27 May 2015

Chating Time!

Topik paling syok bagi Ina ialah bila berborak pasal agama. Tak kira la sesama Islam atau dengan non-muslim. 

Kawan-kawan untuk bertukar pendapat biasanya Mak, Kak Ana, ex-rumet & adik-adik kat ofis. Semalam baru selesai satu sesi berbual panjang dengan adik ofis yang sorang tu...

Ada idea macam mana nak menegur dengan tak sakitkan hati orang sekeliling?

Kat ofis, ada kaum adam yang tanya Ina, kenapa tak pakai loceng pada barang kemas? Perlu ke?
Ina cuma jawab, tak boleh bagi perempuan Islam. Ramai mungkin tak pernah tau yang loceng pada diri sorang perempuan tu haram; menarik perhatian. Kalau tak silap, bunyi-bunyian tu jugak memanggil syaitan kan? So, wanita-wanita yang membaca, bagitau pada yang tak pernah tau. Perbetulkan. 

Ada yang tanya pendapat tentang solat jamak & qasar. Ina kurang ilmu tu. Cuma Ina ikut asal pembelajaran. Mesti melebihi 90km, tidak bermastautin di tempat kita solat tu (lebih daripada 3 hari). Pasal menetap lebih 3hari kat tempat tu & boleh lakukan jamak & qasar; Ina rasa jawapannya TAK BOLEH. Kita dah bercadang & memang nak menetap lebih daripada 3 hari maknanya tu dah dianggap mastautin. Betulkan Ina kalau fahaman Ina ni salah.

Bila solat, orang tak pentingkan pergerakan mereka betul atau tak. Ina tak cakap Ina betul. Tapi kalau kita dah memang tau benda tu salah, kita wajib perbetulkan kan? Contohnya cara rukuk & sujud bagi perempuan. Mesti rapatkan tangan ke sisi. Rukuk mesti 90 darjah, tak perlu lebih atau kurang. Sujud pulak, 7 anggota badan (2 perut jari kaki, 2 lutut, 2 tapak tangan & dahi) mesti sentuh tempat sujud. Nampak remeh tapi ramai tak peduli atau mungkin tak tau.

Yang Ina tau, Ina nak sampaikan. Tapi, yang Ina tak tau, please bagitau. Tambah ilmu, perbaiki diri. Moga jadi umat Islam yang lebih baik. InsyaAllah...amin.

24 May 2015

Personaliti VS Minat

Krisis Identiti. Lebih kurang macam tu la. Orang tengok Ina konfius, Ina sendiri pun konfius.

Yang mana baru kenal Ina, dorang selalu terkejut bila tau perangai, sifat & minat Ina yang bercanggah ni.
Banyak yang cakap, Ina nampak lembut & muslimah sangat. Tapi, ramai yang tak tau Ina minat muzik-muzik rancak (pop & rock), suka pertukangan, elektrikal, melayan karaoke (dengan kawan-kawan saja) & suka outdoor activity. OK, outdoor activity terpaksa tolak tepi sementara sebab sentiasa terhalang & sedang mencari kawan untuk start program sendiri.

Kalau dengar lagu, memang head banging even berbaju kurung, duduk bersimpuh. Bayangkan ye. Itu Ina.
Pertukangan & elektrikal tu minat dari zaman belajar dulu. Adik-beradik ramai lelaki tapi bila bab tukang menukang, tukar lampu, Ina antara yang berminat nak tau & cuba buat. Tu la sebabnya kerja pun nak kerja bidang ni. Bukan paksaan, bukan terpaksa. Tapi, minat.
Nyanyi? Hihi..suka! Tapi, pemalu & darah gemuruh. So, nyanyi depan kawan-kawan dalam bilik karaoke yang gelap tu je.
Outdoor activity sentiasa terhalang dengan keizinan Mak. Pernah join Adventure Team masa zaman U. Kononnya nak mendaki gunung, aktiviti panjat-memanjat. Tapi, setiap kali cakap nak join, Mak mesti tak bagi. Disebabkan 'syurga di bawah tapak kaki Mak', maka Ina pun pasrah. Mujur Abah tak pernah halang. Even nak vacation jauh sikit pun Mak selalu risau. Tapi, anaknya plan dulu baru bagitau; paling selamat. Tu pun bila dah kerja baru berani.

Jangan judge dengan apa yang kita nampak saja :)

07 May 2015

Larian & Ina Awie

Hobi yang dari zaman sekolah lagi dah melekat. Larian.

Ina tak pandai main bola jaring,bola baling, bola tampar atau apa-apa sukan berkumpulan. Yang biasa Ina take part cuma larian & lompat jauh. Lontar peluru pun selalu tersasar (sebab lefthanded akan baling menghala ke kanan).

Zaman U dapat join larian masa tahun 1 je. Lepas frust tak dapat kuota kolej, Ina malas dah nak join. Kalau ada pun, joging dengan Alhuda, best fren untuk joging merangkap kawan satu course.

Sejak setahun lepas, Ina dah try aktifkan diri join larian-larian sekitar KL. Seronok. At least, Ina paksa diri untuk terus fit (walaupun badan dah NAIK sangat!). Sorang-sorang pun Ina akan attend larian tu. Janji dapat jog.

So, siapa-siapa rasa nak join atau nak temankan Ina, meh la. Kita register larian banyak-banyak tahun ni. Actually, Ina dah berjaya influence kawan-kawan & Adik untuk join Ina berlari. Anda bila lagi? ;)

Ni gambar-gambar larian yang ada dalam simpanan...
The Music Run by AIA

Charity Walk HSBC

Men's Health Women's Health Run

MILO Breakfast Day 2014

KL City Run
KL City Run
Maksak 2014

TM Fan Run 2014


World Diabetes Day Run

100Plus Outrunner 2015
Run 4 East Coast 2015

3R International Marathon

04 May 2015

Sedih. Cari Punca.

Entah apa yang ganggu, hari ni mood tak berapa nak baik. Rasa nak nangis. Rasa sedih semacam je. Punya la kaji mana datang perasaan ni sebab nak control tak mo nangis. 

Hari ni, Ina kerja walaupun orang lain cuti Wesak. Almaklum la...construction. Kerja time cuti tu BIASA...huhu (ni salah satu punca sedih kot).  

Frust bercinta? TAK. Cuma bengang dengan spesis suka mempergunakan perempuan untuk kepentingan mereka..sanggup mainkan hati wanita selembut Ina. Eh?? Perasan! Ahh..yang penting, Ina benci dia!

Maybe Ina rindu 'orang jauh' yang asyik jawab 'Saya kat kampung. Line hp tak clear'. Mana awak? Dah balik? Nak text, maluuu.... :)

Oh. Dari pagi, boss dok suruh pindah masuk bilik meeting sebab bahagian hall tu nak demolish. Serabut dengan boss. Mana ada orang kat department kita tu nak tolong saya pindah. Semua CUTI WESAK boss... Tunggu je la esok!

Then,terus teringat, terkenang mula-mula datang sini. Masa tu ofis baru siap tak sampai sebulan. Ina duduk kat tempat tu dari mula sampai sekarang. Banyak yang keluar masuk. Banyak kenangan indah & sedih. Lepas ni, dah tak nampak semua tu...dah tak boleh nak kenang-kenangkan lagi. Sayu je rasa....

Sebab sedih lain? Maybe dah nak 'mengambang'...ooopppss!! Sindrom PMS...

OK.Cukup la luahan sempena birthday Epul & Wesak Day. Anyway, HAPPY BIRTHDAY EPUL ADIKKU YANG MACHO! (Bukan senang nak puji...) Rajin-rajinkan diri ye tolong ambil baju-baju larian kakakmu ini ;)