ina kalau fahaman Ina ni salah.

Bila solat, orang tak pentingkan pergerakan mereka betul atau tak. Ina tak cakap Ina betul. Tapi kalau kita dah memang tau benda tu salah, kita wajib perbetulkan kan? Contohnya cara rukuk & sujud bagi perempuan. Mesti rapatkan tangan ke sisi. Rukuk mesti 90 darjah, tak perlu lebih atau kurang. Sujud pulak, 7 anggota badan (2 perut jari kaki, 2 lutut, 2 tapak tangan & dahi) mesti sentuh tempat sujud. Nampak remeh tapi ramai tak peduli atau mungkin tak tau.

Yang Ina tau, Ina nak sampaikan. Tapi, yang Ina tak tau, please bagitau. Tambah ilmu, perbaiki diri. Moga jadi umat Islam yang lebih baik. InsyaAllah...amin.

24 May 2015

Personaliti VS Minat

Krisis Identiti. Lebih kurang macam tu la. Orang tengok Ina konfius, Ina sendiri pun konfius.

Yang mana baru kenal Ina, dorang selalu terkejut bila tau perangai, sifat & minat Ina yang bercanggah ni.
Banyak yang cakap, Ina nampak lembut & muslimah sangat. Tapi, ramai yang tak tau Ina minat muzik-muzik rancak (pop & rock), suka pertukangan, elektrikal, melayan karaoke (dengan kawan-kawan saja) & suka outdoor activity. OK, outdoor activity terpaksa tolak tepi sementara sebab sentiasa terhalang & sedang mencari kawan untuk start program sendiri.

Kalau dengar lagu, memang head banging even berbaju kurung, duduk bersimpuh. Bayangkan ye. Itu Ina.
Pertukangan & elektrikal tu minat dari zaman belajar dulu. Adik-beradik ramai lelaki tapi bila bab tukang menukang, tukar lampu, Ina antara yang berminat nak tau & cuba buat. Tu la sebabnya kerja pun nak kerja bidang ni. Bukan paksaan, bukan terpaksa. Tapi, minat.
Nyanyi? Hihi..suka! Tapi, pemalu & darah gemuruh. So, nyanyi depan kawan-kawan dalam bilik karaoke yang gelap tu je.
Outdoor activity sentiasa terhalang dengan keizinan Mak. Pernah join Adventure Team masa zaman U. Kononnya nak mendaki gunung, aktiviti panjat-memanjat. Tapi, setiap kali cakap nak join, Mak mesti tak bagi. Disebabkan 'syurga di bawah tapak kaki Mak', maka Ina pun pasrah. Mujur Abah tak pernah halang. Even nak vacation jauh sikit pun Mak selalu risau. Tapi, anaknya plan dulu baru bagitau; paling selamat. Tu pun bila dah kerja baru berani.

Jangan judge dengan apa yang kita nampak saja :)

07 May 2015

Larian & Ina Awie

Hobi yang dari zaman sekolah lagi dah melekat. Larian.

Ina tak pandai main bola jaring,bola baling, bola tampar atau apa-apa sukan berkumpulan. Yang biasa Ina take part cuma larian & lompat jauh. Lontar peluru pun selalu tersasar (sebab lefthanded akan baling menghala ke kanan).

Zaman U dapat join larian masa tahun 1 je. Lepas frust tak dapat kuota kolej, Ina malas dah nak join. Kalau ada pun, joging dengan Alhuda, best fren untuk joging merangkap kawan satu course.

Sejak setahun lepas, Ina dah try aktifkan diri join larian-larian sekitar KL. Seronok. At least, Ina paksa diri untuk terus fit (walaupun badan dah NAIK sangat!). Sorang-sorang pun Ina akan attend larian tu. Janji dapat jog.

So, siapa-siapa rasa nak join atau nak temankan Ina, meh la. Kita register larian banyak-banyak tahun ni. Actually, Ina dah berjaya influence kawan-kawan & Adik untuk join Ina berlari. Anda bila lagi? ;)

Ni gambar-gambar larian yang ada dalam simpanan...
The Music Run by AIA

Charity Walk HSBC

Men's Health Women's Health Run

MILO Breakfast Day 2014

KL City Run
KL City Run
Maksak 2014

TM Fan Run 2014


World Diabetes Day Run

100Plus Outrunner 2015
Run 4 East Coast 2015

3R International Marathon

04 May 2015

Sedih. Cari Punca.

Entah apa yang ganggu, hari ni mood tak berapa nak baik. Rasa nak nangis. Rasa sedih semacam je. Punya la kaji mana datang perasaan ni sebab nak control tak mo nangis. 

Hari ni, Ina kerja walaupun orang lain cuti Wesak. Almaklum la...construction. Kerja time cuti tu BIASA...huhu (ni salah satu punca sedih kot).  

Frust bercinta? TAK. Cuma bengang dengan spesis suka mempergunakan perempuan untuk kepentingan mereka..sanggup mainkan hati wanita selembut Ina. Eh?? Perasan! Ahh..yang penting, Ina benci dia!

Maybe Ina rindu 'orang jauh' yang asyik jawab 'Saya kat kampung. Line hp tak clear'. Mana awak? Dah balik? Nak text, maluuu.... :)

Oh. Dari pagi, boss dok suruh pindah masuk bilik meeting sebab bahagian hall tu nak demolish. Serabut dengan boss. Mana ada orang kat department kita tu nak tolong saya pindah. Semua CUTI WESAK boss... Tunggu je la esok!

Then,terus teringat, terkenang mula-mula datang sini. Masa tu ofis baru siap tak sampai sebulan. Ina duduk kat tempat tu dari mula sampai sekarang. Banyak yang keluar masuk. Banyak kenangan indah & sedih. Lepas ni, dah tak nampak semua tu...dah tak boleh nak kenang-kenangkan lagi. Sayu je rasa....

Sebab sedih lain? Maybe dah nak 'mengambang'...ooopppss!! Sindrom PMS...

OK.Cukup la luahan sempena birthday Epul & Wesak Day. Anyway, HAPPY BIRTHDAY EPUL ADIKKU YANG MACHO! (Bukan senang nak puji...) Rajin-rajinkan diri ye tolong ambil baju-baju larian kakakmu ini ;)

14 April 2015

Percutian Pulau Pertama

Early April baru-baru ni, Ina & officemate ke Pulau Perhentian. Ina, Shu, Fatin & Liza. Not too close to each other but we enjoyed the vacation. Knowing each other's behavior & tolerate with them.

Pulau sangat cantik. Tenang. Membahagiakan sampai lupa semua kerja. Rasa macam nak angkat semua yang cantik-cantik tu pindah KL. Hari-hari boleh tengok...hihi. 

Thanks to Yoe, my fren from GEMS program, also a boatman in Perhentian, for helping us do the reservation. Tak sempat borak-borak. Just say 'hai' je. Next time, kalau ada kesempatan, Ina datang lagi.

Oh ye. Ni la percutian pulau pertama untuk Ina. Seriously! Even umur dah nak masuk 3 series kan...Sedih! Gambar pulau?? Jap ye...

Pemandangan dari Sha-ri La Hotel




Perhentian Kecil


Jeti Perhentian Besar - tunggu bot


Sunset di Perhentian Besar

Selamat Tinggal Pulau Perhentian!

07 March 2015

Keajaiban Jodoh Ketentuan Allah

Dalam perjalanan hidup ni, macam- macam kisah jodoh yang Allah tunjukkan depan mata...

Ada cikgu yang menanti jodoh sehingga usia lanjut. Akhirnya, Allah temukan dengan bekas suami sahabatnya (yang sudah meninggal dunia). Terjawab kenapa jodohnya lewat.

Ada kawan yang selalu gagal bercinta. Bertukar pasangan & kecewa. Lastly,bertemu jodoh dengan pilihan ibunya. Bahagia jugak akhirnya.

Kawan yang dah bertunang, putus hubungannya waktu semua persiapan perkahwinan siap..tinggal seminggu dua sebelum majlis. Allah datangkan seseorang sebagai ganti & hidupnya cukup bahagia sekarang.

Ina percaya ketentuan Allah..terlalu percaya. Redha la dengan ketentuan-Nya bila Dia memutuskan hubungan kita dengan seseorang. Mungkin si dia bukan untuk kita. Satu masa, kalau diizinkan, akan datang jodoh terbaik buat kita yang masih sendiri. Berdoa la. Dia Maha mendengar...

Buat sahabat-sahabat yang sudah membina keluarga, syukurlah. Doa kamu termakbul. Buat yang belum, teruskan la berdoa..

InsyaAllah..jodoh itu milik kita nanti...

03 March 2015

Yang Berbaloi Di Akhirat

Para lelaki...

Kalau ingin berkahwin dan banyak pilihan wanita...pilih la mereka yang berbaloi di akhirat!

Perlu ke melihat kecantikannya jika aurat yang ada tak dijaga, budi bahasa tak ada. Yang penting untuk dinilai; agamanya!

Bijak la memilih agar kalian gembira di dunia & bahagia di akhirat.

Insya-Allah....

25 February 2015

First Time!??

Untuk pengetahuan, Ina tak pernah lagi naik flight even umur dh nak 3 series...

Bila agaknya my first time tu? Terdetik di hati bila Mak ajak gi umrah. Kena kumpul duit ni...

15 February 2015

Lelaki 'Hensem'

Siapa lelaki 'hensem' pilihan Ina?

1. Dia yang menjaga hati wanita kesayangannya sebaik-baik jagaan & tak menduakannya.

2. Dia yang tak membebel macam perempuan.

3. Dia yang baik akhlak & tutur kata.

4. Dia yang tak pernah menipu & sentiasa jujur, amanah.

5. Dia yang tak mainkan perasaan wanita yang lembut & mudah terguris.

*Bukan paras rupa jadi ukuran 'hensem'nya dia.

Ini pendapat & pandangan Ina saja. Nak argue, pergi zoo :)

14 February 2015

Perginya Seorang Pemimpin

Zuhudnya dia. Matang fikirannya. Perginya ditangisi rakyat walaupun tak pernah bersua. Dah 2 hari dia meninggalkan kita. Tapi masih ramai yang ceritakan tentangnya. Hati ini terkesan juga dengan kehilangannya. Aku yang sukar menangisi pemergian terasa meremang melihat keajaiban yang Allah tunjukkan. Terasa hingga ke hati. Sedih tapi tak meratap.

Moga Allah menempatkannya dikalangan sahabat-sahabat nabi...

11 February 2015

Tak Terluah

Korang pernah rasa tak....???

Nak cakap,luahkan semua yang kita tau. Tapi, benda tu akan bagi kita kesedihan, kepahitan. Kita tau lepas meluahkan kita akan bertambah-tambah sedih.

Kalau tak meluahkan sekarang, mungkin kita takkan ada peluang lain lagi. Serba salah. Jadi, benda yang nak disampaikan tak terluah. Hati & perasaan tak tenang sebab sentiasa berfikir. Tidur tak lena, mandi tak basah la orang kata. Semuanya tak kena...

Allah, Kau saja yang tau apa aku rasa. Kau saja yang tau jawapan sepatutnya. Berikanku petunjuk, jalan terbaik yang patut aku ambil. Permudahkan segalanya untukku...amin.

10 February 2015

Kamu

Jiwa ini kosong. Tapi kamu ada
Hati ini sunyi. Tapi kamu ada
Hidup ini susah. Tapi kamu ada
Kerja ini merunsingkan. Kamu tetap ada

Aku sentiasa ada kamu untuk aku terus senyum. Terima kasih Allah, keluarga dan sahabat. ;)

05 February 2015

Cinta, Hidup & Aku

Hidup tak selalu mudah
Kadang terasa gundah
Kadang terasa indah
Itu semua lumrah

Cinta
Kadang ia berdusta
Kadang ia bahagia
Perlu bijak menilainya

Hidup tanpa cinta; lesu
Cinta tak hidup; kaku
Cinta,hidup & aku
Sentiasa satu

29 January 2015

Rotan Anak?

Kecoh cerita pasal tak boleh rotan anak kan? Kena bagi kebebasan pada anak-anak untuk berfikir & menilai? 

OK. Mengikut Islam, anak-anak yang lahir dari rahim seorang Islam automatik seorang Islam juga. Tak boleh menafikan keislaman tersebut. So, mengkhatan, 'membelah mulut', aqiqah mesti dibuat untuk anak-anak ini. Dari segi pendidikan tu, masing-masing ada cara didikan mereka.

Ada anak yang mampu dikawal dengan menasihat & bercakap lemah-lembut. Tak salah kita gunakan pendekatan tu dahulu sebelum merotan. Untuk merotan pun, Islam tak benarkan kita rotan sesuka hati. Sebaik-baiknya, rotan dibahagian bawah; betis contohnya dan cuma bertujuan mengajar anak tu, bukannya melepaskan geram.

Anak-anak yang baik tak perlukan rotan. Dia mudah diajar dengan berlemah-lembut. Tapi, macam mana pulak yang 'tak makan saman'? Di barat, anak bebas bersuara. Tapi, bagus ke cara pendidikan mereka? Kalau bagus, kenapa banyak jugak jenayah & melawan cakap ibubapa? Nilai la dengan cara didikan Islam sebenar. Islam itu agama kita. Segala asas kehidupan ada didalamnya. Kaji setiap apa yang Nabi 'sampaikan' melalui sunnahnya. Ada hikmah untuk kita. 


15 January 2015

Si Tamak Kasih Sayang

Ni pesanan untuk lelaki yang suka main kayu tiga, playboy dan seangkatan dengannya.

Tolong la jangan bagi harapan dekat wanita-wanita ni sebab mereka mungkin akan jadi wanita yang hilang percaya pada semua lelaki. Jiwa wanita terlalu lembut. Mudah dipermainkan. Sukar melupakan & sentiasa mudah jatuh hati.

Please....kalau tak ada niat memperisterikan, bagitau direct. Dia boleh move on. Dia boleh melupakan & teruskan kehidupan macam biasa. Susah untuk melupakan semuanya....

Si Tamak Kasih Sayang = Di sana nak, di sini pun nak

Tolong la!!!

13 January 2015

Peminat K-Pop Itu & Kamu

Heboh sejak hari minggu baru ni sampai ke hari ni cerita pasal peminat K-Pop di Malaysia dipeluk lelaki Korea. 

Pendapat Ina, yang perempuan-perempuan tu boleh menolak untuk tak buat aksi-aksi macam tu dengan cara berhemah. Terangkan tentang agama kalau perlu. Tapi, kenapa tak menolak???

Anda di atas pentas, di khalayak ramai. Berpakaian sopan, Ina fikir, mereka ni semuanya berpelajaran. Ada akal untuk fikirkan baik dan buruknya.

Yang Korea tu pulak, tak pernah nak research ke lokasi yang nak pergi tu? Malaysia negara Islam. Adatnya, cara hidupnya perlu dihormati. So, tak salah bertanya pada yang tau.

Penganjur...kamu patut lebih sensitif dengan cara masyarakat. Fikir semua kemungkinan sebelum adakan sebarang majlis.

Kita yang lain. Sama dengan je dengan mereka ni. yang nampak, tak tegah. Yang tengok video, anda mungkin antara orang-orang yang pernah lakukan kesalahan yang sama. Berpegang tangan atau memeluk bukan muhrim di khalayak ramai. Ambil ikhtibar, belajar daripada kesilapan mereka dsan kita. Berusaha untuk perbetulkan & tak mengulangi perkara ni. 

Wahai Muslim semua, kembalilah ke jalan Allah. Ina tak sempurna. Menegur sambil ingatkan diri sendiri. Kita ni cermin kepada agama kita. Apa yang kita buat, semuanya diperhati & dinilai mereka yang berlainan agama. Mungkin kebaikan budi pekerti & akhlak kita buat mereka menerima Islam...